ΑρχικήΕιδήσειςΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ...

ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΙΛΗ

- Advertisement -spot_img

Μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για τη διενέργεια διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, ο Υπουργός Παιδείας εξέδωσε μια ιδιαίτερα σημαντική Υπουργική Απόφαση με την οποία ουσιαστικά μπαίνει φραγμός σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες που καμιά σχέση δεν έχουν με την πιστοποίηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών ενός σχολείου, αλλά στοχεύουν αποκλειστικά την στοχοποίηση «ανεπιθύμητων» συναδέλφων, ώστε να απολυθούν.

Για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας:

 

  • Διότι ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι ισότιμοι στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Διότι ορίζει ρητώς πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιολογηθούν αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένο προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας (τους σχολικούς συμβούλους)

Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στην παράνομη διενέργεια εσωτερικών αξιολογήσεων από ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που αποτελούσαν ουσιαστικά εκδικητικές μεθόδους απομάκρυνσης από τα σχολεία αυτά συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας ή/και ανθρώπων με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

 

Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα σε κάποια ιδιωτικά σχολεία

 

Εκμεταλλευόμενα την απουσία εποπτείας της πολιτείας ορισμένα ιδιωτικά σχολεία την αναπληρώνουν αντικαθιστώντας τους πολιτειακούς θεσμούς με δικές τους παραθεσμικές διαδικασίες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες..

Η διενέργεια των διαδικασιών γίνεται είτε από το σχολάρχη απευθείας, είτε από προσωπικό του σχολείου που δεν έχει ουδεμία εξειδίκευση στο ζήτημα της αξιολόγησης, είτε από παρανόμως διορισμένους στο σχολείο για το σκοπό αυτό. Συχνά επιστρατεύονται ακόμη και γονείς που διατηρούν στενή σχέση με το σχολάρχη, ή ακόμη και μαθητές (!) στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών! Συνήθως η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από ένα εσωτερικό έγγραφο που αποτελεί απλή αντιγραφή και συρραφή κειμένων και που είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, λόγω της αντιεπιστημονικότητάς του και της ανεπάρκειας αυτών που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίησή του.

Επομένως, η Υπουργική Απόφαση Φίλη καταργεί τέτοιου τύπου παράνομες και εκδικητικές μεθοδεύσεις, αναδεικνύοντας την ισονομία δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος. Ελπίζουμε, στο όνομα της ισονομίας αυτής, ο Υπουργός να προβεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και του Υπουργείου Παιδείας επαναφέροντας την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας και αποκαθιστώντας τη συνταγματική νομιμότητα στο χώρο.

Τέλος, η ΟΙΕΛΕ έχει γνωστοποιήσει σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα την Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ώστε να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις εποπτικές αρχές της πολιτείας που σε κάποιες (λίγες, ευτυχώς) περιπτώσεις επικαλούνται άγνοια, προκειμένου να μην ελέγξουν τα ιδιωτικά σχολεία.

Δυστυχώς, στις περιπτώσεις των Δ/νσεων που σφυρίζουν αδιάφορα στις εργοδοτικές παρανομίες συγκαταλέγεται η Δ/νση Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής (περιοχής όπου ορισμένα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζουν διαπιστωμένα διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης) που αρνείται μέχρι στιγμής να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για το ζήτημα. Σε περίπτωση που η Δ/νση εμμείνει στη στάση της, η Ομοσπονδία μας θα αναγκαστεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img