Στο ξενοδοχείο Τιτάνια πραγματοποιήθηκε σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ υπό την αιγίδα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς (Education International). Τα δύο συνδικάτα της εκπαίδευσης παρουσίασαν έρευνα που πραγματοποίησε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων (μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Φωτόπουλος, παλιός συνάδελφος, νυν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) με τίτλο «Το δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα: Όψεις και τάσεις μιας αναδυόμενης ιδιωτικοποίησης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη, ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στελέχη κομμάτων και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συλλογικοτήτων. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Γ. Χριστόπουλος.
Η έρευνα, που άντλησε πολλά στοιχεία από τον ερευνητικό πλούτο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, κατέγραψε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Τη συνεχώς διευρυνόμενη επιρροή της «επίσημης», αλλά και της σκιώδους ιδιωτικής εκπαίδευσης (δομές παραπαιδείας) στη χώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η ελληνική οικογένεια δαπανά σχεδόν τριπλάσια ποσά από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης. Μεταξύ των λόγων της αύξησης της επιρροής της εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού κατεγράφησαν η υποχρηματοδότηση (άρα και υπονόμευση) της δημόσιας εκπαίδευσης, η πίεση ΜΜΕ και επιχειρηματικών κύκλων στις κυβερνήσεις και η υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αποδυναμώνουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής εξήρε στην τοποθέτησή του το ρόλο της ΟΙΕΛΕ τόσο στην προσπάθεια καταπολέμησης της εμπορευματοποίησης του αγαθού της εκπαίδευσης όσο και στη συγκρότηση ενός ενιαίου εκπαιδευτικού μετώπου για την αντιμετώπιση της επελαύνουσας ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Τόνισε, δε, ότι αυτή η οργανωμένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τον οργανωμένο αγώνα των εκπαιδευτικών συνδικάτων ενάντια στις ανισότητες.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα διαλόγου υπό την προεδρία του ελληνικής καταγωγής Angelo Gavrielatos, Project Director της Education International και με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συνδικάτων του ευρωπαϊκού νότου μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το «τσουνάμι» ιδιωτικοποίησης στις χώρες τους. Κοινός τόπος όλων ότι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή των κυρίαρχων πολιτικών και των ΜΜΕ που σπιλώνουν εσκεμμένα τα δημόσια συστήματα εκπαίδευσης και τους δημόσιους εκπαιδευτικούς, προκειμένου το κοινό να στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κ. Gavrielatos, αναφέροντας τα όσα συμβαίνουν διεθνώς, τόνισε ότι, παρά τις προειδοποιήσεις θεσμών και φορέων κάθε άλλο παρά «αριστερών/προοδευτικών», όπως ο Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ, για τον τεράστιο κίνδυνο εμπορευματοποίησης της Παιδείας, οργανωμένα hedge funds σε ολόκληρο τον κόσμο ετοιμάζουν την τελική επέλαση για την «εξαγορά» της δημόσιας εκπαίδευσης. Έφερε το παράδειγμα της Λιβερίας (η Αφρική αυτή τη στιγμή είναι το «πειραματόζωο» της ιδιωτικοποίησης) που εν μία νυκτί ανακοίνωσε την παραχώρηση του μάνατζμεντ των δημόσιων σχολείων σε ιδιώτες.
Στη δική του τοποθέτηση ο Γεν. Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ περιέγραψε το τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, τονίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία οξύνεται η προσπάθεια της συμμαχίας ΜΜΕ-πολιτικών-επιχειρηματιών για άλωση του εκπαιδευτικού χώρου. Ανέφερε τη δραματική αλλαγή στο τοπίο της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης που καταγράφεται με τις νομοθετικές αλλαγές της περιόδου 2010-14, αλλά και με την ένταξη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών στην ευρωπαϊκή MKO ECNAIS που στοχεύει στην πλήρη απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση. Τοποθετήθηκε για το εντεινόμενο φαινόμενο της έκδοσης εξαγορασμένων-παράνομων τίτλων στη χώρα μας με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περίπτωση των ιδιωτικών ΤΕΕ την προηγούμενη δεκαετία και το διορισμό κατόχων τέτοιων τίτλων στο δημόσιο και την παραχάραξη των εξετάσεων ΙΒ το 2009 σε ισχυρά σχολεία της ελληνικής ελίτ. Τόνισε, ακόμη, ότι η εφαρμογή πολιτικών, όπως η «σχολική αυτονομία» και η «ελεύθερη γονεϊκή επιλογή» αποτελούν το Ιερό Δισκοπότηρο της απόλυτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και είναι η συνταγή καταστροφής για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησαν τα συνδικάτα της εκπαίδευσης (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) κατά της ιδιωτικοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού εδώ και τρία περίπου χρόνια πρέπει να ενταθούν.