Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, η ιδιαίτερη κουλτούρα κάποιων ιδιωτικών σχολείων, ο – συνήθως – μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη αλλά και η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση αφήνουν περιθώρια για τη δυνατότητα πρόσληψης πρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των σχολείων αυτών.
Η πρόβλεψη για το «πρόσθετο δάσκαλο» υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις εφαρμοζόταν στο παρελθόν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η ΟΙΕΛΕ, προς όφελος της αποτελεσματικής λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, της ελάφρυνσης του φόρτου εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, της δημιουργίας νέων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη με την οποία ζητά να δίδεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία που το επιθυμούν να προσλαμβάνουν με διοριστήριο πρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η ΟΙΕΛΕ έχει σε πολλές περιπτώσεις καταγγείλει ιδιωτικά σχολεία που “κρύβουν” εκπαιδευτικούς, δηλώνοντάς τους ως υπαλλήλους γραφείου ή κάποιες φορές μη δηλώνοντάς τους καθόλου, προκειμένου να κάνουν “εξοικονόμηση πόρων”. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Σχολεία που θέλουν να έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς με διοριστήρια από όσους προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα. Τούτο σημαίνει περισσότερες προσλήψεις, νόμιμες και με κανονικές αμοιβές για συναδέλφους.
Για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η ανάγκη; Πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χρησιμοποιούν πρόσθετο προσωπικό, ιδίως για υποστήριξη εργασιών των διευθυντικών στελεχών τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι οι Προϊστάμενοι των νηπιαγωγείων που έχουν σημαντικό φόρτο διοικητικού έργου και ταυτόχρονα πλήρες διδακτικό ωράριο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα στις ανάγκες δύο απαιτητικών ρόλων. Επίσης, σε κάποια σχολεία υπάρχει η ανάγκη υποστήριξης του υπάρχοντος προσωπικού σε ζητήματα τηλεκπαίδευσης, παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, συντονισμού κλάδων ή τάξεων, παράλληλης στήριξης σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται κάλυψη εκτάκτως απόντων. Διαπιστώνεται πως τα τελευταία χρόνια ο όγκος των εργασιών που απαιτεί ένα ιδιωτικό σχολείο από τους εκπαιδευτικούς του συνεχώς μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται τακτικά το νόμιμο ωράριο.
Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που δείχνουν πρόθεση να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με σεβασμό στο εκπαιδευτικό προσωπικό και με πρόθεση να υπάρχουν ομαλές εργασιακές σχέσεις, έχουν κατά καιρούς υποβάλει στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αιτήματα πρόσληψης με διοριστήριο (αορίστου χρόνου ή αναπληρωτή για τη διάρκεια του διδακτικού έτους) για πρόσθετο προσωπικό. Είναι εντυπωσιακό πως, ενώ κάποιες Διευθύνσεις ικανοποίησαν τέτοια αιτήματα, κάποιες άλλες δεν επιτρέπουν στα σχολεία να προσλάβουν τους «υπεράριθμους». Αποτέλεσμα αυτού, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πρόσθετοι εκπαιδευτικοί να προσλαμβάνονται «άτυπα» με συμβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, γεγονός άδικο τόσο σε σχέση με τη μειωμένη (σε σχέση με τους νόμιμα διορισμένους συναδέλφους τους) αμοιβή τους όσο και με τη μη αναγνώριση της πραγματικής προϋπηρεσίας που παρέχουν. Βεβαίως, παρατηρείται συχνά και το φαινόμενο πολλοί από τους εκπαιδευτικούς αυτούς να μην είναι δηλωμένοι ούτε στο Myschool ούτε όμως και στο ΠΣ Εργάνη, καθώς κάποια ιδιωτικά σχολεία δυστυχώς χρησιμοποιούν «σκιώδες» προσωπικό.