ΑρχικήΑνακοινώσειςΚαλή σχολική χρονιά με τη σκέψη μας στα θύματα των φυσικών καταστροφών...

Καλή σχολική χρονιά με τη σκέψη μας στα θύματα των φυσικών καταστροφών και της κοινωνικής βίας

- Advertisement -spot_img

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με όνειρα και ελπίδες, όπως κάθε χρόνο. Ξεκινά, όμως, μετά από δραματικά γεγονότα που τραυμάτισαν βαριά τη χώρα μας. Με τεράστιες φυσικές καταστροφές και με την τυφλή, κοινωνική βία να γιγαντώνεται. Η σκέψη μας είναι με όσες και όσους επλήγησαν και σήμερα αντιμετωπίζουν μια τραγική πραγματικότητα.

Το σχολείο ήταν και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι φάρος ελπίδας, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Μέσα σ’ αυτό χτυπά η καρδιά της κοινωνίας μας με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να συγκεντρώνονται στις αίθουσες και στις αυλές του κάθε ημέρα. Δεν είναι απλώς ένας χώρος που τα παιδιά λαμβάνουν γνώσεις, αναπτύσσουν ικανότητες και δεξιότητες. Είναι εστία αξιών, δημοκρατίας και πολιτισμού. Σε μια χρονική συγκυρία που οι κοινωνικές παθογένειες πολλαπλασιάζονται, η εκπαίδευση πρέπει να αντιπαλέψει τη βία, το bullying, τις διακρίσεις. Πρέπει να προετοιμάσει τους μελλοντικούς πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους, όχι επειδή είναι «ανώτερη» από άλλες πατρίδες, αλλά επειδή θέλουν να ζουν σε μια χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, με υγιείς θεσμούς, με προστατευμένο το περιβάλλον, με ελπίδα για το αύριο.

Για το ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο του μέλλοντός μας χρειαζόμαστε την εκπαιδευτική κοινότητα ενωμένη. Τους εκπαιδευτικούς αξιοπρεπείς λειτουργούς που θα έχουν επαρκή στήριξη και παιδαγωγική αυτονομία, που θα τυγχάνουν ηθικής και οικονομικής ανταμοιβής για τον κόπο τους. Τους γονείς να συνδράμουν θετικά στην ομαλή σχολική ζωή. Τις διοικήσεις των σχολείων να περιφρουρούν την σχολική αρμονία μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας και δικαίου. Την πολιτεία να προστατεύσει το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης αποτελεσματικά με γνώμονες την βελτίωση της ποιότητας της Παιδείας και την καταπολέμηση των οξυμένων ανισοτήτων.

Με αυτές τις σκέψεις, η ΟΙΕΛΕ εύχεται σε όλες και όλους μια δημιουργική σχολική χρονιά. Προτεραιότητα όλων μας είναι παιδιά. Ας προσπαθήσουμε όλοι να εργαστούμε προς όφελός τους. Αυτά είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη μας για το μέλλον.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img