Με την αφορμή τον εξαναγκασμό συναδέλφων σε υπογραφή οικειοθελούς αποχώρησης σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας του οποίου η άδεια μεταβιβάζεται (με αποτέλεσμα να χάσουν την προϋπηρεσία τους για τον πίνακα του ΑΣΕΠ και με σχεδόν βέβαιη την απόλυσή τους το καλοκαίρι χωρίς αποζημίωση), επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο:
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Δεν υπογράφουμε κανένα έγγραφο (οικειοθελή αποχώρηση, τροποποίηση σύμβασης, ιδιωτικό συμφωνητικό κ.λπ.) χωρίς να ενημερώσουμε την ΟΙΕΛΕ ή έστω κάποιο νομικό που να γνωρίζει όμως καλά τα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Σε τι στοχεύουν οι ιδιοκτήτες;
- Με την υπογραφή οικειοθελούς αποχώρησης (παραίτησης) στόχος είναι να φύγει ο/η εκπαιδευτικός χωρίς οι εργοδότες να έχουν υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες “υπόσχονται” ότι, αν ο εκπαιδευτικός υπογράψει την οικειοθελή αποχώρηση, θα τον επαναπροσλάβουν είτε άμεσα είτε μετά από μερικούς μήνες. Να το ξεκαθαρίσουμε: από τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός αποχωρήσει οικειοθελώς, ο εργοδότης δεν έχει καμιά υποχρέωση επαναπρόσληψής του! Στην περίπτωση του σχολείου που προαναφέραμε του οποίου η άδεια μεταβιβάζεται και οι συνάδελφοι κλήθηκαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς και να υπογράψουν νέες συμβάσεις, πολύ πιθανός στόχος είναι να απολυθούν όλοι με τη λήξη του διδακτικού έτους χωρίς το σχολείο να έχει υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, καθώς δεν θα έχει συμπληρωθεί το ένα ημερολογιακό έτος που απαιτείται, ώστε ο εκπαιδευτικός να θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης!
Σημαντικό: Όπως είναι γνωστό, εάν ιδιωτικός εκπαιδευτικός υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση), μηδενίζονται τα μόριά του για τον Πίνακα του ΑΣΕΠ. Όπως αναφέρεται με σαφήνεια στο άρθρο 61 παρ. 4, υποπαρ. ζ, περ. ββ του Ν. 4589/2019:
« Δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των οποίων η σχέση εργασίας λύεται λόγω παραίτησης »
- Με την υπογραφή τροποποίησης σύμβασης, συνήθως με μικρότερο ωράριο (επομένως και με μικρότερο μισθό), ο εκπαιδευτικός έχει αποδεχθεί (συχνά εν αγνοία του) τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του που είναι επιτρεπτή μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις: 1. για κατάργηση διδακτικού αντικειμένου (όπως έγινε πρόσφατα με την κοινωνιολογία και τις εικαστικές σπουδές στο Λύκειο), 2. με τη μείωση τμημάτων-τάξεων και 3. με την εθελοντική παραίτηση του εκπαιδευτικού από μέρος του ωραρίου του.
- Με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού που περιέχει όρους, όπως για παράδειγμα της μη παραίτησης σε περίπτωσης διορισμού του εκπαιδευτικού ως αναπληρωτή, της παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων της εργασίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο ή της μη συνδικαλιστικής δράσης, ο εκπαιδευτικός δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να τον απειλεί με νομικές ενέργειες, αν και τα συμφωνητικά αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη νομική αξία.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε μας δίδεται προς υπογραφή, διότι δυστυχώς η εμπειρία έχει διδάξει πως κάποιοι εργοδότες ενεργούν δόλια. Ενημερώνουμε άμεσα την ΟΙΕΛΕ και το δικηγόρο μας.