Αδιανόητη, πραγματικά απίστευτη καταγγελία για ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής που αυτοπροβάλλεται ως δήθεν «προοδευτικό» και «συμπεριληπτικό», λάβαμε σήμερα από ομάδα πρώην και νυν εκπαιδευτικών του. Οι παρανομίες τόσο της εργατικής όσο και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, σοκάρουν! Εκπαιδευτικοί χωρίς νόμιμο διορισμό που δεν λαμβάνουν τις νόμιμες αποδοχές, πλαστές βαθμολογίες, παραποιημένα απουσιολόγια για να παίρνουν κάποια παιδιά άκοπα το απολυτήριό τους, είναι μερικές μόνο από τις βαρύτατες παρανομίες που καταγγέλλονται. Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως το συγκεκριμένο σχολείο δεν απασχολεί πρώτη φορά (παρά το σχετικά βραχύ βίο του) την εκπαιδευτική επικαιρότητα. Μάλιστα είχε απειλήσει νομικά και το ίδιο το …Υπουργείο Παιδείας, που «τόλμησε» να ζητήσει έλεγχο για καταγγελίες που είχαν κατατεθεί εις βάρος του.
Συνοπτικά μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται:
- Συνάδελφοι προσλαμβάνονται, όχι με νόμιμες συμβάσεις , αλλά με συμβάσεις διοικητικού προσωπικού, προφανώς διότι οι αμοιβές είναι πολύ μικρότερες
- Δεν τηρείται το νόμιμο ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας
- Οι βαθμολογίες είναι πλασματικές με βάση τις επιθυμίες των γονιών!
- Πλαστά βιβλία ύλης και παραποιημένα απουσιολόγια για να παίρνουν οι παρανόμως απόντες μαθητές ακόμη και για …μισό διδακτικό έτος απολυτήριο τίτλο!
- Οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν διπλό πρόγραμμα! Και το πρόγραμμα του Υπουργείου και το πρόγραμμα ΙΒ, χωρίς να αμείβονται επιπλέον
- Οι εκπαιδευτικοί κατασκευάζουν εκπαιδευτικό υλικό χωρίς αμοιβή
- Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται πολύ παραπάνω από το νόμιμο ωράριό τους, και πάλι χωρίς αμοιβή
- Απαγορεύεται στους εκπαιδευτικούς να συνομιλούν μεταξύ τους (!!) στους κοινούς χώρους (βιβλιοθήκες, αυλή, εργαστήρια) για να μην αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Προφανώς στόχος είναι να μην συζητούνται οι άθλιες συνθήκες εργασίας
- Εκδικητικές απολύσεις σε όσες και όσους τολμούν να εκφράσουν αντιρρήσεις στις παρανομίες και σε όσους ζητούν νόμιμες αποδοχές και ωράριο
- Η επωδός του/της ιδιοκτήτη στη διαδικασία πρόσληψης είναι: «Εδώ δεν υπάρχουν συνδικαλισμοί, σωματεία και δικαιώματα».
- Και ποιο είναι το «τυράκι» μιας που ελάχιστοι εκπαιδευτικοί παίρνουν τα νόμιμα και οι συνθήκες εργασίας τραγικές; Η διοίκηση του σχολείου, απολύτως παράνομα, «μοιράζει» στους συναδέλφους πανάκριβα ιδιαίτερα (τιμές άνω των 50 ευρώ την ώρα) σε πλούσιες οικογένειες
Κάποιοι πληροφορήθηκαν για τις τραγικές εργασιακές συνθήκες στην ιδιωτική εκπαίδευση από τα ΜΜΕ λόγω των μαζικών απολύσεων στο Κολλέγιο Αθηνών. Όμως εμείς που εργαζόμαστε στο πεδίο, ξέρουμε καλά ότι η κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία έχει επιδεινωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία, μετά την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως το 2020, που έχει επιφέρει ελεύθερες, χωρίς καμιά αξιολογική διαδικασία, απολύσεις, κατάργηση ουσιαστικά του συλλόγου διδασκόντων, δια της βίας «παραιτήσεις», μονομερείς και βλαπτικές μεταβολές ωραρίων και πολλά ακόμη. Αποτέλεσμα; Περίπου οι μισοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από το 2020 που ψηφίστηκε ο νόμος έως σήμερα έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί από τα ιδιωτικά σχολεία! Νούμερο ιστορικό, απλησίαστο για οποιοδήποτε άλλο τομέα της ιδιωτικής οικονομίας!
Η ΟΙΕΛΕ αποστέλλει την συγκεκριμένη καταγγελία στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με την ελπίδα οι υπεύθυνοι να κινητοποιηθούν. Όσο όμως το νομοθετικό πλαίσιο της ιδιωτικής εκπαίδευσης «μυρίζει» Μεσαίωνα, ελάχιστα πράγματα θα βελτιωθούν. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία, άρα και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το να λαμβάνουν οι μαθητές βαθμούς αναλόγως της αξίας τους δεν είναι απλώς ζήτημα βούλησης. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για να διαφυλαχθεί η ισονομία ανάμεσα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής προέλευσης.
