ΑρχικήΑνακοινώσειςΣυνάντηση ΟΙΕΛΕ με τη Γ.Γ. Εργασίας: Υποσχέσεις από την κ. Στρατινάκη. Θα...

Συνάντηση ΟΙΕΛΕ με τη Γ.Γ. Εργασίας: Υποσχέσεις από την κ. Στρατινάκη. Θα υλοποιηθούν, άραγε; Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε στη συνάντηση την αλυσίδα Φροντιστηρίων «Διακρότημα» που διαφημίζει απροκάλυπτα διδακτική ώρα 60 λεπτών!

- Advertisement -spot_img

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΙΕΛΕ με τη Γ.Γ. Εργασίας κ. Στρατινάκη. Η Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τον Α’ Αντιπρόεδρο Αλ. Γούλα, το Γεν. Γραμματέα Γ. Χριστόπουλο, το μέλος του ΔΣ Ε. Φλεριανού και το νομικό της σύμβουλο Γ. Μελισσάρη.

 

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του κλάδου για την καθυστερημένη ανταπόκριση της Γ.Γ. στην πραγματοποίηση του διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αναλυτικά για μια σειρά θεμάτων, για τα οποία η κ. Στρατινάκη είτε δεσμεύτηκε είτε εξέφρασε τη βούληση για την αντιμετώπισή τους. Θα αναμένουμε να δούμε, τι από αυτά θα υλοποιηθεί…

 

Το ζήτημα της εποχικότητας: Η ΟΙΕΛΕ είχε αναδείξει το φλέγον θέμα της δήθεν εποχικότητας, του χαρακτηρισμού, δηλαδή, των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε «εποχικές» επιχειρήσεις με την υπ’ αριθμ. οικ. 19221/379/19.5.2020 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας. Βάσει της εγκυκλίου αυτής, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων μας, σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών εξαπολύθηκε κύμα παράνομων καταγγελιών σύμβασης ορισμένου χρόνου. Ζητήσαμε επιτακτικά να αναιρεθεί ο χαρακτηρισμός, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου τύπου παράνομες καταγγελίες στο μέλλον. Η Γεν. Γραμματέας ζήτησε από την ΟΙΕΛΕ να καταθέσει σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες, και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει απάντηση όπου με σαφήνεια θα διευκρινίζεται ότι οι χώροι αυτοί δεν εντάσσονται στην εποχικότητα.

 

Αριθμός ενσήμων και επίδομα ανεργίας: Η ΟΙΕΛΕ έθεσε ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, την αδυναμία τους, δηλαδή, λόγω του πλήθους των αδήλωτων ωρών, να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 125 ένσημα για να λάβουν επίδομα ανεργίας στους καλοκαιρινούς μήνες. Η κ. Στρατινάκη εξέφρασε τη βούλησή της να λυθεί το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί στον Υπουργό Εργασίας την μόνιμη ένταξη των εκπαιδευτικών στους χώρους αυτούς σε ειδική ρύθμιση (ανάλογη με αυτήν που ψηφίστηκε πρόσφατα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό) βάσει της οποίας θα τοποθετούνται στην κλίμακα 50-99 ένσημα για να λάβουν το επίδομα.

 

Το ζήτημα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας: Τέθηκε από την Ομοσπονδία το κυριότερο ζήτημα παρανομιών στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το τεράστιο, δηλ., ποσοστό αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που φθάνει μέχρι και το 45% του συνόλου των εκπαιδευτικών. Η κ. Στρατινάκη ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος με την κάρτα εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η κάρτα εργασίας θα ισχύει, όπως μας ενημέρωσε, και για τις περιπτώσεις τηλεργασίας. Σε παρατήρηση των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ ότι αυτό δεν λύνει άμεσα το ζήτημα, υπήρξε η απάντηση ότι θα επιδιωχθεί συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης εργασιακών σχέσεων που ορίζεται από το Ν. 4415/2016 και ότι θα δοθεί εντολή για επέκταση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ.

 

Ακραίες παραβιάσεις της διδακτικής ώρας: Παρουσιάστηκε το καίριο ζήτημα της καταστρατήγησης του νομοθετικά θεσμοθετημένου (άρθρο 30, Ν. 4415/2016) χρόνου της διδακτικής ώρας (45 λεπτών). Η 45λεπτη διάρκεια της διδακτικής ώρας παραβιάζεται συστηματικά για να «κερδίσουν» οι εργοδότες διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την ανερυθρίαστη δημόσια παρουσίαση της συγκεκριμένης παρανομίας από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μονάδες, όπως το «Διακρότημα», μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες Φροντιστηρίων, που σε ραδιοφωνικά spots και στην ίδια την ιστοσελίδα τους  διαφημίζουν απροκάλυπτα την 60λεπτη διδακτική ώρα! Υπήρξε δέσμευση για άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου σε συγκεκριμένες παραβιάσεις.

 

Η τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας: Τέθηκε από την Ομοσπονδία το θέμα του συνωστισμού μαθητών και εκπαιδευτικών σε μικροσκοπικές αίθουσες χωρίς τήρηση όρων ασφαλείας και υγιεινής. Επίσης τέθηκε το ζήτημα των παρανομιών σε θέματα τηλεργασίας και παραβίασης των όρων των συμβάσεων. Η κ. Στρατινάκη δήλωσε ότι είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό θέμα και κάλεσε εκπαιδευτικούς και γονείς να προβαίνουν σε ανώνυμες καταγγελίες στον αριθμό 15512 τις οποίες κατηγοριοποιούν οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και θα παρεμβαίνουν αναλόγως.

 

Πλημμελείς έλεγχοι από το ΣΕΠΕ: Τονίστηκε από την ΟΙΕΛΕ ότι όχι μόνο οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν αποδυναμωθεί, αλλά υπάρχει και ζήτημα πλημμελών ελέγχων. Δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία η Γεν. Γραμματέας υποσχέθηκε να διερευνήσει και να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, όπου διαπιστωθούν ενέργειες με σκοπιμότητα.

 

Η ΟΙΕΛΕ άκουσε με ενδιαφέρον αλλά και με επιφύλαξη τις δεσμεύσεις της κ. Στρατινάκη, διότι το παρελθόν δεν επιτρέπει αισιοδοξία, αλλά απαιτεί επαγρύπνηση. Τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία θα επανέλθει για τα ζητήματα, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, και θα ζητήσει νέα συνάντηση, αν χρειαστεί.

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img