ΑρχικήΑνακοινώσειςΠαρέμβαση της ΟΙΕΛΕ προς το Υπουργείο Εργασίας για την περίπτωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών...

Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ προς το Υπουργείο Εργασίας για την περίπτωση ιδιωτικών εκπαιδευτικών με έναν εργοδότη αλλά δύο συμβάσεις που δεν λαμβάνουν το επίδομα της αναστολής

- Advertisement -spot_img

Η ΟΙΕΛΕ, μετά από αιτήματα σωματείων, αλλά και πολλών μεμονωμένων συναδέλφων μας, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Προϊσταμένη Ατομικών Ρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Β. Τσιώλη. Με την παρέμβασή της αυτή η Ομοσπονδία ζητά ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που έχουν δύο συμβάσεις στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο ( διοριστήριο και σύμβαση για τις απογευματινές δράσεις),άρα ανήκουν στον ίδιο εργοδότη, να περιληφθούν στην κατηγόρια των εργαζόμενων με πολλαπλούς εργοδότες και να λάβουν το επίδομα αναστολής. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών που το σύνολο σχεδόν των ωρών τους είναι στις απογευματινές δράσεις. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν ελάχιστες ώρες στο διοριστήριο, με αποτέλεσμα αυτό το διάστημα να λαμβάνουν πενιχρές αποδοχές, ακόμη και κάτω από 100 ευρώ, καθώς οι συμβάσεις δεν αναστέλλονται διότι το σύστημα «αναγνωρίζει» έναν μόνο εργοδότη.

 

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ.

Αξιότιμη κυρία Προϊσταμένη,

Με την παρούσα επιστολή ζητούμε σήμερα την παρέμβασή σας για ένα ζήτημα που έχουν θέσει υπόψη μας σωματεία της ΟΙΕΛΕ από όλη την  Ελλάδα (επισυνάπτουμε ενδεικτικά επιστολή του Σωματείου των εκπαιδευτηρίων ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ) και που αφορά σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων στα ιδιωτικά σχολεία όλης της χώρας.

Γνωρίζουμε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με πολλαπλούς εργοδότες αφορούν σε περιπτώσεις όπου πράγματι υπάρχει άνω του ενός πραγματικού εργοδότη. Στην περίπτωση όμως των ιδιωτικών σχολείων παρουσιάζεται το ακόλουθο φαινόμενο. Υπάρχουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με δύο διαφορετικές συμβάσεις, αν και ο εργοδότης είναι κοινός. Αυτό συμβαίνει, διότι για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, οι ώρες του οποίου αμείβονται βάσει του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων,  εκδίδεται διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ για τις προαιρετικές απογευματινές δράσεις (κακώς, κατά την εκτίμηση της Ομοσπονδίας μας) εκδίδεται απλώς σύμβαση του κοινού εργατικού δικαίου.

Αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας η συντριπτική πλειονότητα των απογευματινών δράσεων δεν πραγματοποιούνται. Ωστόσο, επειδή οι συνάδελφοι έχουν κάποιες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων ελάχιστες) ώρες στο επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, δεν λαμβάνουν το επίδομα αναστολής, καθώς στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ φαίνεται ότι έχουν έναν  μόνο εργοδότη και οι συμβάσεις δεν είναι δυνατόν να ανασταλούν! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών με ελάχιστες ώρες στο επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα που αμείβονται ακόμη και με ποσά κάτω των 100 ευρώ το μήνα, αφού οι περισσότερες ώρες για τις οποίες έχουν προσληφθεί αφορούν στις απογευματινές δράσεις.

Θεωρούμε δίκαιο, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του ζητήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας, να υπάρξει ειδική ρύθμιση για αυτή την κατηγορία εργαζόμενων, που επί της ουσίας έχουν τεχνικά δύο εργοδότες. Επομένως, παρακαλούμε για τις δικές σας σχετικές ενέργειες και την ενημέρωσή μας για το ζήτημα.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img