ΑρχικήΑνακοινώσειςΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

- Advertisement -spot_img

Τις τελευταίες ημέρες η ΟΙΕΛΕ κατακλύζεται από ερωτήματα δεκάδων αγωνιούντων συναδέλφων μας που εργάζονται σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών. Λάβαμε τη γνώμη εργατολόγων που συνεργάζονται με την Ομοσπονδία μας και ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, πάντοτε με την επιφύλαξη ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διευκρινίζει επακριβώς τους όρους και τον τρόπο καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ.

  • Εργάζομαι σε Φροντιστήριο/Κέντρο Ξένων Γλωσσών και είμαι υποχρεωμένος/η σε τηλεργασία. Δικαιούμαι το επίδομα των 800 ευρώ;

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ, σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί καλούνται να εργαστούν εξ αποστάσεως, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να καλύψει τις αποδοχές τους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

Στον ειδικό μηχανισμό στήριξης (επίδομα 800 ευρώ) δεν μπορούν να συμπεριληφθούν:

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,

β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

δ) οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

  • Είμαι υποχρεωμένος να εργαστώ διαδικτυακά;

Σχετικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, η δυνατότητα πραγματοποίησής της ορίζεται από την Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16838 ΚΥΑ (ΦΕΚ 783/2020) που αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η παροχή «των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία».

Τούτο σημαίνει ότι βάσει της ΚΥΑ υπάρχει η δυνατότητα σε εκπαιδευτικές μονάδες που επιθυμούν να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σύμφωνα, επίσης, με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ:

Ο εργοδότης μπορεί με απόφασή του (μονομερώς) να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται, με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την εργασία του χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στον τόπο εργασίας.

  • Τι συμβαίνει με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και το επίδομα των 800 ευρώ;

Είμαστε σε αναμονή της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα διευκρινίζει τους όρους και τον τρόπο καταβολής του επιδόματος στους ωρομίσθιους του ιδιωτικού τομέα, άρα και στους ωρομίσθιους συναδέλφους.

  • Τι θα ισχύσει για όσους εργάζονται σε περισσότερες της μιας εκπαιδευτικές μονάδες; Υπάρχει πιθανότητα να χαθεί το επίδομα σε περίπτωση που κάποια από αυτές δεν παρέχει εξ αποστάσεως υπηρεσίες;

Και για το ερώτημα αυτό αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνεργαζόμενους εργατολόγους μας, λογικά δεν θα προκύψει πρόβλημα και οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν το τμήμα του επιδόματος για τις ώρες απασχόλησης σε επιχείρηση που δήλωσε αναστολή λειτουργίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, ορισμένοι επιτήδειοι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, ενώ ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν εξ αποστάσεως, τους προτρέπουν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Επιδιώκουν, δηλαδή, σε μια τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη συγκυρία να εισπράξουν δίδακτρα, να μην πληρώσουν μισθούς και να επιβαρύνουν διπλά τα κρατικά ταμεία για την καταβολή επιδόματος τόσο στην (δήθεν) σε αναστολή επιχείρηση, όσο και στους εργαζόμενους. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν άμεσα τους κοινούς αυτούς απατεώνες στην ΟΙΕΛΕ, ώστε να ειδοποιούνται άμεσα οι αρχές. Τους καλούμε, επίσης, να μην παρέχουν καμιά υπηρεσία, εάν καλούνται να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img