Η σημαντική συμμετοχή στις δύο πρόσφατες απεργίες αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τα κοινά του χώρου μας απέδειξαν ότι η αγανάκτηση στον κλάδο σχηματοποιείται σε δράση. Από το 2012 και την επιβολή του Ενιαίου Μισθολογίου, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν χάσει περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια, αν προστεθούν σε αυτά η υποχρεωτική αύξηση του διώρου και το πάγωμα των ΜΚ για μια διετία. Κι όλα αυτά, όταν η εργασία στα ιδιωτικά σχολεία έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία και οι γενικότερες εργασιακές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.
Η έκρηξη της ακρίβειας την τελευταία περίοδο έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ζωές των συναδέλφων μας, όταν την ίδια περίοδο διαπιστώνεται άνθηση των ιδιωτικών σχολείων με μεγάλη αύξηση εγγραφών και ίδρυση νέων μονάδων. Για την άνθηση αυτή οι βασικοί υπεύθυνοι, οι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις οικονομική και ηθική ανταμοιβή. Περιττό να πούμε ότι η μικρή αύξηση στο μισθολόγιο από τον Ιανουάριο δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειές μας από τις τεράστιες μειώσεις του 2012 και από την επέλαση της ακρίβειας.
Διόλου τυχαία, η φράση «δεν αντέχουμε άλλο» ακούγεται όλο και περισσότερο μέσα στις αίθουσες διδασκόντων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια…
Κάντε το βήμα παραπάνω. Όχι μόνο απορίες, αλλά συμμετοχή!
Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες ερωτήματα τηλεφωνικά, μέσω mails ή στα κοινωνικά μας δίκτυα. Ερωτήματα που σχετίζονται με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την προϋπηρεσία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις παρανομίες. Πολλοί από όσους ρωτούν είναι νέοι συνάδελφοι που δεν έχουν συμμετοχή στους συλλόγους μας. Θεωρούμε, όμως, ιδιαίτερα σημαντικό ότι έκαναν το πρώτο βήμα, ότι επικοινώνησαν μαζί μας.
Όμως αυτό δεν αρκεί. Τα συλλογικά όργανα δυναμώνουν μόνο με τη συμμετοχή. Καταλαβαίνουμε το δισταγμό και το φόβο, όμως η άσκηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας προστατεύεται από τη νομοθεσία. Η συμμετοχή δυναμώνει την ΟΙΕΛΕ και ενισχύει την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Η συστηματική δουλειά που κάνουμε, με τις όποιες αστοχίες και τα λάθη μας, έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη συμμετοχή (συνδικαλιστική πυκνότητα) στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων. Μια συμμετοχή που είναι από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη για εργασιακό χώρο στον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη αύξηση ψηφισάντων στις εκλογές μας σε Αθήνα (όπου έσπασε ρεκόρ συμμετοχής 99 ετών!), Βόρεια Ελλάδα, Χανιά, Ηράκλειο, δείχνουν το δρόμο.
Σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουμε πλέον παραρτήματα των συλλόγων μας. Οργανώσεις που αγκαλιάζουν τους συναδέλφους και μεταφέρουν τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις προτάσεις από τα σχολεία στα σωματεία και στην ΟΙΕΛΕ. Σε πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπάρχουν πλέον αντιπρόσωποί μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, το βήμα παραπάνω. Ας μετατρέψουμε την απορία μας, το ενδιαφέρον μας, σε συμμετοχή. Μόνο με δυνατά σωματεία θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε καλές, ποιοτικές εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν στενά κλαδικό, αλλά και ευρύτερο πολιτικό νόημα
Μεγάλος αριθμός συναδέλφων που συμμετέχει σε κινητοποιήσεις προέρχεται από ιδιωτικά σχολεία με καλό κλίμα και εργασιακές σχέσεις. Για ποιο λόγο συμμετέχουν τότε, αναρωτιούνται κάποιοι;
Οι εκπαιδευτικοί που απεργούν, δεν θέλουν να κάνουν ζημιά στους μαθητές και στα σχολεία τους. Όμως, μια κινητοποίηση δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τον στενό, εργασιακό χώρο, αλλά έχει ευρύτερα αιτήματα. Για το λόγο αυτό ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες, για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις για τα Τέμπη.
Έτσι συμβαίνει και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πολλοί από τους συναδέλφους μας απεργούν λόγω γενικής οργής και απογοήτευσης. Για την άθλια νομοθεσία που υπάρχει στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Για την ανύπαρκτη εποπτεία της πολιτείας στους εργασιακούς μας χώρους. Για την εκποίηση των δημόσιων αγαθών. Για την πολιτική κυβερνήσεων που στοχεύουν στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων στρωμάτων και στην αποδυνάμωση των εργαζόμενων. Για τη στήριξη και την αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως αυτούς που βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απεργούν, διότι φοβούνται ότι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που παρατηρείται γενικά στο χώρο μας θα έλθει και στο σχολείο τους και δικαιολογημένα στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας και προειδοποίησης. Ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την επιβολή μονομερών αλλαγών ή παρανομιών στο χώρο εργασίας τους.
Σε δύσκολες και σκοτεινές εποχές για την κοινωνία μας, για τον κόσμο της εργασίας, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και την οργανωμένη προσπάθεια όλων μας.