Άκρως προκλητική, αλλά και χαρακτηριστική του χάους ασυδοσίας και ανομίας που κυριαρχεί στο χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, ήταν η απάντηση του Ομίλου «Διακρότημα» (που μας προώθησε η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης), σε αναφορά της ΟΙΕΛΕ για παραρτήματα του οποίου λειτούργησαν μέσω τηλεκπαίδευσης τις ημέρες της γενικής αργίας.
Στην επιστολή που υπογράφει ο νόμιμος εκπρόσωπος του Ομίλου, διαβάζουμε ότι (κατά τις ημέρες που η Αττική είχε καλυφθεί με μισό μέτρο χιόνι), τα φροντιστήρια ήταν …κλειστά (πάλι καλά!). Οι του Ομίλου διαμαρτύρονται εμμέσως, γιατί οι καταγγελίες των εκπαιδευτικών που έφθασαν στην Ομοσπονδία μας δεν ήταν …επώνυμες (ο καθένας μπορεί να φανταστεί την τύχη των συναδέλφων, αν τους ανακάλυπταν οι διοικούντες το Διακρότημα…). Τέλος, ακόμη πιο προκλητικά, αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν …προαιρετικά, μετά από παράκλησή τους (!). Πήραν δε, αναφέρει η διοίκηση του Ομίλου, το διπλό ωρομίσθιο της αργίας…
Θα πρέπει να τους ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
- Η γενική αργία δεν είναι αργία! Είναι, για λόγους έκτακτης ανάγκης, πλήρης αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο επειδή ήταν αδύνατη η φυσική λειτουργία τους, αλλά και επειδή η παροχή υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη για μια σειρά λόγων (προβλήματα ηλεκτροδότησης, γονείς εκπαιδευτικοί που λόγω της γενικής αργίας πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους κ.λπ.). Το γεγονός της πλήρους αναστολής λειτουργίας τόσο των εκπαιδευτικών βαθμίδων (συμπεριλαμβανομένης ρητώς της τηλεκπαίδευσης) όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, διατυπώνεται ξεκάθαρα στις δύο αποφάσεις του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας των ημερών εκείνων (Αποφ. 14911/22 και 14914/22 ΦΕΚ 187Β/24.1.2022 και 189Β΄/25.1.2022). Αναστολή λειτουργίας σημαίνει, χωρίς καμία παρερμηνεία, μη λειτουργούσα επιχείρηση!
- Οι καταγγελίες που κατατίθενται στις υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωτικό να είναι επώνυμες. Οι εποπτικοί φορείς οφείλουν, βάσει του Ν. 3996/2011 αλλά και του πρόσφατου Ν. 4808/2021, να ελέγχουν όλες τις καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες αλλά και τις καταγγελίες που υποβάλλονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις για συγκεκριμένες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Και να τους πληροφορήσουμε ότι δεν είναι αυτοί σε δυσμενή θέση, λόγω των «ανώνυμων καταγγελιών», αλλά οι εκπαιδευτικοί τους που τυγχάνουν (όπως άλλωστε στα περισσότερα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών) αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης.
Και τέσσερις ερωτήσεις:
- Αναφέρουν πως τις ημέρες της γενικής αργίας έδωσαν διπλό ωρομίσθιο σε όσους εργάστηκαν. Αυτό θα ελεγχθεί μέσω του ΠΣ Εργάνη. Ας μας απαντήσουν όμως: Έκαναν χρήση της απαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές που χορήγησε η πολιτεία για τις δύο ημέρες της γενικής αργίας (απαλλαγή η οποία αφορούσε τους εργαζομένους που εμποδίστηκαν να εργαστούν, λόγω της κακοκαιρίας), ναι ή όχι;
- Αποδέχονται να προχωρήσουν άμεσα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε πλήρη έλεγχο των ωρολόγιων προγραμμάτων, του ωραρίου των καθηγητών, του αριθμού των τμημάτων και των μαθητών, ώστε να διαπιστωθεί, βάσει του ΠΣ Εργάνη, αν τηρούνται τα νόμιμα σε όλα τα παραρτήματά τους;
- Μιλούν για προαιρετική τηλεκπαίδευση (η οποία δεν μπορεί να βρει νόμιμο έρεισμα σε χρόνο υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή). Πλην όμως, το άρθρ. 67 του Ν. 4808/2021 για την τηλεργασία, θέτει ως προϋπόθεση της τηλεργασίας είτε την τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας, είτε μονομερώς για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας (που εν προκειμένω δεν ισχύει). Υπάρχει δηλωμένη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων των εκπαιδευτικών, για τις ημέρες εκείνες; Έχει δηλωθεί στο ίδιο σύστημα ο χρόνος εργασίας τις ημέρες εκείνες;
- Έχει ληφθεί κάποιου είδους ειδική άδεια για λειτουργία της επιχείρησης τις ημέρες «αργίας» όπως χαρακτηρίζει η ίδια η εταιρεία τις δύο ημέρες αναστολής λειτουργίας; Θυμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις φροντιστηρίων δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές που, δυνάμει του άρθρ. 63 Ν. 4808/2021, μπορούν να λειτουργήσουν σε ημέρες αργίας είτε επιτρεπτά εξαρχής είτε κατόπιν αδείας της Επιθεώρησης Εργασίας.
Καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους άμεσα να επιβάλλουν ποινές στους ασύδοτους ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και να μην διεκπεραιώνουν απλώς έγγραφα. Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν, όπως έκαναν και τις ημέρες της γενικής αργίας με εντυπωσιακό τρόπο, να καταγγέλλουν στην ΟΙΕΛΕ – με απόλυτη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων – τις παρανομίες στους χώρους εργασίας τους.
Είμαστε, τέλος, σε αναμονή της απάντησης του Υπουργείου Παιδείας και των πολιτικών κομμάτων στις συγκεκριμένες προτάσεις που η Ομοσπονδία μας κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί η ακραία εργοδοτική παραβατικότητα και να βελτιωθούν οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Θα υπάρξει ενημέρωση για τις άμεσες (εκτιμούμε) εξελίξεις.