ΑρχικήΑνακοινώσειςO χαιρετισμός του Υπεύθυνου Εκπαιδευτικών θεμάτων του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Στρ. Γεωργουδή...

O χαιρετισμός του Υπεύθυνου Εκπαιδευτικών θεμάτων του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Στρ. Γεωργουδή στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

- Advertisement -spot_img

Στην έναρξη των εργασιών του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ απηύθυνε ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών θεμάτων του ΔΣ Στρ. Γεωργουδής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

Αγαπητοί Σύνεδροι του 20ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι και αγαπητοί συνάδελφοι,

Μεταφέρω τους θερμούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και τις ευχές για επιτυχία στις εργασίες του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

Πριν 3 χρόνια, στον χαιρετισμό του για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, ο τότε ΓΓ της Ομοσπονδίας μας και τώρα Πρόεδρος Γιώργος Χριστόπουλος, είχε αναφέρει:

«Δεν αποτελεί στόχευσή μας η φτηνή, προεκλογική ρητορική. Όσα σήμερα επισημαίνουμε, τα έχουμε θέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία για το πολιτικο-επιχειρηματικό-μηντιακό μέτωπο που έχει θέσει ως στόχο το δημόσιο αγαθό της Παιδείας από το 2005, όταν και φέραμε στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο με τους χιλιάδες παράνομους τίτλους σπουδών από ιδιωτικά τεχνικά λύκεια.  Είχαμε μιλήσει και το 2010, όταν με τον περίφημο Νόμο Διαμαντοπούλου εισήχθησαν για πρώτη φορά στα χρονικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι αναιτιολόγητες απολύσεις. Είχαμε προειδοποιήσει τότε τους συναδέλφους μας στη δημόσια εκπαίδευση ότι όσα νομοθετούνται για εμάς θα περάσουν και στη δημόσια εκπαίδευση. Κάποιοι τότε μας κατηγόρησαν ως υπερβολικούς. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Με τις συγχωνεύσεις σχολείων, με την κατάργηση ειδικοτήτων από την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, με την αύξηση του ωραρίου που έφεραν απολύσεις και στη δημόσια εκπαίδευση».

Η πολιτική της κας Κεραμέως και συνολικά της Κυβέρνησης, επιβεβαίωσε περίτρανα τους φόβους και τις προβλέψεις μας. Η επίθεση κατά του Δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, κατά των μαθητών και των εκπαιδευτικών, κατά της Κοινωνίας συνολικά, ήταν χωρίς περιτύλιγμα και χωρίς καμία «μάσκα» εξωραϊσμού».

Υπενθυμίζουμε μερικές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης:

  • Απόδοση ισοτιμίας σε Ιδιωτικά Κολλέγια,
  • Αδυναμία ουσιαστικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας στην Εκπαιδευτική διαδικασία,
  • Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, επίσης μέσα στην πανδημία,
  • Αντιπαιδαγωγική, αντιεπιστημονική και τιμωρητική αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών,
  • Θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 4 μόλις μήνες πριν τις Πανελλαδικές,
  • Νόμος – δώρο προς τους σχολάρχες για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, κλπ.

Σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, το Εκπαιδευτικό Κίνημα αντέδρασε μαζικά και ενωτικά. Αποκορύφωμα ήταν η συμπεριφορά των συναδέλφων της Δημόσιας Παιδείας στην αποχή από τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με την πρωτοφανή αποχή πάνω από 90%!

Το έργο της κας Κεραμέως δεν έχει ολοκληρωθεί. Το τελευταίο δημιούργημά της, το Ν/Σ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποδεικνύει ότι η επίθεση της επεκτείνεται και κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι σύσσωμη η Εκπαιδευτική Κοινότητα δεν συναινεί στις στοχεύσεις της Υπουργού και της Κυβέρνησης.

Ο τελικός στόχος όμως δεν είναι αυτός. Έχουν αποκαλυφθεί ωστόσο οι επιδιώξεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης. Εκτιμούμε ότι η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και η θεσμοθέτηση των vouchers, η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον έλεγχο των σχολείων και η παράδοση του management τους σε ιδιώτες, είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να απαντά σε τέτοιες πολιτικές με στείρα άρνηση. Οφείλουμε να δίνουμε τις μάχες μας με αγώνες αλλά και με τον ορθό λόγο, τη γνώση, την επιστημονική τεκμηρίωση. Με μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση για την εκπαίδευση. Το απαιτεί πλέον η κοινωνία, το φοβούνται οι κυβερνώντες διότι γνωρίζουν την αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν. Γι’ αυτό άλλωστε κατάφεραν αποφασιστικά χτυπήματα στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ και στο ΙΠΕΜ της ΔΟΕ. Γι’ αυτό επίσης η κα Κεραμέως αποφεύγει συστηματικά συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες όπως αποφεύγει και οποιαδήποτε ζωντανή αντιπαράθεση στα media.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολο και πολυετή δρόμο. Απέναντι στο τέρας της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της θεμελίωσης του αγοραίου σχολείου, μόνο η ενότητα του οργανωμένου κινήματος της εκπαίδευσης, πέρα και πάνω από κόμματα, μικροπολιτικές επιλογές και στρατηγικές, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, θα είμαστε μαζί σας στην πρώτη γραμμή. Με κύριο μέλημα την προστασία του δημόσιου σχολείου, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, μια δίκαιη κοινωνία με ελπίδα και όραμα για κάθε παιδί.

Σας ευχαριστώ»

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img