Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 713 στα 780 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου αποτελεί ασπιρίνη που δεν μπορεί να θεραπεύσει τις τεράστιες απώλειες των εισοδημάτων των εργαζόμενων τα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το επελαύνον κύμα ακρίβειας (προϊόν της καρτελοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας) και ο πληθωρισμός εξαναφανίζουν τις μικρές αυξήσεις και μόνοι κερδισμένοι είναι, ως συνήθως, οι εκπρόσωποι των ελίτ. Οι δε εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ με το όργιο της αδήλωτης εργασίας είναι, ίσως με την εξαίρεση της Βουλγαρίας, το πιο κακοπληρωμένο επιστημονικό προσωπικό στην ΕΕ.
Είναι φανερό ότι η μόνη προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, για καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας, είναι η συστηματική διεκδίκηση του κλάδου για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Πώς διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα ξένων Γλωσσών:
Όπως είναι γνωστό, με βάση τον Ν.4415/2016 και την υπ’αριθμ.41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίστηκε στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως:
3-6 έτη: 9,80 ευρώ
6-9 έτη: 10,78 ευρώ
9+ έτη: 11,86 ευρώ