ΑρχικήΑνακοινώσειςΠλήθος κόσμου στην εκδήλωση ΟΙΕΛΕ, Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων και ΣΙΕΛ Δυτικής Κρήτης...

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση ΟΙΕΛΕ, Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων και ΣΙΕΛ Δυτικής Κρήτης για τις εκπαιδευτικές ανισότητες

- Advertisement -spot_img

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στη μεγάλη αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων για την εκδήλωση σχετικά με τις εκπαιδευτικές ανισότητες που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο, η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛ Δυτικής Κρήτης. Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, εκπαιδευτικοί και πολίτες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης που τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, των οποίων η εμπορευματοποίηση πλήττει κατά κύριο λόγο τους αδύναμους.

Την κεντρική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Γιώργος Χριστόπουλος που επικέντρωσε την ομιλία του στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που επιδιώκουν να παγιώσουν και να γιγαντώσουν τις ανισότητες, μετατρέποντας την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και στις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε προνόμιο των γόνων της ελίτ. Ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ επιχειρούν να επαναφέρουν το καθεστώς ακραίας ανισότητας που επικρατούσε στις δεκαετίες του ’50 και του’60, επιφυλάσσοντας χαμηλά αμειβόμενες θέσεις μεσαίων τεχνιτών για την πλειονότητα των νέων και ταυτόχρονα κλειδώνοντας τα «ευγενή» πανεπιστήμια, στα οποία θα μπορούν να φοιτούν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν. Τα βασικά εργαλεία, εξήγησε, για αυτή την εξέλιξη είναι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κόβει κάθε χρόνο 25.000 θέσεις από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως από τα τέκνα των μη προνομιούχων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά σχολεία που, χωρίς έλεγχο και με τρομοκρατημένους και αναλώσιμους εκπαιδευτικούς, θα μοιράζουν «άριστους» τίτλους σπουδών και με δύο επιχειρούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Την ελεύθερη γονεϊκή επιλογή που σκοπεύει στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του συνόλου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών σχολών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς στοιχειώδη κρατικό έλεγχο. Παρέθεσε, δε, στοιχεία για την νεανική ανεργία, την περιθωριοποίηση, το brain waste και το brain drain από τις έρευνες των ΚΑΝΕΠ και ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις παριστάμενων και την εκδήλωση έκλεισε ο Βαρδής Γεωργακάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Χανίων που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι είναι συντονισμένη η επίθεση στα κοινωνικά αγαθά με στόχο να πληγεί η κοινωνία και οι πιο ευάλωτοι.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img