Ακολουθεί τμήμα μόνο της καταγγελίας για να διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πώς έχουν καταντήσει τα ιδιωτικά σχολεία δια χειρός Κεραμέως…
«(…) Πρόκειται για γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής, που διατείνεται ότι υποστηρίζει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συμπερίληψη μεταξύ μαθητών με το αζημίωτο, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στο έπακρο.
Στο συγκεκριμένο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επικρατούν συνθήκες εργασιακής εξόντωσης, αλλά και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί υπηρετώντας ένα ”νέο” μοντέλο εκπαίδευσης ακολουθούν ένα υβριδικό πρόγραμμα διδασκαλίας που περιλαμβάνει το διαμορφωμένο κατά το δοκούν των διευθυντικών στελεχών, πρόγραμμα του υπουργείου, ενώ παράλληλα υποχρεούνται να τηρούν το πρόγραμμα για το IB.
Το ωράριο διδασκαλίας διαμορφώνεται μέσα από αλχημείες και μικρότερο από τον προβλεπόμενο βάσει νόμου χρόνο διδασκαλίας, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην προλαβαίνουν να αφομοιώσουν το μάθημα, ενώ οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την ύλη ασθμαίνοντας.
Κάποια από τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών είναι:
- Διδασκαλία μαθημάτων IB και παράλληλα μαθήματα του υπουργείου, πολλών διαφορετικών αντικειμένων, χωρίς να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος διδασκαλίας.
- Συμμετοχή και υποστήριξη σεμιναρίων επί πληρωμή για τους μαθητές.
- Συγκέντρωση υλικού φωτογραφικού και έγγραφου για τα social media αλλά και την ιστοσελίδα του σχολείου.
- Δημιουργία υλικού για τα IB μαθήματα χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή.
- Πλασματικές βαθμολογίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις κάποιων γονέων και όχι με την κρίση των εκπαιδευτικών.
- Κανονική διδασκαλία αμισθί σε περίπτωση αναπλήρωσης άλλου συναδέλφου.
- Εξοντωτικές καθημερινές εφημερίες σε κάθε διάλειμμα, χωρίς δικαίωμα ανάπαυσης για τον εκπαιδευτικό.
Παράλληλα το κλίμα στο σχολείο είναι ασφυκτικό καθώς δεν επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να μιλάνε μεταξύ τους σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, όπως η βιβλιοθήκη ή κάποια εργαστήρια, προκειμένου να μην αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις. Η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων είναι ανύπαρκτη, καθώς οφείλουν να βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς να μιλάνε.
Οι απαξιωτικές συμπεριφορές των διευθυντικών στελεχών προς τους καθηγητές είναι καθημερινότητα, καθώς απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς με εξαιρετικά επιθετικό ύφος και άσχημο λεξιλόγιο, δημιουργώντας μονίμως την αίσθηση της απειλής για απόλυση χωρίς κανένα νόμιμο λόγο. Παράλληλα τα διευθυντικά στελέχη προσπαθούν να διασπάσουν το φιλικό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων κατηγορώντας τον έναν στον άλλο και εκτοξεύοντας απειλές απόλυσης σε περίπτωση οποιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ τους.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι εικονικές εργασιακές συμβάσεις με διαφορετικό ωράριο από το αληθινό (πάντα μικρότερο) και η δήλωση ως υπαλλήλων γραφείου των εκπαιδευτικών, αντί των αντίστοιχων καθηγητικών ειδικοτήτων. Η απαίτηση για υπογραφή συνελεύσεων στα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων, που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αλλά και ο εξαναγκασμός για δημιουργία πλαστών βιβλίων ύλης, σύμφωνα με το υπουργείο και όχι με την πραγματική ροή και διδασκαλία της ύλης. Όπως επίσης και τα πλαστά παρουσιολόγια, που εμφανίζουν ως παρόντες, μαθητές που απουσίαζαν κατά τη διάρκεια του μισού διδακτικού έτους.
Ως κερασάκι στην τούρτα έρχονται να προστεθούν εκδικητικές απολύσεις εκπαιδευτικών, χωρίς καμία δικαιολογία, επειδή διεκδίκησαν νόμιμες συμβάσεις εργασίας και νόμιμες αμοιβές.
Όλα αυτά σε ένα σχολείο που τα στελέχη του το ορίζουν ως δημοκρατικό, συμπεριληπτικό και εναλλακτικό. Σε ένα σχολείο που υπόσχεται πολλά και δεν παρέχει ούτε τα ελάχιστα στους μαθητές του, αλλά απομυζεί οικονομικά τις οικογένειες τους σε κάθε ευκαιρία και αγαπά να μισεί τους εκπαιδευτικούς που το στηρίζουν. Μπορεί άραγε ένα τέτοιο σχολείο να παράγει αξιόλογή παιδεία και να σεβαστεί τους μαθητές του;»