ΑρχικήΑνακοινώσειςΗ διαμόρφωση του νέου ωρομίσθιου σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών...

Η διαμόρφωση του νέου ωρομίσθιου σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών με τον νέο κατώτατο μισθό

- Advertisement -spot_img

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 713 στα 780 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου αποτελεί ασπιρίνη που δεν μπορεί να θεραπεύσει τις τεράστιες απώλειες των εισοδημάτων των εργαζόμενων τα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το επελαύνον κύμα ακρίβειας (προϊόν της καρτελοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας) και ο πληθωρισμός εξαναφανίζουν τις μικρές αυξήσεις και μόνοι κερδισμένοι είναι, ως συνήθως, οι εκπρόσωποι των ελίτ. Οι δε εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ με το όργιο της αδήλωτης εργασίας είναι, ίσως με την εξαίρεση της Βουλγαρίας, το πιο κακοπληρωμένο επιστημονικό προσωπικό στην ΕΕ.

Είναι φανερό ότι η μόνη προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, για καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας, είναι η συστηματική διεκδίκηση του κλάδου για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Πώς διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα ξένων Γλωσσών:

Όπως είναι γνωστό, με βάση τον Ν.4415/2016 και την υπ’αριθμ.41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίστηκε στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως:

6/21/25*Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός = Ωρομίσθιο,όπου «Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός» είναι αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης
Επομένως, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού με την Υ.Α. 31986/2023 Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.» (ΦΕΚ 2003, τεύχος Β΄ της 28.3.2023), το κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο ανά τριετία*  των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε ΚΞΓ είναι, από την 1-4-2023, το εξής:
0-3 έτη : 8,91 ευρώ

3-6 έτη:  9,80 ευρώ

6-9 έτη:   10,78 ευρώ

9+ έτη: 11,86 ευρώ

*Να υπενθυμιστεί εδώ ότι με την Π.Υ.Σ. 6/2012, έχουν παγώσει οι τριετίες έως ότου η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%. Τούτο σημαίνει ότι οι παλαιοί συνάδελφοι κατοχυρώνουν τις τριετίες μέχρι και το 2012. Οι συνάδελφοι που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται μετά από το συγκεκριμένο έτος, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν προϋπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη.
- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img