ΑρχικήΑνακοινώσειςΠαρέμβαση της ΟΙΕΛΕ και αίτημα για συνάντηση προς το Γενικό Γραμματέα ΔΒΜ...

Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ και αίτημα για συνάντηση προς το Γενικό Γραμματέα ΔΒΜ του Υπ. Παιδείας για την εφιαλτική κατάσταση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

- Advertisement -spot_img

Η ΟΙΕΛΕ, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας – ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε., απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Βούτσινο για τα πολύ μεγάλα προβλήματα στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), ενός θεσμού που προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη χιλιάδων ανθρώπων και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Με την επιστολή της η ΟΙΕΛΕ αναδεικνύει τα κρισιμότερα θέματα και ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και ταυτόχρονα συνάντηση κοινής αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας και της ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. με το Γενικό Γραμματέα.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ευρώπη είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός που λειτουργεί υποδειγματικά και παράγει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργους, πρώην χρήστες ναρκωτικών, έγκλειστους σε φυλακές κ.λπ.). Στην Ελλάδα είναι ένας διαχρονικά παρατημένος θεσμός, όπου δυστυχώς, πέραν των άλλων προβλημάτων, παίζονται διάφορα μικροσυντεχνιακά και μικροπολιτικά παιχνίδια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • Ενώ υπάρχουν χιλιάδες νέοι συνάδελφοι άνεργοι, το Υπουργείο Παιδείας επέτρεψε για πρώτη φορά φέτος να ενταχθούν στο Γενικό Πίνακα από όπου απορροφώνται εκπαιδευτικοί για τα Σ.Δ.Ε., δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που ήδη έχουν ένα σταθερό εισόδημα! Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι συνταξιούχοι και οι Δ.Υ. θα καταλάβουν τουλάχιστον το 25% των θέσεων από ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη να δουλέψουν! Γιατί άραγε;
  • Ενώ έχουμε φτάσει ήδη στο Δεκέμβριο, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών και δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους για τη φετινή χρονιά τα Σ.Δ.Ε.! Πέραν της αυτονόητης τεράστιας υλικής βλάβης για τους εκπαιδευτικούς, εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι στερούνται το εκπαιδευτικό αγαθό…
  • Η διδακτική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών δεν αναγνωρίζεται πλήρως για τον Πίνακα.
  • Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι εφιαλτικές.

Η κατάσταση στα Σ.Δ.Ε. και οι όροι εργασίας και αμοιβής δεν επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να δέσουν το μέλλον τους με το χώρο και να αποκτήσουν απαιτούμενη εμπειρία σε ένα προκλητικό παιδαγωγικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι είναι «περαστικοί» που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αυτά ως πρόσκαιρη απασχόληση με τις συνέπειες να είναι σημαντικές στην παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Απαιτούνται, επομένως, άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις, ώστε τα Σ.Δ.Ε. να επιτελέσουν τον κορυφαίο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο. Η ΟΙΕΛΕ στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων μας και του θεσμού αυτού που αποτελεί για τα συνδικάτα μεγάλο στοίχημα και όπλο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των κοινωνικών παθογενειών. Ελπίζουμε στη θετική ανταπόκριση της πολιτείας στο αίτημά μας.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img