ΑρχικήΑνακοινώσειςΣοβαρότατη καταγγελία: Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πιέζονται εμμέσως από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία να παράσχουν...

Σοβαρότατη καταγγελία: Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πιέζονται εμμέσως από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία να παράσχουν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους σε αμφιλεγόμενες ΜΚΟ για καλοπληρωμένα προγράμματα που αφορούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

- Advertisement -spot_img

Το τελευταίο διάστημα έχουμε συλλέξει σοβαρές καταγγελίες από συναδέλφους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τις οποίες οι διοικήσεις μεγάλων ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας τους πιέζουν έμμεσα να συμμετέχουν «εθελοντικά» σε προγράμματα αμφιλεγόμενων ΜΚΟ για την επιμόρφωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Οι ΜΚΟ αυτές που ζητούν «δωρεάν» εργατικά χέρια για προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ, έχουν απασχολήσει κατά καιρούς αρνητικά τη δημοσιότητα, κυρίως για λόγους διαπλοκής με την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής. Η ΟΙΕΛΕ και οι συλλογικότητες της εργασίας στηρίζουν κάθε νόμιμη προσπάθεια για την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων. Θυμίζουμε ενδεικτικά την ανοιχτή επιστολή του αείμνηστου Μιχάλη Κουρουτού προς τα ιδιωτικά σχολεία, ώστε να ληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και να φιλοξενηθούν στις δομές τους παιδιά προσφύγων. Επίσης, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ συμμετείχε ενεργά σε ένα εθνικό σχέδιο εθελοντικής δράσης που περιελάμβανε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ψηφιακού σχεδιασμού, ενημέρωσης για γονείς πρόσφυγες, ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας και στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Οι πρωτοβουλίες όμως αυτές γίνονταν πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και της εργασιακής νομιμότητας, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Στην περίπτωση των συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων, πάντοτε με βάση τις καταγγελίες που λαμβάνουμε, κάποιες ΜΚΟ με ισχυρές «πλάτες» χειρίζονται προγράμματα εκατομμυρίων και συνεργάζονται με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ώστε να τους παρέχουν …«εθελοντές». Κάποιοι εκπαιδευτικοί μάς δήλωσαν ότι συχνά καλούνται να παρέχουν τις «δωρεάν» υπηρεσίες τους τα Σαββατοκύριακα! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην ιδιωτική εκπαίδευση από τον Ιούλιο του 2020 και τις απολύτως ελεύθερες απολύσεις, είναι ελάχιστοι οι γενναίοι συνάδελφοι που αρνούνται να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σε προγράμματα που επιχορηγούνται με σημαντικά ποσά από την Ε.Ε. ή από άλλους διεθνείς φορείς.

 Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλος επικοινώνησε σήμερα με στελέχη των ευρωπαϊκών συνδικάτων στις Βρυξέλλες, αλλά και με εκπροσώπους Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων  για το ζήτημα. Έγινε σαφές και από τις δύο πλευρές ότι «οι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα με βάση το ωρομίσθιο που προβλέπεται για κάθε χώρα της Ε.Ε. Στα προγράμματα αυτά προβλέπεται συγκεκριμένο budget για τις αμοιβές εκπαιδευτών». Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ του τόνισαν, μάλιστα, ότι συχνά αποδίδεται στους εκπαιδευτικούς και ένα επίδομα προετοιμασίας και κατασκευής εκπαιδευτικού υλικού! Εθελοντικά συμμετέχουν κατά κύριο λόγο μη εκπαιδευτικοί-απλοί πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν σε τέτοιες δράσεις.

Να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι ότι η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης κανενός συναδέλφου, προκειμένου κάποιοι να καρπωθούν το μόχθο των υπό πίεση δήθεν «εθελοντών». Θα θέσουμε το ζήτημα και στους ευρωπαϊκούς  ελεγκτικούς μηχανισμούς (διότι στην Ελλάδα όλα σχεδόν καλύπτονται…), αν χρειαστεί, προκειμένου να διαπιστωθεί πού δαπανώνται τα προβλεπόμενα χρήματα από το budget των προγραμμάτων για αμοιβές εκπαιδευτών και πώς οι ΜΚΟ αυτές διαχειρίζονται το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε…

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img