ΑρχικήΑνακοινώσειςΣυνάντηση ΟΙΕΛΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμεύσεις για κατάργηση Νόμου Κεραμέως, επαναφορά της εποπτείας των ιδ....

Συνάντηση ΟΙΕΛΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμεύσεις για κατάργηση Νόμου Κεραμέως, επαναφορά της εποπτείας των ιδ. εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘ, νέο νόμο για την ιδ. Εκπαίδευση μετά από κοινωνικό διάλογο

- Advertisement -spot_img

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κατάργηση του Νόμου Κεραμέως, για επαναφορά της εποπτείας των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας, για  την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να υπογραφούν ΣΣΕ σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για ρύθμιση του άναρχου χώρου των Κέντρων Μελέτης και, τελικά, για την ψήφιση ενός συνολικού, δίκαιου νόμου για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μετά από κοινωνικό διάλογο κατέθεσαν στη συνάντησή τους με το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ οι εκπρόσωποι του κόμματος. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι πρώην Υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Κώστας Γαβρόγλου, η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο Αναπλ. Γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης και το Μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνη Παιδείας Έφη Καλαμαρά.

Στις τοποθετήσεις τους ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αναφέρθηκαν στη δραματική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σημείωσαν το τεράστιο κύμα αποχώρησης εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία (30% τη τελευταία διετία) λόγω της γιγάντωσης της εργοδοτικής ασυδοσίας και των βαρύτατων παρανομιών, της τρομοκράτησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, της εργασιακής εξάντλησης, της απλήρωτης εργασίας κ.λπ. Στάθηκαν στην έλλειψη σοβαρής κρατικής εποπτείας που ενισχύει τη παραβατικότητα των εργοδοτών και έθεσαν ως παράδειγμα την άρνηση της πολιτείας να παρέμβει για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτά των διπλών συμβάσεων ή της άρνησης ελέγχου βαρύτατων παρανομιών, όπως το περιστατικό της Δ/νσης Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης. Αναφέρθηκαν επίσης στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Φροντιστηρίων, των ΚΞΓ και των ΙΕΚ όπου δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάζονται σε μεσαιωνικές συνθήκες, ενώ τόνισαν την ανάγκη για ρύθμιση στον απολύτως άναρχο χώρο των Κέντρων Μελέτης. Τέλος, υπενθύμισαν ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν είναι συντεχνιακός αλλά αφορά στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΙΕΛΕ

Οι βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση πολιτικής αλλαγής και ανάληψης της εξουσίας από μία προοδευτική διακυβέρνηση για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι:

  • Η κατάργηση του Νόμου Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία
  • Η ψήφιση ενός νέου Νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από διάλογο στον οποίο θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις της ΟΙΕΛΕ
  • Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Η επαναφορά των Συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα δώσει τη δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ σε Φροντιστήρια, ΚΞΓ και ΙΙΕΚ, ώστε να βελτιωθούν άμεσα οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών στους χώρους αυτούς.

Τονίστηκε ότι οι γενικές αρχές αυτές θα εξειδικευτούν στη συνέχεια στο προεκλογικό πρόγραμμα.

Ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι η απουσία του Μιχάλη Κουρουτού που επί δεκαετίες υπηρέτησε το χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι αισθητή, αλλά ότι το έργο του συνεχίζεται με επιτυχία και από τη νέα Διοίκηση. Η ΟΙΕΛΕ, σημείωσε, πως δίνει έναν διπλό αγώνα, τόσο για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών όσο και για το αγαθό της εκπαίδευσης.

Η Ράνια Σβίγκου σημείωσε ότι αποκλειστικός στόχος της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως ήταν η εκπλήρωση κάθε επιθυμίας των σχολαρχών μέσω της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Δήλωσε πως είναι αυτονόητη η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζόμενων μέσω της κατάργηση των Νόμων Κεραμέως και Χατζηδάκη.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανάφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα βρίσκεται στο πλευρό του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά ότι οι νέοι Νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποστηριχτούν από ένα ισχυρό κίνημα το οποίο θα εγγυηθεί την εφαρμογή τους.

Ο Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για την ανάγκη ψήφισης ενός σύγχρονου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις νέες κοινωνικές ανάγκες. Υποστήριξε πως το εκπαιδευτικό κίνημα θα πρέπει να απασχοληθεί τόσο με την αποκατάσταση συνθηκών δημοκρατίας μέσα στα σχολεία, αλλά και με το ογκούμενο πρόβλημα της σχολικής βίας.

Η Έφη Καλαμαρά δήλωσε ότι η ΟΙΕΛΕ διαχρονικά έχει δώσει δημοκρατικούς αγώνες για την εκπαίδευση και πως η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακούσει με προσοχή τα αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που είναι θύματα της άγριας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, ώστε να συνδιαμορφωθούν επίκαιρες και προοδευτικές  προτάσεις  για τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img