ΑρχικήΑνακοινώσειςΚάμερες στα σχολεία: Θα εξακολουθήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να...

Κάμερες στα σχολεία: Θα εξακολουθήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να είναι πραγματικά «ανεξάρτητη»;

- Advertisement -spot_img

Τις τελευταίες ημέρες βλέπει το φως της δημοσιότητας η είδηση της αντικατάστασης του κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου από τη θέση του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ως Πρόεδρος ο κ. Μενουδάκος τήρησε σε γενικές γραμμές ορθή στάση στο τεράστιο ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στις τάξεις με αφορμή την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Η ΟΙΕΛΕ, πρώτη από όλες τις συλλογικότητες της εκπαίδευσης, προσέφυγε το Μάιο του 2020 στην Αρχή, καθώς η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις προβλέψεις του κανονισμού GDPR τόσο για τα δημόσια σχολεία όσο και για τα ιδιωτικά που μάλιστα είχαν την αυτονομία επιλογής δικής τους πλατφόρμας με δικές τους διαδικασίες. Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε ιδιωτικός φορέας στα μέσα του 2020, ένας ελάχιστος αριθμός ιδιωτικών σχολείων που μετέδιδαν ζωντανά μάθημα είχαν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (ορισμός DPO, σύνταξη εκτίμησης αντικτύπου, δημιουργία αρχείου δραστηριοτήτων κ.λπ.).  Με την υπ. αριθμ. 50/2021 απόφασή της η Αρχή δικαίωσε απολύτως την ΟΙΕΛΕ, αποδεχόμενη ότι υπάρχουν σοβαρότατες παραβιάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας που οδηγούν σε διαρροή δεδομένων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, τη μεγαλύτερη ίσως διαρροή προσωπικών δεδομένων στην ιστορία της ΕΕ.

Είναι σαφές ότι η απόφαση της Αρχής ενόχλησε τα μάλα την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Για το λόγο αυτό καταγράφεται έντονη η ανησυχία πολλών ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το τι μέλλει γενέσθαι στην Αρχή, όταν έλθει η διάδοχη κατάσταση. Ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του Προέδρου της Αρχής προκαλεί ακόμη ρίγος στις τάξεις του κλάδου μας, καθώς έχει συνδυαστεί με χαριστικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και – φυσικά – εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όταν θήτευσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος, αν με την τοποθέτηση του προσώπου αυτού, θα διασφαλιστεί η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και ευρύτερα στο χώρο της Παιδείας. Κυρίως όμως, αν θα διασφαλιστεί η πραγματική ανεξαρτησία της Αρχής τόσο από την πολιτική εξουσία όσο και από επιχειρηματικά συμφέροντα. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλά ιδιωτικά σχολεία, ιδίως ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αλλά και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παράνομα κάμερες χωρίς να τηρείται καμιά πρόβλεψη του κανονισμού GDPR. Φοβούμαστε ότι με τη νέα κατάσταση και την (πιθανή) ατιμωρησία που θα επιβληθεί, η κατάσταση θα ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img