ΑρχικήΑνακοινώσειςSOS: Πληροφορίες για συναδέλφους που πηγαίνουν για συνέντευξη σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και...

SOS: Πληροφορίες για συναδέλφους που πηγαίνουν για συνέντευξη σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και πέφτουν θύματα εξαπάτησης και παραπληροφόρησης από ιδιοκτήτες

- Advertisement -spot_img

«700 ευρώ το μήνα και 8ωρο, όπως στον ιδιωτικό τομέα».

«Ιδιωτικά και δημόσια νηπιαγωγεία έχουν τελείως διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς».

«Θα παίρνεις τα λεφτά του δημοσίου, αλλά θα μας γυρίζεις 300 ευρώ στο χέρι».

 

Αυτά και πολλά ακόμη τραγικά και ευτράπελα ακούνε από εργοδότες δεκάδες νέες/νέοι συνάδελφοι νηπιαγωγοί που προσέρχονται για συνέντευξη σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όπως μας ενημερώνουν στην ΟΙΕΛΕ.  Έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αποτελούν ανοιχτή πληγή για το χώρο της εκπαίδευσης λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας. Τα περισσότερα θέματα παρατηρούνται στα συνοικιακά νηπιαγωγεία που ελέγχονται δύσκολα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας τόσο λόγω του πλήθους των μονάδων όσο και λόγω του ότι σε πολλά από αυτά υπηρετούν 1-2 συνάδελφοι που αισθάνονται απομονωμένοι και φοβούνται. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, όμως την τελευταία διετία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Συμβουλεύουμε τις/τους συναδέλφους που πηγαίνουν για συνέντευξη σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία για τα ακόλουθα:

  • Για να εργαστεί συνάδελφος νόμιμα σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο και να εκδοθεί διοριστήριο από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε να προσμετράται η προϋπηρεσία, απαιτείται πρώτα η εγγραφή στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αν η διεύθυνση του νηπιαγωγείου δεν ζητήσει καθόλου την εγγραφή στην επετηρίδα, τότε αυτό σημαίνει ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Πιθανό σενάριο είναι να δηλωθεί η νηπιαγωγός ως υπάλληλος γραφείου ή ως βρεφονηπιοκόμος, προκειμένου να μην λάβει το νόμιμο μισθό και στη θέση της δηλώνεται κάποια νηπιαγωγός-φάντασμα (στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδιοκτήτρια, ή φίλη/συγγενής της), ώστε να παίρνει την προϋπηρεσία!
  • Οι αποδοχές μας είναι τουλάχιστον ίδιες με αυτές των δημόσιων εκπαιδευτικών. Ο πρώτος μικτός μισθός είναι 1092 ευρώ που σημαίνει περίπου 880 ευρώ καθαρά (συν επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών/παιδιού που αυξάνουν το μισθό). Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο/η συνάδελφος κληθεί να αναλάβει καθήκοντα Προϊστάμενου/Διευθυντή (γεγονός σίγουρο, αν πρόκειται για μονοθέσια μονάδα), τότε υπάρχει προσαύξηση λόγω του επιδόματος θέσης. Επομένως, τα περί 600 ή 700 ευρώ «διότι εδώ είναι ιδιωτικός τομέας», είναι ψευδή και παράνομα.
  • Το ωράριό μας είναι ανάλογο με αυτό των δημόσιων εκπαιδευτικών (για τους πρωτοδιόριστους, 25 διδακτικές ώρες την εβδομάδα για τα 1/θέσια ως 3/θέσια νηπιαγωγεία, 24 ώρες για τα υπόλοιπα). Το ανώτερο όριο παραμονής στη σχολική μονάδα είναι οι 6 ώρες την ημέρα/30 ώρες την εβδομάδα. Περαιτέρω παραμονή στη σχολική μονάδα είναι προαιρετική και αμείβεται υπερωριακά.
  • Οποιαδήποτε άλλη προσφορά υπηρεσίας (συνοδεία σχολικών λεωφορείων, μαγείρεμα, καθαριότητα κ.λπ.) δεν περιλαμβάνεται στα διδακτικά καθήκοντα και είναι παράνομο να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς. Η δε απογευματινή φύλαξη/δραστηριότητες πρέπει να αμείβονται με χωριστή σύμβαση.
  • Χωριστή σύμβαση πρέπει να γίνει και για φύλαξη το καλοκαίρι.

Επειδή το φαινόμενο λαμβάνει τερατώδεις (κυριολεκτικά) διαστάσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των συνοικιακών νηπιαγωγείων να επιβάλλουν παράνομες εργασιακές σχέσεις, ζητούμε από τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στην ΟΙΕΛΕ, έστω ανώνυμα, τις σχολικές μονάδες που προτείνουν συνθήκες, όπως αυτές που προαναφέραμε. Η πρότασή μας στο δημόσιο διάλογο και στα πολιτικά κόμματα είναι να προχωρά η πολιτεία σε άμεση άρση άδειας για τα νηπιαγωγεία που παραβιάζουν με ακραίο τρόπο την εκπαιδευτική και την εργατική νομοθεσία.

Παρακαλούμε τους συναδέλφους η παρούσα ανακοίνωση να δημοσιοποιηθεί σε ομάδες κοινωνικών δικτύων που συμμετέχουν νηπιαγωγοί. Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε το συντομότερο δυνατόν τέτοιου τύπου φαινόμενα, διότι η παγίωση εργασιακών σχέσεων γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις και στη δημόσια εκπαίδευση.

 

Γραπτές καταγγελίες (ακόμη και ανώνυμες) μπορούν να γίνουν:

Στο e-mail της ΟΙΕΛΕ: oieleomospondia@gmail.com

Στο messenger της σελίδας μας στο Facebook.

Στο ειδικό group στο Facebook με τίτλο «ΟΙΕΛΕ – Απορίες-Καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών»

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img