ΑρχικήΑνακοινώσειςΜια ακόμη τιμητική διάκριση για το Δημήτρη Κάζαγλη, Γενικό Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ...

Μια ακόμη τιμητική διάκριση για το Δημήτρη Κάζαγλη, Γενικό Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ και εθνικό προπονητή της ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία IWAS /International Wheelchair & Amputee Sports Federation

- Advertisement -spot_img

Ο Δημήτρης Κάζαγλης δεν είναι μόνο γνωστός στον κλάδο για την πολυετή του προσφορά ως εκπαιδευτικός και ως ηγετικό στέλεχος της ΟΙΕΛΕ. Είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τις αθλητικές και κοινωνικές του διακρίσεις, κυρίως στο χώρο του παραολυμπιακού αθλητισμού. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφερε στη χώρα το άθλημα της ξιφασκίας με αμαξίδιο και αποτελεί επί σειρά ετών εθνικό προπονητή με τεράστιες επιτυχλιες και μετάλλια των αθλητών του σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για την προσφορά του αυτή έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, από εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Ο Δημήτρης Κάζαγλης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας, έτυχε μιας εξαιρετικά τιμητικής διάκρισης που δεν έχει απλώς αθλητικό, αλλά και εκπαιδευτικό πρόσημο και θα επιχειρήσουμε να το αξιοποιήσουμε μέσα από την επιμόρφωση και κατάρτιση των συναδέλφων, κυρίως στο χώρο της Φυσικής Αγωγής, το επόμενο διάστημα. Κλήθηκε ως ο μοναδικός από την Ευρωπαϊκή Παραολυμπιακή Επιτροπή να συμμετάσχει σε ένα πρότυπο σεμινάριο που έχει ως αντικείμενο μια σχετικά καινούρια γνωστική περιοχή στο χώρο της αθλητικής εκπαίδευσης, αυτή του Coach Development, δηλαδή της εκπαίδευσης προπονητών. Η παρουσίαση από το Δημήτρη της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχει έναν σημαντικό στόχο για εμάς στην ΟΙΕΛΕ. Να παρουσιαστεί το αντικείμενο του coach development, να γίνει γνωστό στην αθλητική κοινότητα και στο χώρο της εκπαίδευσης, διότι οι προπονητές έρχονται σε επαφή και με μικρά παιδιά, επομένως είναι σημαντικό να αποκτήσουν συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους προπονητές που καλούνται να ασχοληθούν με παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, ή αναπηρίες.

Για το πρόγραμμα αυτό ο Δημήτρης έγραψε ένα blog που παρουσιάζουμε σήμερα στην ιστοσελίδα μας.

«Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 παρακολούθησα στην Βαρσοβία της Πολωνίας ειδικό πρόγραμμα-σεμινάριο που διοργάνωσε η Eυρωπαϊκή Ακαδημία Εκπαιδευτών Προπονητών /European Coach Developer Academy (πρόγραμμα Erasmus+), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Παραολυμπιακή Επιτροπή/European Paralympic Committee και το  International Council for Coaching Excellence (ICCE), Institute of Sport – National Research,  το Ινστιτούτο Πολωνίας, την Κροατική Παραολυμπιακή Επιτροπή, το Sport Ireland Coaching, το Αθλητικό Ινστιτούτο της Φινλανδίας και την Αθλητική Ένωση της Λισαβόνας.

Η συμμετοχή μου αυτή  έγινε μετά από την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας IWAS /International Wheelchair &Amputee Sports Federation. Μια πρόταση εξαιρετικά τιμητική αφού ήταν η μια και μοναδική θέση που της προσέφερε η Ευρωπαϊκη Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Εκπροσώπησα λοιπόν την Παγκόσμια Ομοσπονδία IWAS στο σεμινάριο αυτό ως προπονητής της ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Για την επίτευξη της συμμετοχής αυτής, μου χορηγήθηκαν  τρεις σημαντικές  συστατικές επιστολές από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜΑΜΕΑ) και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ)

Το ειδικό πρόγραμμα European Coach Developer παρακολούθησαν 26 κορυφαίοι προπονητές από διάφορα αθλήματα (καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κ.α) από πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Φινλανδία, Δανία, Σουηδία, Σλοβενία, Κύπρος, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Ισραήλ, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Ουγγαρία,Γερμανία).

Τι είναι ο coach developer

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει στόχο να εισάγει ένα νέο ρόλο μέσα τον χώρο του ευρωπαϊκου αθλητισμού : Τον ρόλο του coach developer.

Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη  αυτός ο ρόλος θα τολμούσα να το μεταφράσω περισσότερο ως «Εκπαιδευτής Προπονητών». Ο εξειδικευμένος αυτός πρπονητής που παρέχει υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, αυτός που ως μέντορας αναπτύσσει τις ικανότητες των προπονητών, τους καθοδηγεί και τους στηρίζει σε όλα τα επίπεδα.

Θα μπορούσε ταυτόχρονα να είναι ο μεσολαβητής ανάμεσα στον φορέα (σύλλογο, ομοσπονδία κ.λπ) και τον προπονητή  και μέσω της διάδρασης ανάμεσα στα δύο μέρη να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για συνεργασία, επομένως συνθήκες από τις οποίες επωφελούνται τελικά οι αθλητές.

O Εκπαιδευτής Προπονητών έχει τη δυνατότητα να εμπλέξει στην αθλητική και στην παιδευτική διαδικασία και άλλους σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον προπονητικό σχεδιασμό, όπως πχ  εκπαιδεύοντας γονείς για να γίνουν βοηθοί του έργου των προπονητών (assistants).

Μια παρουσίαση του προγράμματος

Μέσα από σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία (e-modules , παρουσιάσεις, παιχνίδια ρόλων και πρακτική εξάσκηση) κατανοήσαμε τις βασικές αρχές που  διέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία, την παρατήρηση, την ερώτηση, την περιγραφή, την ανατροφοδότηση, τον αυτοστοχασμό .

Μέσα από ομάδες εργασίας και πρακτική εξάσκηση, επεξεργαστήκαμε μεθόδους ανάλυσης,σ χεδιασμού προπονητικών προγραμμάτων και τρόπους επίλυσης σεναρίων προβλημάτων που θα μπορούσαν οι προπονητές να συναντήσουν στο έργο τους (πχ να αποφύγουν το burn out, να προάγουν safe sport practices κ.α.).

Ελπίζω να μπορέσω να σας μεταφέρω στο άμεσο μέλλον πιο αναλυτικά τον ενθουσιασμό μου και τις πληροφορίες για όσα σημαντικά έμαθα στο πρόγραμμα αυτό.

Ποιος, άλλωστε, εκπαιδευτικός ή προπονητής δεν συμφωνεί για τη συνεχή υποστήριξη του έργου προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, αθλητών, μαθητών καθώς και για την επιμόρφωση και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας;

Τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αλλάξουν  δραστικά τον αθλητισμό και την εκπαίδευση προς το καλύτερο!

Δημήτρης Κάζαγλης

Γενικός Γραμματέας ΟΙΕΛΕ

Ομοσπονδιακός Προπονητής Ξιφασκίας με αμαξίδιο

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων»

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img