ΑρχικήΕιδήσειςΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΣΒΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΑΝΟΜΙΑΣ...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΣΒΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ-ΜΗΝΤΙΑΚΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

- Advertisement -spot_img

Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες έχουν γίνει μάρτυρες, μέσω ανακοινώσεων στα ΜΜΕ, ενός ενδοεπιχειρηματικού πολέμου στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΙΕΚ, Κολλέγια κ.λπ.) με στόχο την άλωση ενός φιλέτου εκατομμυρίων ευρώ.

eoppep

 

Επειδή η κοινωνία παραπληροφορείται συστηματικά από ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και επειδή είναι αναγκαίο η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε νομοθέτηση ενός πλαισίου πιστοποίησης νομιμότητας και διαφάνειας του χώρου, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ (του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Υπουργείου Παιδείας) προχώρησαν σήμερα σε έκδοση Δελτίου Τύπου για το ζήτημα.

Ακολουθεί η παρέμβαση των εκπροσώπων ΓΣΒΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ

 

ΦΡΑΓΜΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΟ ΕΝΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΜΕ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Την τελευταία δεκαετία βιώνουμε στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης τις συνέπειες ενός αδυσώπητου ενδοεπιχειρηματικού πολέμου με στόχο τη νομή του φιλέτου της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στον πόλεμο αυτό εμπλέκονται πολιτευτές και ΜΜΕ, όπως συνήθως συμβαίνει σε ένα τυπικό πεδίο οξείας διαπλοκής με στόχο την κυριαρχία σε μια «αγορά» εκατομμυρίων ευρώ.

Στον πόλεμο αυτό υπάρχουν, βεβαίως, και θύματα. Κυρίως πλήττεται η ελληνική κοινωνία, καθώς άνθρωποι που προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματά της καταβάλλουν από το υστέρημά τους υψηλότατα ποσά για χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση. Πλήττεται, επίσης, και η δημόσια κατάρτιση, η οποία συμπιέζεται από την είσοδο στο χώρο  ανεξέλεγκτων δυνάμεων. Θύματα απειλών και δικαστικών διώξεων με στόχο την άσκηση αθέμιτης πίεσης είναι ακόμη και τα μέλη του αρμόδιου εποπτικού οργάνου της Πολιτείας, του ΕΟΠΠΕΠ.

Στον πόλεμο αυτό δεν χωρά θέση για να συζητηθεί το ουσιαστικό ζητούμενο: η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της ελληνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με διπλό στόχο. Αφενός μεν την καταπολέμηση της ανεργίας, αφετέρου δε την αιμοδότηση της αγοράς εργασίας με νέους ανθρώπους, κατάλληλα καταρτισμένους σε τεχνικές και παραγωγικές ειδικότητες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εγγυώνται την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κυρίαρχη θέση στον πόλεμο με έπαθλο το χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης κατέχουν τα ΜΜΕ, που είτε εμπλέκονται ενεργά στο χώρο αυτό, είτε «προστατεύουν» επιχειρηματικά συμφέροντα με αντάλλαγμα γενναίες διαφημιστικές χορηγίες, καλύπτοντας τις κάθε είδους ανομίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των πανίσχυρων Ομίλων Εκπαίδευσης. Πολιτικά πρόσωπα, συχνά κατ’ επιταγήν των μήντια, παίρνουν θέση στον επιχειρηματικό πόλεμο αυτό, και τοποθετούνται δημόσια, όχι για να καταπολεμηθεί η ανομία και η διαφθορά, αλλά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα που η διαπλοκή μαίνεται, η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή βασιλεύουν, οι εργαζόμενοι αμείβονται συχνά με ψίχουλα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές στα κτήρια των «εκπαιδευτικών παραδείσων».

Δυστυχώς στο χώρο αυτό είναι λίγοι οι «αθώοι» και πολλοί οι ένοχοι. Η διαχρονική αδυναμία κρατικής εποπτείας και η απουσία συγκροτημένου θεσμικού πλαισίου έχουν προκαλέσει οξύτατα προβλήματα παρανομιών που σχετίζονται με την εργατική, την εκπαιδευτική, τη φορολογική και την ασφαλιστική νομοθεσία. Η πολιτεία βρίσκεται συχνά όμηρος αυτής της ιδιότυπης κατάστασης διαφθοράς και διαπλοκής που γεννά τέτοιου είδους σφοδρές ενδοεπιχειρηματικές συγκρούσεις. Ο μόνος δρόμος για να μπει φραγμός στην ασυδοσία και στο όργιο παρανομιών στο συγκεκριμένο χώρο είναι η επείγουσα νομοθέτηση ενός ισχυρού, διαφανούς και αποτελεσματικού πλαισίου διασφάλισης της νομιμότητας και της εκπαιδευτικής ποιότητας στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευση, όπως άλλωστε ζητά και η Ε.Ε. Η πρόσφατη νομοθέτηση αντίστοιχων ρυθμίσεων που αποκατέστησαν τη νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής τυπικής εκπαίδευσης απέδειξαν άλλωστε την πολιτική βούληση και το θάρρος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να βάλει τάξη σε ένα χώρο που επίσης πλήττεται από ισχυρή ανομία και διαφθορά.

Τέλος, είναι απολύτως αναγκαίο η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει επιτέλους τους φακέλους όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς καμιά διάκριση. Πρέπει το απόστημα να σπάσει και να επικρατήσουν συνθήκες ισονομίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας σε ένα χώρο που σήμερα όζει.

 

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ                 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΡΙΒΑΛΑΣ                     ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

   ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΣΒΕΕ                    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΔΕΔΥ                       ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΣΕΕ

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img