Θα ήθελε πολύ να ήταν εκεί, ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους συνδικαλιστές, στους καθηγητές, στους φίλους. Ήταν αυτός που θεμελίωσε, με μια ομάδα συντρόφων και συνεργατών, την Ακαδημία της Εργασίας, έχοντας το όραμα για έναν άλλο συνδικαλισμό, το συνδικαλισμό της γνώσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ο Μιχάλης Κουρουτός, που μέχρι το θάνατό του ήταν ο επικεφαλής του ΚΑΝΕΠ και της Ακαδημίας, ήταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος απών της βραδιάς.
Ταυτόχρονα όμως ήταν και παρών. Στη σημερινή αποφοίτηση των εκπαιδευόμενων της Ακαδημίας της Εργασίας της περιόδου 2019-2021 όλοι μίλησαν γι’ αυτόν αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο χτίσιμο της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. “Χωρίς την ορμή του δεν θα υπήρχε ΚΑΝΕΠ και Ακαδημία” τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του LSE και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Νίκος Μουζέλης.
Στη μνήμη του παρουσιάστηκε ένα μικρό βίντεο που έφτιαξαν με αγάπη οι συνεργάτες του στο ΚΑΝΕΠ και μπορείτε να δείτε εδώ:
Ακολουθεί η εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Γιώργο Χριστόπουλο:
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη η χαρά μας που μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και κάποιες εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις μας δίνεται η δυνατότητα να κλείσουμε αυτό τον κύκλο δια ζώσης, που κατορθώνουμε να πραγματοποιήσουμε την τελετή απονομής των πτυχίων σας έχοντας τη δυνατότητα να βρεθούμε, να τιμήσουμε την προσπάθειά σας και το έργο των καθηγητών μας, να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ακαδημίας, για την αξία της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης για όλους εμάς, για τον κόσμο της εργασίας και για την κοινωνία.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, κάνοντας αναφορά σε μια βαρύτατη απώλεια. Απώλεια για το συνδικαλιστικό κίνημα, για το ΚΑΝΕΠ και την Ακαδημία και για εμένα προσωπικά. Πέρασαν ήδη έξι μήνες από την ημέρα που ο Μιχάλης Κουρουτός, Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, έφυγε από κοντά μας. Ο Μιχάλης ήταν η ψυχή του ΚΑΝΕΠ και από τους ανθρώπους που είδαν πρώτοι την αναγκαιότητα τα συνδικαλιστικά μας στελέχη να έχουν τα γνωστικά εφόδια, ώστε να μπορούν να σταθούν στο δημόσιο διάλογο, στη διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, στην επαφή με τους εργαζόμενους, στη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη για να δει παραδείγματα συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και με όπλο την εμπειρία αυτή θεμελίωσε, μαζί με μια ομάδα οραματιστών συνεργατών του, την Ακαδημία της Εργασίας. Του οφείλουμε όλοι πολλά.
Η πολύμηνη ασθένεια και η γενναία πάλη του προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, ένα σοκ και ένα κενό στο φορέα μας. Πολλές από τις πρωτοβουλίες μας πήγαν πίσω, μεταξύ των οποίων και η αποφοίτησή σας. Θα ήταν δύσκολο για εμάς να διοργανώνουμε εκδηλώσεις με το Μιχάλη τόσο βαριά άρρωστο και θεωρώ ότι αυτό το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε όλοι. Είχαμε επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες με τους περιορισμούς της πανδημίας, της κοινωνικές απαγορεύσεις, τα εμπόδια που έθεταν συνεδριακοί χώροι και που θα καθιστούσαν δύσκολη τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης. Αμέσως μετά την ανασυγκρότηση του ΔΣ του ΚΑΝΕΠ ξεκίνησε και ο προγραμματισμός της αποψινής εκδήλωσης, την οποία θέλαμε να τη μετατρέψουμε σε μια γιορτή διαλόγου, γιορτή ανθρώπινης επαφής, γιορτή για την ίδια την Ακαδημία που «ενηλικιώνεται», συμπληρώνοντας αισίως 18 χρόνια ζωής.
