Οι τέσσερις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ) παρέθεσαν σήμερα συνέντευξη τύπου για τα φλέγοντα προβλήματα του χώρου της εκπαίδευσης, καλώντας ταυτόχρονα όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Γιώργος Χριστόπουλος.
Οι συνάδελφοι των Ομοσπονδιών του δημοσίου (Σπύρος Μαρίνης-Πρόεδρος ΔΟΕ, Θεόδωρος Τσούχλος-Πρόεδρος ΟΛΜΕ και Φασουλάκης Ιωάννης-Πρόεδρος ΠΟΣΕΕΠΕΑ) αναφέρθηκαν στα πολύ σημαντικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως την υποχρηματοδότηση, τα ελλείμματα στις υποδομές, την επικινδυνότητα των κτηρίων κ.λπ. Τόνισαν ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές τους ανάγκες, ζητώντας την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Τέλος, καταδίκασαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με τις διώξεις των εκπαιδευτικών να είναι καθημερινές, ώστε να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, μίλησε για την ακρίβεια και την στεγαστική κρίση που σαρώνουν τα εισοδήματα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας και αναφέρθηκε στη γιγάντωση των κερδών των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τόνισε ότι:
- Την ώρα που οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων από το 2012 μέχρι σήμερα κερδίζουν έως και 30.000.000 ευρώ ετησίως από την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο, οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι καθηλωμένοι.
- Την ώρα που οι φροντιστηριακές μονάδες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κατά 40% τα τελευταία χρόνια, οι εκπαιδευτικοί στις δομές αυτές υποαμείβονται.
- Επίσης, την ώρα που τα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) έχουν τετραπλασιάσει τον τζίρο τους μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με 3,5 ευρώ την ώρα.
Δεύτερον, αναφέρθηκε στις τραγικές εργασιακές συνθήκες σε ολόκληρο το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου κυριαρχούν οι άδικες απολύσεις, η εργασιακή εκμετάλλευση και η επισφάλεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από την ημέρα εφαρμογής του νόμου Κεραμέως μέχρι σήμερα, πάνω από 4.000 εκπαιδευτικοί (σε σύνολο 9.800) έχουν απομακρυνθεί από τα ιδιωτικά σχολεία.
Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στον τεράστιο κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι η εισβολή των funds στα ιδιωτικά σχολεία δεν ήταν τυχαία, καθώς συνδυάζεται με το νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Υποστήριξε ότι στόχος των κυβερνώντων και των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης είναι η δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων από την προσχολική έως την ανώτατη εκπαίδευση, όπου οι μαθητές θα παίρνουν τους τίτλους τους ανεμπόδιστα και χωρίς ιδιαίτερη εποπτεία. Η πολιτική αυτή, υπογράμμισε, αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση αριστεία σημαίνει ταξική καταγωγή και όχι μόχθος ή ικανότητες.
Τέλος, αφού αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα της ΟΙΕΛΕ, κάλεσε όλες τις δυνάμεις της εκπαίδευσης σε συστράτευση, ώστε να ανακοπεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης που θα οδηγήσει τα παιδιά των πολλών είτε σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίες είτε στη μετανάστευση, όπως δηλαδή συνέβαινε στις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο.