Όπως έχουμε τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, η θέση της Ομοσπονδίας σε σχέση με την επιβολή επιτροπών του δημοσίου στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη. Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός είναι ισότιμος λειτουργός της εκπαίδευσης και η ΟΙΕΛΕ έχει δώσει αγώνες εδώ και δεκαετίες για να αποσυρθούν τέτοιου είδους επιτροπές από τα ιδιωτικά σχολεία (που υπήρχαν μέχρι τις αρχές της περασμένης δεκαετίας), για να συμμετέχουμε ως επιτηρητές-βαθμολογητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για να λαμβάνουμε μέρος σε επιμορφώσεις-σεμινάρια, και για να διοριζόμαστε ως σχολικοί σύμβουλοι.
Ωστόσο, το 2014 με την άθλια τροπολογία Αρβανιτόπουλου, η εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες για τη νομιμότητα της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις πολιτικών φορέων, αλλά και οργανωμένων συλλογικοτήτων από το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης λόγω του φόβου για την επέκταση φαινομένων ανισονομίας. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η κατάθεση τροπολογίας από τον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη που υπεγράφη από 47 Βουλευτές του Κόμματος και ζητούσε την επαναφορά της επιτήρησης των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία από σώμα επιτηρητών προερχόμενων από τη δημόσια εκπαίδευση.
Θεωρούμε ότι προτεραιότητα όλων είναι η διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και η θεσμική κατοχύρωση της ιδιότητας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ως ισότιμου λειτουργού της παιδείας.
Θα δώσουμε για μια ακόμη φορά τη μάχη για να μην υπάρχει καθεστώς επιτροπείας μέσα στα ιδιωτικά σχολεία. Είναι όμως αναγκαία η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση, η διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και ισονομίας στο χώρο μας. Οπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε αυτό αποτελεί και ευρωπαϊκή οδηγία προς την ελληνική κυβέρνηση.
Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, αποτελεί η επαναφορά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο τους ενέταξε η νομοθετική ρύθμιση Αρβανιτόπουλου.