Με μια πολύ μικρότερη από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων αύξηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης. Με την αρ. 25058 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β 1974/29.03.2024, από 1/4/2024 ο μεικτός κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 780 στα 830 ευρώ.
Για τους εκπαιδευτικούς της μη τυπικής εκπαίδευσης, που αποτελούν το πιο κακοπληρωμένο επιστημονικό προσωπικό σε επίπεδο Ε.Ε., ο μόνος δρόμος για καλύτερες αποδοχές και όρους εργασίας είναι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι διαρκής στόχος της ΟΙΕΛΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης.
Πώς διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα ξένων Γλωσσών:
Όπως είναι γνωστό, με βάση τον Ν.4415/2016 και την υπ’αριθμ.41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχει καθοριστεί στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως:
3-6 έτη: 10,43 ευρώ
6-9 έτη: 11,38 ευρώ
9+ έτη: 12,33 ευρώ
Σημαντικό εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει «Η διδακτική ώρα για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια σαράντα πέντε (45) λεπτών της ώρας».
Τούτο σημαίνει ότι το ωρομίσθιο υπολογίζεται με βάση τα 45 λεπτά. Για το λόγο αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο που αμείβεται με το νόμιμο ωρομίσθιο για εργασία 60 λεπτών να καταγγέλλει άμεσα στην ΟΙΕΛΕ την συγκεκριμένη παρανομία. Οι εργοδότες με τον τρόπο αυτό κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ!
Τι γίνεται με τις τριετίες;
Όπως είναι γνωστό, με την Π.Υ.Σ. 6/2012, είχαν παγώσει οι τριετίες έως ότου η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%. Οι μόνοι που μπορούσαν να κατοχυρώσουν τριετίες ήταν οι συνάδελφοι μέχρι και το 2012. Τι ισχύει όμως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο;
Σύμφωνα με τον εργατολόγο μας Γιώργο Μελισσάρη, με το άρθρο 33 του ν. 5053/2023 αίρεται, από 1ης Ιανουαρίου 2024, η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανόμενων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Tι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα Φροντιστήρια και ΚΞΓ;
– Αφορά τους εκπαιδευτικούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό: Εάν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών. Θυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων, προκύπτει με βάση τον Ν.4415/2016 και την υπ’αριθμ. 41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας όπου ορίζεται ότι το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίστηκε στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως: 6/21/25*Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός = Ωρομίσθιο, όπου «Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός» είναι αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
– Ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14/2/2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει, π.χ. ότι αν ένας εκπαιδευτικός είχε ένα έτος προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο 2012, η πρώτη του τριετία θα συμπληρωθεί την 31-12-2025. Δεν είναι νοητή η διεκδίκηση αναδρομικών για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, διότι, βάσει του νόμου αυτού, απλώς δεν υπολογίζεται (είναι σαν να μην διανύθηκε ποτέ!).
– Η προσαύξηση είναι η εξής: ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.