ΑρχικήΑνακοινώσειςSOS: Οργή στον κλάδο. Με καθυστέρηση 7 και πλέον μηνών και με...

SOS: Οργή στον κλάδο. Με καθυστέρηση 7 και πλέον μηνών και με θύματα δεκάδες συναδέλφους «θυμήθηκε» το Υπουργείο Παιδείας να συντονίσει τις υπηρεσίες του, ώστε να ομαλοποιηθεί η πληρωμή των συναδέλφων σε υπηρεσιακή άδεια

- Advertisement -spot_img

Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ αποτελούμενο από τον Α΄Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλέκο Γούλα και το Γενικό Γραμματέα του ΔΣ Γιώργο Χριστόπουλο μετέβη στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση για το μείζον ζήτημα της μη καταβολής επί 7 και πλέον μήνες των μισθών των  εκπαιδευτικών σε υπηρεσιακή άδεια (άδειες ανατροφής τέκνου, εκπαιδευτικές άδειες). Φαίνεται ότι τελικά, μετά την έγγραφη ενημέρωση της ΟΙΕΛΕ την περασμένη εβδομάδα για την πρόθεση άσκησης νομικής ενέργειας και υπό την πίεση πολλών συναδέλφων, το Υπουργείο Παιδείας «θυμήθηκε» την ευθύνη του και συντόνισε τις αρμόδιες Διευθύνσεις, προκειμένου να ξεκινήσει από τον …Απρίλιο η ομαλή καταβολή των μισθών.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Εκκαθάρισης ενημερωθήκαμε ότι:

  1. Το Μάρτιο, μετά το (νέο) πρόβλημα που προέκυψε με την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών και την ενημέρωση ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Οικονομικών, θα πληρωθούν περίπου τα 2/3 των εκπαιδευτικών. Ενημερώνουμε εδώ ότι με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όλες οι πληρωμές του Υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιούνται μέσω χρηματικών ενταλμάτων (υπηρεσιακές άδειες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, υπερωρίες, διάφορα εντάλματα προμηθειών, συντήρησης κ.λπ.) θα πρέπει πλέον να γίνονται ψηφιακά, μέσω ενημέρωσης πλατφόρμας του Υπουργείου Οικονομικών. Αν και αναγνωρίζουμε πως η προθεσμία που δόθηκε για να «περάσουν» τα στοιχεία στην πλατφόρμα ήταν ασφυκτική, η απαράδεκτη στάση αδράνειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η μη ομαλή συνεργασία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις, ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων που πιστοποιήθηκαν ως χειριστές και η μη έγκαιρη ενημέρωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για να αποσταλούν έγκαιρα τα δικαιολογητικά οδηγούν στη νέα αυτή καθυστέρηση καταβολής των μισθών.
  2. Πλέον, επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις και υπάρχει απειλή νομικής παρέμβασης της ΟΙΕΛΕ αλλά και μεμονωμένων εκπαιδευτικών, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία έδωσε επιτέλους κατευθύνσεις συνεργασίας των τριών Διευθύνσεων. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι ήδη έχουν αρχίσει να κατατίθενται στοιχεία εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα, ότι θα αποσταλεί εγκύκλιος προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με τα δικαιολογητικά (κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες…) και ότι υπάρχει αισιοδοξία πως από τον Απρίλιο θα έχει ομαλοποιηθεί οριστικά η καταβολή των μισθών.

Οφείλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε:

  • Το ζήτημα ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2020, όταν η Διεύθυνση Εκκαθάρισης αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα ζήτησε να προστεθούν στα δικαιολογητικά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στοιχεία του ΠΣ Εργάνη.
  • Ακολούθησε ένα πρωτοφανές μπάχαλο στη συνεργασία των τριών εμπλεκόμενων Διευθύνσεων (Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Συγκέντρωσης Πιστοποιητικών, Εκκαθάρισης) με τεράστια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που, ενώ γνώριζε το πρόβλημα, δεν έπραξε τίποτα για να το επιλύσει.
  • Η ΟΙΕΛΕ, βλέποντας το αδιέξοδο, κοινοποίησε εξώδικο προς την Υπουργό Παιδείας την παραμονή Χριστουγέννων.
  • Η αρμόδια για το ζήτημα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας αρνείται να συναντήσει την ΟΙΕΛΕ, παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις.
  • Μετά τις εορτές, βλέποντας ότι η ασυνεννοησία των Διευθύνσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην μη πληρωμή των συναδέλφων ούτε το Φεβρουάριο, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία (αν και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ούτε δική μας υποχρέωση, ούτε κανενός εκπαιδευτικού μεμονωμένα) να αποτελέσουμε τη «γέφυρα συνεννόησης» των Διευθύνσεων και να συλλέξουμε ΕΜΕΙΣ τη λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πληρωμή των αδειών.
  • Η πολυήμερη προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ απέδωσε αποτελέσματα, καθώς με τη συνεχή μας παρουσία στο Υπουργείο, τις ενημερώσεις προς συναδέλφους, την πίεση που ασκούσαμε στο Υπουργείο και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τη συνεννόηση ακόμη και με λογιστήρια σχολείων έγινε εφικτή η καταβολή από 1 έως 3 μισθούς σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Ωστόσο, 40 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έμειναν απλήρωτοι και εξαθλιωμένοι.
  • Λίγες ημέρες μετά και ενώ βρισκόμασταν στη διαδικασία να λύσουμε το ζήτημα των συναδέλφων που δεν πληρώθηκαν, προέκυψε το νέο θέμα με την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών που αναλύθηκε πιο πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι χυδαίο, είναι ντροπή! Εν έτει 2021 εκπαιδευτικοί, πολίτες, μητέρες μένουν επί μισό χρόνο και παραπάνω απλήρωτοι λόγω της πλήρους αδιαφορίας της Υπουργού Παιδείας και του επιτελείου της (που σε κομματικές συγκεντρώσεις όταν ερωτώνται για το θέμα καμώνονται τους ανήξερους…), της διοικητικής αρρυθμίας των Διευθύνσεων του Υπουργείου και της ανόητης γραφειοκρατίας. Πέρα από την οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία μπορεί να έχει η Ομοσπονδία με την Υπουργό και το σύνολο της ηγεσίας, είναι φανερό ότι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου διοικητική και διαχειριστική ανικανότητα. Ποτέ στο παρελθόν, για παράδειγμα, δεν είχαν υπογραφεί εκπαιδευτικές άδειες το Νοέμβριο.

Παρακαλούμε τους συναδέλφους που δεν θα πληρωθούν το Μάρτιο (η πληρωμή αναμένεται μάλλον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) να ενημερώνουν την ΟΙΕΛΕ, ώστε να ελέγξουμε ατομικά για τον καθένα αν υπήρξε καθυστέρηση λόγω της ψηφιοποίησης ή αν υπάρχει ζήτημα με τα δικαιολογητικά.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img