Μια πολύ σοβαρή υπόθεση απόλυσης ζεύγους εκπαιδευτικών με βαριά άρρωστο τέκνο, και μάλιστα ακριβώς την ίδια ημέρα (!), εξετάστηκε σήμερα από την Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης. Οι συνάδελφοι μας υπηρετούσαν σε γνωστό ξένο ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής επί σειρά ετών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης, η απόλυση των δύο είναι εξαιρετικά πιθανό να έγινε εκδικητικά, καθώς η συνάδελφος είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως στη διοίκηση του σχολείου για εργασιακό bullying!
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο τερματισμός της εργασιακής σχέσης των δύο συναδέλφων μας με το σχολείο έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην οικογένειά τους. Όπως προαναφέρθηκε, έχουν παιδί με σοβαρά θέματα υγείας (κάτι που η διοίκηση του σχολείου γνώριζε, καθώς το παιδί φοιτά εκεί) και επίσης, λόγω του ότι ο ένας εκ των δύο έχει ξένη υπηκοότητα, η ανεύρεση εργασίας δεν είναι εύκολη. Επομένως, λόγω των απολύσεων αυτών, είναι πιθανό να χρειαστεί να εγκαταλείψουν ακόμη και τη χώρα για να βρουν δουλειά!
Στη σημερινή συμφιλιωτική διαδικασία της Επιθεώρησης Εργασίας Παλλήνης, παρενέβη η ΟΙΕΛΕ με τοποθετήσεις του Προέδρου της Γιώργου Χριστόπουλου και του νομικού της συμβούλου Γιώργου Μελισσάρη. Τονίστηκε εκ μέρους μας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κρίσιμο χαρακτήρα, τόσο εκπαιδευτικό όσο και κοινωνικό. Δεν εξοργίζει μόνο το γεγονός ότι απολύθηκαν δύο άνθρωποι, και μάλιστα σύζυγοι με άρρωστο παιδί, ακριβώς την ίδια ημέρα, αλλά και το ότι οι απολύσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προκαλώντας έτσι πολύ μεγάλη αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες που έχουν φθάσει από εκπαιδευτικούς του σχολείου στην ΟΙΕΛΕ τις προηγούμενες ημέρες, κυριαρχεί στο σχολείο ένα κλίμα φόβου και μεγάλης εργασιακής πίεσης.
Μετά από συνεννόηση με τη νομική πλευρά των συναδέλφων μας, αποφασίστηκε, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η συμφιλιωτική διαδικασία της Επιθεώρησης Εργασίας, να μην αποκαλυφθεί ακόμη το όνομα του σχολείου. Ελπίζουμε η διοίκηση του να αντιληφθεί το τεράστιο λάθος της και να αναθεωρήσει και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει το βαρύτατα τρωθέν αρμονικό κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου. Η ΟΙΕΛΕ θα αποστείλει επιστολή με τις απόψεις της στη διοίκηση και ταυτόχρονα θα καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επιφυλασσόμαστε, δε, για πλήρη δημοσιοποίηση όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης αλλά και όσων μας έχουν καταγγελθεί, εάν το σχολείο δεν συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.