ΑρχικήΑνακοινώσειςΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΣΕΕ-ILO ΜΕ...

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΣΕΕ-ILO ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

- Advertisement -spot_img

Στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη διακλαδική εκδήλωση της ΓΣΕΕ και της ILO (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) με θέμα τη μαύρη εργασία και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Στην εκδήλωση συμμετείχε εκπροσωπώντας το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Χριστόπουλος. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε καταρχήν στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας ως μιας σοβαρής παθογένειας που δεν έχει απλώς δημοσιονομικές, ασφαλιστικές και φορολογικές επιπτώσεις, αλλά κυρίως πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις. Δήλωσε πως δυστυχώς σήμερα η σχέση δουλοπαροικίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες παγιώνεται με τους νέους κυρίως ανθρώπους να δέχονται μοιρολατρικά να πληρώνονται «μαύρα» και να μην διεκδικούν τα δίκαιά τους.

Για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης τόνισε ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα οξυμένο καθώς οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης αποτελούν ένα πολύ ισχυρό lobby με έντονη πολιτική παρέμβαση που ακυρώνει συχνά απόπειρες επιβολής της νομιμότητας. Για τα ιδιωτικά σχολεία είπε ότι πολλά από αυτά αποτελούν φρούρια, όπου οι ελεγκτές είτε του Υπουργείου Παιδείας είτε της Επιθεώρησης Εργασίας παρεμποδίζονται συχνά από security ή θυρωρούς με αποτέλεσμα όταν φτάνουν στο χώρο έρευνας, οι παράνομοι εργαζόμενοι να έχουν «εξαφανιστεί». Στις λίγες περιπτώσεις που έγιναν ολοκληρωμένοι έλεγχοι, βρέθηκε μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών χωρίς διοριστήρια. Πρότεινε να υπάρξουν συντονισμένες, κοινές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και του ΣΕΠΕ για το πρόβλημα και να δίδονται τεχνικές οδηγίες στους ελεγκτές, ώστε να παρακάμπτονται τα εμπόδια που τα σχολεία βάζουν στους ελέγχους.

Για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών ανέφερε ότι αποτελούν χάος ανομίας και ασυδοσίας. Επικαλέστηκε ότι τουλάχιστον το 35-40% των εκπαιδευτικών είναι αδήλωτοι με αποτέλεσμα να προκαλείται μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με ένα ποσό περίπου 5 δις ευρώ να καταλήγει στην ιδιωτική εκπαίδευση (σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ), ολοκλήρωσε, είναι απολύτως αναγκαίο η πολιτεία και οι υπηρεσίες του κράτους να παρέμβουν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η νομιμότητα και για να υπάρξει ανάσα στα δημόσια ταμεία.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img