ΑρχικήΑνακοινώσειςΒοηθώντας τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα: Η Λέσχη Ανάγνωσης της Αμερικανικής...

Βοηθώντας τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα: Η Λέσχη Ανάγνωσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

- Advertisement -spot_img

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και γονείς συμφωνούμε πως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το στοίχημα αυτό έχει κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό κυρίως χάρη στην ακάματη προσπάθεια των συναδέλφων που έχουν στήσει την πολύ δημοφιλή  Λέσχη Ανάγνωσης.

H Λέσχη Ανάγνωσης του Δευτεροβάθμιου Προγράμματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης λειτουργεί και πραγματοποιεί συναντήσεις πάνω από 15 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πάνω από εξήντα συγγραφείς επισκέφθηκαν το σχολείο, μίλησαν με τους μαθητές και τους συναδέλφους για τα βιβλία τους, αλλά και για τη διαδικασία της συγγραφής. Όλα τα είδη της λογοτεχνίας παρουσιάστηκαν κατά καιρούς σε αυτή τη Λέσχη Βιβλίου: αστυνομικά, κοινωνικά, ιστορικά μυθιστορήματα, κόμικ και άλλα πολλά.

Στην πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για την φετινή χρονιά  παρουσιάστηκε το βιβλίο του Τάσου Παπαναστασίου Το Σπάσιμο. Πρόκειται για το τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα ο οποίος είναι και ο διευθυντής του Δημοτικού της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το βιβλίο μέσα από μια αριστουργηματική αστυνομική πλοκή διαπραγματεύεται το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα δίκτυα διακινητών στη χώρα και στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο συγγραφέας: «Το trafficking είναι ένα έγκλημα που έχει τζίρο μεγαλύτερο και από το εμπόριο ναρκωτικών. Εμπλέκονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και έχει πολλές μορφές, πολλές άσχημες πλευρές με επίκεντρο την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το trafficking είναι σύγχρονη δουλεία. Άνθρωποι εμπορεύονται ανθρώπους με σκοπό το κέρδος».

Η υπόθεση του βιβλίου θέλει τον κεντρικό ήρωα, αστυνόμο Απτόσογλου να μετρά τις συνέπειες από μία υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος και να διαχειρίζεται τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μία καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει σιγά σιγά το νήμα και τα βάζει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχε η  Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια  της A21 Greece η οποία εμπλούτισε τη συζήτηση προσφέροντας επίσημα, άγνωστα στο ευρύ κοινό και συγκλονιστικά στοιχεία.  Σύμφωνα με αυτά η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, με τζίρο που ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Slavery Index, 2018). Η συζήτηση λοιπόν εκτός από τη λογοτεχνική ανάλυση και παρουσίαση είχε και στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μαθητές και συναδέλφους για ένα θέμα σοβαρό και ευαίσθητο που εξελίσσεται και επιβιώνει στις παρυφές των σύγχρονου δυτικού κόσμου φυσικά με την ανοχή μας.

Τη Λέσχη Ανάγνωσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής συντονίζουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Σταματίκα και Ελένη Πασχαλούδη και η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης (Dimitris and Aliki Perrotis Library) Δαμιάνα Κουτσομίχα.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img