ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ 65.000 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνουν μια ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που διαχρονικά υπέφεραν από άγρια εργασιακή εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών και καταλήστευση των δημόσιων ταμείων, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε δραματικά μετά την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων το 2012, όταν οι αποδοχές των συναδέλφων μας έκαναν «βουτιά» μέχρι και 80%.
Η τελευταία – και εξαιρετικά σημαντική – παρέμβαση που θέτει το νέο σχέδιο νόμου είναι η αποσαφήνιση ότι η διδακτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά. Η διάταξη αυτή πετάει στα σκουπίδια μέγα μέρος της σαθρής επιχειρηματολογίας της ΟΕΦΕ (των εργοδοτών στο χώρο των Φροντιστηρίων) που δεν αναγνωρίζουν το χρονικό μέγεθος της διδακτικής ώρας και τερματίζει την αθλιότητα της εκμετάλλευσης των εκπαιδευτικών που υποχρεώνονταν να διδάσκουν ένα συνεχές 90λεπτο και τους καταβάλλονταν αποδοχές όχι 2 ωρών (βάσει του 45λεπτου), αλλά 1,5 ώρας με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του χώρου να καρπώνονται διαχρονικά τεράστια ποσά.
ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Σημαντική είδηση αποτελεί η εκκίνηση εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που σύντομα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, κατ΄εφαρμογήν των Νόμων Φίλη (4415/2016) και Γαβρόγλου (4472/2017). Με την εφαρμογή της ενεργοποιείται η διασταύρωση των στοιχείων εργασίας των εκπαιδευτικών από τις υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και του Υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας που αποτελούσαν τον κανόνα στους χώρους αυτούς. Πάνω από τους μισούς εκ των 65.000 εργαζόμενων σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών είτε δεν δηλώνονται καθόλου είτε έχουν αδήλωτες ώρες με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα ταμεία των ιδιοκτητών με μαύρο χρήμα και να πλήττεται βαρύτατα ο δημόσιος κορβανάς.
Η μεταρρύθμιση σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών ξεκίνησε με τους Ν. 4415/2016 και 4472/2017 που θεράπευσαν σε ένα βαθμό την κατά 70-80% καταβαράθρωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών οριοθετώντας ωρομίσθιο βάσει ωραρίου 21 (κι όχι 40 όπως επιδιώκουν οι εργοδότες) ωρών. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης το ωρομίσθιο από τα περίπου 3 ευρώ του 2012 να φτάνει σήμερα τα 7,43 ευρώ την ώρα, ένα ποσό που ωστόσο απέχει από το να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες ενός σύγχρονου εργαζόμενου. Τέλος, η πρόσφατη επαναφορά του πειθαρχικού ελέγχου της πολιτείας και δη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επί των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών αποτέλεσε χτύπημα στην απόλυτη ασυδοσία που επικρατούσε στο χώρο μετά από την κατάργηση του πειθαρχικού ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας με απόφαση του τότε Υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου.
ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί από το 2016 και μετά αναμφισβήτητα βελτίωσαν την χαοτική κατάσταση σε Φροντιστήρια Δ.Ε. και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, όμως μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Πλέον, η βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, αλλά και η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου περνά και από τα χέρια των εργαζόμενων. Έχει φτάσει η ώρα να επιστρέψει η κανονικότητα μετά από έναν δεκαετή βιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, από την απόλυτη εξαθλίωση χιλιάδων επιστημόνων προκειμένου να μην αισθανθούν τις επιπτώσεις της κρίσης ορισμένοι επιτήδειοι.
Η υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί μονόδρομο. Ήδη η ΟΙΕΛΕ βρίσκεται σε διαδικασία μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, μετά από συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου, για νέα σύμβαση το χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Περιμένει, δε, μέχρι αύριο τις οριστικές προτάσεις των σωματείων που εκπροσωπούν εκπαιδευτικούς στα Φροντιστήρια Δ.Ε. για να ξεκινήσουν ανάλογες διαδικασίες, ώστε να υπογραφεί σύμβαση και στο συγκεκριμένο χώρο.