ΑρχικήΑνακοινώσειςΤο πρόγραμμα των διαδικτυακών σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού – Επιμορφωτικού προγράμματος «CERN 2022»

Το πρόγραμμα των διαδικτυακών σεμιναρίων του Εκπαιδευτικού – Επιμορφωτικού προγράμματος «CERN 2022»

- Advertisement -spot_img

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού – Επιμορφωτικού προγράμματος «CERN 2022», που διοργανώνουν το ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, η ΟΙΕΛΕ και το CERN, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά σεμινάρια εκλαΐκευσης της Επιστήμης με θέμα: «Εισαγωγής στην Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων» σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρατίθεται πιο κάτω.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δικαίωμα παρακολούθησης των σεμιναρίων έχει κάθε ιδιωτικός εκπαιδευτικός, όχι μόνο οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου.

 

Πρόγραμμα διαδικτυακών σεμιναρίων

 

  • Κυριακή, 13/3 και ώρα 6.30 μμ.: «Εισαγωγή στην Φυσική του Ατόμου», Εισηγητής Δρ. Στράτος Γεωργουδής.

Η ιστορία της ανθρώπινης αναζήτησης των ελάχιστων ποσοτήτων της ύλης.

 

Μαθαίνουμε πως ό,τι βλέπουμε γύρω μας, από τα τριαντάφυλλα μέχρι τα ποτάμια, ο Γαλαξίας μας και ακόμα κι εμείς οι ίδιοι είμαστε πλασμένοι από τα ίδια υλικά.

Μαθαίνουμε επίσης ότι αυτά τα υλικά είναι πολύ μικρά σωματίδια ιδιαίτερα περιορισμένα ως προς το πλήθος τους…

 

Ξεκινάμε από την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, από την τροφοδοσία της ελληνικής γλώσσας (άτομο, ηλεκτρόνιο, πρωτόνιο), ταξιδεύουμε από τον 7ο π.Χ. αιώνα στο σήμερα, επισκεπτόμαστε από ένα κλασσικό σχολικό εργαστήριο μέχρι την Μέκκα των Φυσικών το CERN, και συνεχίζουμε…

 

Από τον Θαλή τον Μιλήσιο και τον Δημόκριτο στον Rutherford και τον Murray Gell-Mann, από το ήλεκτρον και το άτομο στο πρότυπο του Bohr και στα quarks.

 

  • Κυριακή, 20/3 και ώρα 6.30 μμ.: «Τι είναι και τι κάνει το CERN», Εισηγητής Δρ. Στράτος Γεωργουδής.

Η ιστορία του μεγαλύτερου εργαστηρίου γνώσεων, εκπαίδευση και συνεργασίας στον κόσμο!

 

Τι ακριβώς γίνεται εκεί, γιατί δημιουργήθηκε, πόσο κοστίζει στους Ευρωπαίους πολίτες, τι έχει προσφέρει στην Ανθρωπότητα.

 

Τι σχέση έχει με την ανάπτυξη του διαδικτύου (όπως το γνωρίζουμε) με την ανίχνευση και την θεραπεία του καρκίνου αλλά και με την διεύρυνση των ορίων της ανθρώπινης γνώσης;

 

Μια πρώτη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του, στα εργαστήριά του, στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, στους ανθρώπους του και στα επιτεύγματα αυτού του μοναδικού παγκόσμιου εργαστηρίου.

 

  • Κυριακή, 27/3 και ώρα 6.30 μμ.: «Μια εισαγωγή στη θεωρία και τα πειράματα των στοιχειωδών σωματιδίων», Εισηγητής Δρ. Νίκος Τράκας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ.

Από το άτομο στον πυρήνα, από τον πυρήνα στα πρωτόνια και νετρόνια και από αυτά στα κουάρκ.


Οι θεμελιώδεις δυνάμεις του μικρόκοσμου. Το Καθιερωμένο Πρότυπο των στοιχειωδών σωματιδίων.


Πειράματα, επιταχυντές και ανιχνευτές. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων CERN.


Εφαρμογές και κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της έρευνας.

 

  • Κυριακή, 3/4 και ώρα 6.30 μμ.: «Διερευνώντας τις πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις του CERN», Εισηγητής Δρ. Γρηγόρης Πανουτσόπουλος.

Το CERN πέρα από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επιστημονικό εργαστήριο αποτέλεσε και αποτελεί έναν σημαντικό αρωγό στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ένα δυναμικό γρανάζι της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Θα σταθούμε σε τρία ιστορικά γεγονότα που αναδεικνύουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις του οργανισμού:

Την ίδρυση του το 1954 ως μια προσπάθεια περαιτέρω ενοποίησης του ευρωπαϊκού χώρου, τη συγκρότηση του πειράματος CERN-Serpukhov στα τέλη των 1960ς που σηματοδότησε ένα επιστημονικό αλλά και διπλωματικό άνοιγμα της Δυτικής Ευρώπης προς την ΕΣΣΔ και τέλος την κατασκευή του Large Hadron Collider ως μια «παγκόσμια επιστημονική μηχανή» που αποτέλεσε πρότυπο των ερευνητικών projects της Επιστήμης Μεγάλης Κλίμακας στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

 

Τα σεμινάρια θα παρακολουθήσουν όχι μόνο οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και κάθε ενδιαφερόμενη/ος συνάδελφος. Για την έγκαιρη ειδοποίησή σας (αποστολή κωδικών του zoom) απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας που θα βρείτε εδώ. Η φόρμα πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου ή όταν οι συμμετοχές φτάσουν τον αριθμό των 70.

Σε όσες/όσους παρακολουθήσουν τα σεμινάρια θα σταλεί σχετική Βεβαίωση Παρακολούθησης.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img