Για όλους εμάς, η Ακαδημία είναι ίσως το πιο κρίσιμο project του ΚΑΝΕΠ. Γνωρίζουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το οργανωμένο κίνημα της εργασίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η προσκόλληση σε πρακτικές του παρελθόντος, ειδικά σε μια ιστορική περίοδο που τα συνδικάτα αντιμετωπίζονται εχθρικά από τις περισσότερες κυβερνήσεις και από σημαντικό τμήμα των ΜΜΕ, θα αδυνατίσει τον αγώνα μας και θα μας αποξενώσει σταδιακά από τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Είναι υποχρέωση των συνδικάτων να αλλάξουν για να επιβιώσουν. Δίπλα στα παραδοσιακά εργαλεία πάλης, πρέπει να προσθέσουμε το όπλο της γνώσης. Πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, σοβαρά, στοχευμένα, με σχέδιο.
Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των επιστημονικών της φορέων. Σήμερα η γνώση ανανεώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι εξελίξεις στο χώρο της εργασίας είναι σεισμικές. Με βάση πρόσφατες έρευνες, το 75% περίπου των επαγγελμάτων καταστρέφεται ή μεταλλάσσεται σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, του Big Quit, που απειλεί πλέον ολόκληρους κλάδους της οικονομίας. Σε ένα τέτοιο προκλητικό πλαίσιο, το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να εξοπλιστεί με λόγο και επιχειρήματα και, το κυριότερο, να αποκτήσει μια συστηματική και αποτελεσματική μεθοδολογία αντιμετώπισης των προκλήσεων και των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει.
Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αργήσαμε να αποκτήσουμε συστηματική εκπαίδευση για τα συνδικαλιστικά μας στελέχη, καθώς για περισσότερα από 100 χρόνια η συνδικαλιστική εκπαίδευση, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια πραγματικότητα και αποτελεί αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων. Το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόρφωση θωρακίζει το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα με γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στον αγώνα που τα συνδικάτα καθημερινά δίνουν.
Η Ακαδημία της Εργασίας και το ΚΑΝΕΠ, όλα αυτά τα χρόνια, υπηρετούν αυτό τον στόχο, έναν στόχο που για εμάς είναι ιερός. Τη μορφωτική ενδυνάμωση των δυνάμεων της εργασίας, την αναβάθμιση των στελεχών μας, την ποιοτική εκπροσώπηση των εργαζόμενων στον κοινωνικό διάλογο. Κάθε φορέας όμως πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, να αλλάζει. Αυτό θα επιδιώξουμε και εμείς για την Ακαδημία, ακούγοντας προσεκτικά τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την αξιολόγηση των υπηρεσιών που ο φορέας μας προσέφερε.
Σήμερα με αφορμή την αποφοίτηση των εκπαιδευόμενων της περιόδου 2019-2021, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους, αλλά και για τη δική μας κοινότητα, έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας τα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας, τις αγωνίες μας αλλά και τις προοπτικές μας για το κοινό μέλλον. Ταυτόχρονα, και με βάση όλα όσα αποκομίσατε από την Ακαδημία, χρεώνεστε με το βάρος να είστε εσείς οι απόστολοι, οι κήρυκες μιας διαφορετικής φωνής. Της φωνής του ορθού λόγου, της γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της φωνής που πείθει το κυβερνητικό στέλεχος, τον άνθρωπο της αγοράς, τον καλόπιστο εργοδότη, τον ακαδημαϊκό, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον φοιτητή, τον συνταξιούχο. Της φωνής που έχει τη δύναμη να κατανικήσει τη δημαγωγία και το λαϊκισμό των πολιτικών που αποστρέφονται τον κόσμο της εργασίας και των ΜΜΕ που δαιμονοποιούν το συνδικαλισμό.
Σας συγχαίρουμε θερμά για την επιτυχία σας και ευχόμαστε καλή πορεία και καλούς αγώνες.