ΑρχικήΕιδήσειςΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΖΗΡΙΔΗ – Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ...

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΖΗΡΙΔΗ – Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ»

- Advertisement -spot_img

Χθες ενημερώσαμε για την καταγγελία που λάβαμε για τη Σχολή Ζηρίδη, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του σχολείου έχει μοιράσει στους εκπαιδευτικούς κείμενο αξιολόγησης και έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες (δειγματικές διδασκαλίες κ.λπ.). Η Ομοσπονδία έχει ήδη προβεί σε ενέργειες διερεύνησης του ζητήματος, καθώς κάθε διαδικασία αξιολόγησης εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος (χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας) είναι παράνομη και η διενέργειά της αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να προβούν στον προβλεπόμενο πειθαρχικό έλεγχο.

Η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο με τίτλο «Κριτήρια και διαδικασία ενδοσχολικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών» που στάλθηκε στους συναδέλφους των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, το οποίο αποτελεί μνημείο ανομίας που επικρατεί σε κάποια σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με το κείμενο αυτό η Διοίκηση του σχολείου, μέσω του «διορισμένου»από την ίδια και «βαπτισμένου» Διευθυντή Σπουδών, συνταξιούχουεκπαιδευτικού του Δημοσίου (!) κ. Αντωνίου, ο οποίος δεν είναι καν μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων (!), ενημερώνει τους συναδέλφους για την εισαγωγή παράνομου και αυθαίρετου συστήματος δήθεν αξιολόγησής τους που θα εφαρμοστεί από τη φετινή χρονιά.Πέραν του κ. Αντωνίου, το σχολείο έχει «προσλάβει» (με ποιες διαδικασίες, άραγε;) Επίκουρη Καθηγήτρια ελληνικού Πανεπιστημίου (η ΟΙΕΛΕ θα διερευνήσει και αυτό το ζήτημα) για να «αξιολογήσει» τους συναδέλφους.

Η Ομοσπονδία, μετά από συνεργασία με το νομικό της επιτελείο, προειδοποιεί τους παρανομούντες για τα ακόλουθα και εφιστά την προσοχή των συναδέλφων στην τήρηση της νομιμότητας:

  1. Βάσει του άρθρου 16 παρ. 8 του Συντάγματος η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων και η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας. Επομένως και η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να σχεδιάζεται, να εποπτεύεται και να εκτελείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
  2. Το πρόσφατο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών απεσύρθη από την κυβέρνηση, η οποία μελετά τη νομοθέτηση συστήματος αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου.Επομένως η ΣχολήΖηρίδη(και κάθε άλλο ιδιωτικό σχολείο που επιχειρεί να επιβάλει δικό του σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών) παρανομεί.
  3. Βάσει του ν. 682/77 ορίζονται ρητά τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Διευθυντή ιδιωτικής σχολικής μονάδας, ο οποίος οφείλει να ακολουθεί τη νομιμότητα και τις εντολές των ανωτέρων του, π.χ. του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ποιο νόμο ή ποια εντολή εφαρμόζουν οι Διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη που είναι διοικητικά αλλά καιεπιστημονικά, παιδαγωγικά υπεύθυνοι για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας;

4.Υπεύθυνοι για την αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του ν. 682/77 είναι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας (διοικητικά) και ο αρμόδιος Σχολικός Σύμβουλος (ακαδημαϊκά).Με βάση την κείμενη νομοθεσία είναι οι μόνοι αρμόδιοι να μπαίνουν στην τάξη (επιτρέπεται η πρόσβαση και σε επιμορφούμενους φοιτητές). Επομένως η «πρόσληψη» ανθρώπων, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να προβούν σε «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών είναι παραθεσμική και παράνομη.

 

Όπως είναι προφανές, η προώθηση τέτοιων διαδικασιών δήθεν ενδοσχολικής αξιολόγησης των συναδέλφων παραβιάζει κατάφωρα την εκπαιδευτική νομοθεσία και παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασίααντιμετωπίζοντας τα ιδιωτικά σχολεία, με αγοραίο τρόπο,σαν επιχειρήσεις και τους εκπαιδευτικούς σαν ιδιωτικούς υπαλλήλους που οφείλουν να συμμορφώνονται στο στόχο του κέρδους. Μόνη επιδίωξη τέτοιων διαδικασιών είναι ο εκφοβισμός, η στοχοποίηση καιη «νομιμοποίηση» της απόλυσηςσυναδέλφων, καθώς και οπεριορισμός της ακαδημαϊκής τους ελευθερίας.

Δείτε εδώ το κείμενο της Σχολής Ζηρίδη.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img