ΑρχικήΑνακοινώσειςΗ ΟΙΕΛΕ ζητά ΕΔΕ για την υπόθεση της υπόθεση της απόλυσης...

Η ΟΙΕΛΕ ζητά ΕΔΕ για την υπόθεση της υπόθεση της απόλυσης εκπαιδευτικού λόγω ψηφοφορίας μαθητών

- Advertisement -spot_img

Μετά την απάντηση που έλαβε η Ομοσπονδία μας από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης σχετικά με την καταγγελία μας για την υπόθεση απόλυσης εκπαιδευτικού μέσω ψηφοφορίας μαθητών, η ΟΙΕΛΕ ζήτησε να προχωρήσει η Διεύθυνση άμεσα σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή ΕΔΕ για να διερευνηθεί εις βάθος το ζήτημα.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην απάντησή της ανέφερε ότι πλέον οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γίνονται ελεύθερα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και μας κοινοποίησε την απάντηση του εκπαιδευτηρίου, η οποία όχι μόνο περιέχει προσβλητικές εκφράσεις  κατά του συναδέλφου μας, τον οποίο χαρακτηρίζει ως επαγγελματικά ανεπαρκή, αλλά κυρίως αποδέχεται ότι τον απολύει για λόγους «διδακτικής μεθοδολογίας». Η παραδοχή αυτή εκ μέρους του σχολείου είναι ταυτόχρονα απόδειξη παραβίασης της θεμελιώδους αρχής της παιδαγωγικής αυτονομίας ενός εκπαιδευτικού η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αν ένας εκπαιδευτικός δεν έχει τη δυνατότητα ελεύθερης άσκησης του λειτουργήματός του, τότε τίθενται κρίσιμα ζητήματα για τον  χώρο της εκπαίδευσης ευρύτερα. Για παράδειγμα, θα μπορεί να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός, επειδή διδάσκει ένα ποίημα του Γ. Ρίτσου; Θα μπορεί να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός του οποίου οι απόψεις δεν συμβαδίζουν με αυτές της Διοίκησης του σχολείου; Εάν τέτοιου τύπου απολύσεις επιτρέπονται, τότε σημαίνει ότι έχουμε την ανεπίσημη εγκαθίδρυση παραθεσμικών και ακραία συντηρητικών διαδικασιών στα σπλάχνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και την επιστροφή σε σκοτεινές εποχές παιδαγωγικού καταναγκασμού και ιδεολογικού φρονηματισμού στο χώρο της Παιδείας.

Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας και η οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης να ζητήσουν την πλήρη διερεύνηση του ζητήματος για να αποδοθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη και να προστατευτεί το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ στην Δ/νση Εκπαίδευσης

 

ΠΡΟΣ

Τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Σχετικά με την υπ. αριθμ.  ___/8-11-2021 απάντησή σας σε έγγραφό μας σχετικά με την καταγγελία σύμβασης ιδιωτικού εκπαιδευτικού από το εκπαιδευτήριο ___________, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

  • Είναι σε γνώση μας ότι με το άρθρο 10 του Ν. 4713/2020 η καταγγελία σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται με την διαδικασία που προβλέπεται στην κοινή εργατική νομοθεσία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη καταγγελία πραγματοποιήθηκε, τουλάχιστον βάσει όσων ισχυρίζεται ο απολυθείς συνάδελφός μας, με μια πρωτοφανή πρακτική που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία του εν λόγω σχολείου, αλλά γενικότερα θέτει ζήτημα προστασίας του εκπαιδευτικού αγαθού, καθώς η εργασιακή σχέση ενός εκπαιδευτικού δεν υπόκειται απλώς στην βούληση του εργοδότη, αλλά μπορεί να απειληθεί από άλλους παράγοντες, όπως επι παραδείγματι ψηφοφορία μαθητών, γονέων κ.λπ. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια άναρχη κατάσταση, όπου μαθητές και γονείς θα μπορούν να «εκδιώκουν» εκπαιδευτικούς επειδή π.χ. δεν τους ικανοποιούν οι βαθμοί τους, τίθεται ζήτημα ισονομίας ανάμεσα σε μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, ένα ζήτημα που ξεφεύγει από το στενό όριο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και είναι πλέον ζήτημα που αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος. Το γεγονός αυτό, ότι δηλ. η απόλυση του συναδέλφου ήταν «απαίτηση» των γονέων του σχολείου, αποδεικνύεται από το ίδιο το έγγραφο με αρ.πρωτ. _______ του _______________________, από το οποίο περαιτέρω προκύπτει ότι παραβιάστηκε και η αρχή της παιδαγωγικής αυτονομίας και αυτενέργειας του εκπαιδευτικού ως παιδαγωγού και επιστήμονα (αναφορικά με τον τρόπο άσκησης του εκπαιδευτικού του έργου), αφού συνομολογείται ότι ο λόγος απόλυσης ήταν η «διδακτική του μεθοδολογία»!
  • Ως εκ τούτου, θεωρούμε αυτονόητο να μην αρκεστείτε στη διάψευση του σχολείου (η οποία περιέχει άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον συνάδελφό μας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά και την επαγγελματική του υπόσταση), αλλά θα προχωρήσετε σε εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης μέσω προκαταρκτικής εξέτασης ή ΕΔΕ περί του αν η απόλυση έγινε κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ.2 περ. στ’ Ν. 682/1977. Θα πρέπει επιτέλους ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που θεωρούν ότι τελούν στο απυρόβλητο να αντιληφθούν ότι ενεργούν εντός ενός εκπαιδευτικού συστήματος που εποπτεύεται επαρκώς από την πολιτεία.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img