Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, πέραν της Γ’ Λυκείου όπου η επιστροφή μαθητών υπό αυστηρές συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής είναι εν πολλοίς αιτιολογημένη για ακαδημαϊκούς και ψυχολογικούς λόγους, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Η ΟΙΕΛΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, ήταν ο πρώτος κοινωνικός φορέας που είχε ζητήσει το κλείσιμο των σχολείων, καθώς ήδη η πανδημία βρισκόταν intra portas, ενώ οι εκπαιδευτικές μονάδες αποτελούν το μαζικότερο τόπο συνάθροισης με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να συναντώνται καθημερινά στους χώρους αυτούς. Σήμερα κρίνουμε ότι η ανακοίνωση επανέναρξης για τη λοιπή δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι άνευ νοήματος, καθώς οι ώρες μαθήματος που θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης είναι ελάχιστες, ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν μικρός και ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήδη λειτουργεί ικανοποιητικά. Επιπλέον, και επειδή από επίσημα χείλη εκφράστηκε η ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο συνωστισμός μεγάλου αριθμού μαθητών στις σχολικές μονάδες μετά τις 18 Μαΐου (όταν θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο) πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες μόλυνσής τους και θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και τον πολυετή τους κόπο.
Ωστόσο, από τη στιγμή που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, κρίνουμε σκόπιμο να ληφθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των υγειονομικών αρχών τα ακόλουθα:
- Η μεταφορά των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων να γίνει με μέσα των γονέων και όχι με σχολικά λεωφορεία, όπου οι χώροι είναι μικροί και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αυξημένος
- Η παρουσία των μαθητών στις τάξεις να γίνει με ευθύνη των γονέων
- Να είναι υποχρεωτικά εφοδιασμένα οι εκπαιδευτικές μονάδες με υγειονομικό υλικό (γάντια, αντισηπτικό υγρό)
- Να αποφευχθεί κάθε είδους μαζική συνάθροιση εκπαιδευτικών σε αίθουσες διδασκόντων, ή εκπαιδευτικού προσωπικού και παιδιών σε αίθουσες τελετών, γυμναστήρια, κ.λπ.
- Να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις εφημερίες
- Να υπάρξουν ειδικές οδηγίες για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ώστε να αποφευχθεί σωματική επαφή, ή συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαθητών σε μικρό χώρο
- Στην ευπαθή ομάδα εκπαιδευτικών να περιληφθούν οι έγκυες συνάδελφοι που ακόμη δεν έχουν λάβει άδεια κύησης
- Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος τήρησης των μέτρων επαναλειτουργίας στις εκπαιδευτικές μονάδες αυτές (κυρίως Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ) που οι αίθουσες είναι μικρές και ο συνωστισμός εκπαιδευτικών και μαθητών θα δημιουργήσει μεγάλο κίνδυνο.
Η πραγματοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση κυρίως μέσα από τα σπίτια των εκπαιδευτικών και με τη συναίνεσή τους έγινε σε έκτακτες συνθήκες. Η εξαγγελία, ωστόσο, για βιντεοσκόπηση του μαθήματος στην τάξη κρύβει κινδύνους και θέτει ζητήματα παραβίασης του GDPR, του νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση καμερών στην τάξη, αλλά και της απώλειας της απαιτούμενης ιδιωτικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κυρίως για την προστασία των μαθητών και για την ποιότητα της παροχής της εκπαίδευσης. Εκτός, όμως, από αυτή την κρίσιμη διάσταση, τίθεται το θέμα της οικονομικής και τεχνικής δυνατότητας μετάδοσης μαθημάτων πολλών τάξεων από ένα σχολείο που, με τις παρούσες υποδομές, ελάχιστες μονάδες στη χώρα μπορούν να την πραγματοποιήσουν. Τούτο γεννά αυτόματα θέμα όξυνσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων για τα παιδιά που δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να παρακολουθούν δια ζώσης το μάθημα.
Σημειώνουμε εδώ ότι από τη στιγμή που η μαθησιακή διαδικασία δεν θα εκκινήσει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να επιτραπεί η (ούτως ή άλλως παράνομη) λειτουργία των Κέντρων Μελέτης-Φροντιστηρίων για μαθητές δημοτικού, ενώ δεν θα πρέπει μαθητές πρωτοβάθμιας να παρακολουθήσουν δια ζώσης μαθήματα σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Θεωρούμε, δε, αυτονόητο ότι, στην απευκταία περίπτωση ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων, θα επιβληθεί εκ νέου απαγόρευση στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Καλούμε, τέλος, εκπαιδευτικούς και γονείς να καταγγέλλουν άμεσα στην Ομοσπονδία παραβιάσεις των μέτρων υγιεινής σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, ειδικά στους τελευταίους χώρους όπου, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ζήτημα κτηριακών υποδομών.