Ο Βασίλης Λιόσης ήταν, μέχρι την ημέρα της εκδικητικής του απόλυσης, επί 25 έτη μαθηματικός στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, ξεκινώντας να εργάζεται στο σχολείο το 1997. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των ΔΣ ΣΙΕΛ και ΟΙΕΛΕ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του και υπερασπίστηκε με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων του. Ο Βασίλης έχει εκδώσει μέχρι τώρα τέσσερα βιβλία σε έντυπη μορφή και δύο σε ηλεκτρονική, με κύρια αντικείμενα το ναζισμό, την παγκόσμια κρίση και την κριτική θεώρηση ιδεολογικών ρευμάτων.
Το βιβλίο “Τέσσερις διαλέξεις για τη Ρωσική Επανάσταση” είναι το έβδομο πόνημά του και το δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκδοσή του αναφέρει τα ακόλουθα:
Έχουμε υπερβεί τον έναν αιώνα από τη ρωσική επανάσταση, το κομμουνιστικό κίνημα είναι βυθισμένο σε μία πολυετή κρίση αλλά παρόλα αυτά το 1917 συνεχίζει να εγείρει ζωηρές συζητήσεις. Το ανά χείρας βιβλίο δεν κάνει απλώς μία ταξινόμηση των ιστορικών γεγονότων. Υπάρχουν άλλα πονήματα που αυτό το έχουν ήδη κάνει.
Κυρίως διερευνά τέσσερα ειδικά ζητήματα-ερωτήματα:
α) Ποια η σημασία της επανάστασης του 1905;
β) Ποιο το περιεχόμενο της θεωρητικής διαμάχης Λένιν-Τρότσκι για τον χαρακτήρα της ρωσικής επανάστασης;
γ) Το 1917 συνιστούσε μία πραγματική επανάσταση ή ήταν ένα πραξικόπημα των μπολσεβίκων;
δ) Πώς επέδρασε η ρωσική επανάσταση στην αστική σκέψη και πολιτική;
Οι απαντήσεις των ερωτημάτων αυτών δεν προσβλέπουν σε άγονες ιδεολογικές συγκρούσεις αλλά θέλουν να συνδεθούν με το μέλλον, όσο κι αν αυτό φαίνεται να έχει ξηρασία, όπως λέει ο ποιητής.