ΑρχικήΑνακοινώσειςΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΡΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ...

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΡΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣτΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ 3,50ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ! ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

- Advertisement -spot_img

Οι πιο σκοτεινές ημέρες της μνημονιακής περιόδου ξυπνούν και πάλι. Στις 5 Φεβρουαρίου εκδικάζεται προσφυγή της ΟΕΦΕ, της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, στο ΣτΕ με την οποία οι εργοδότες ζητούν να γκρεμιστούν το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016 (Νόμος Φίλη) και ερμηνευτική του εγκύκλιος από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Επί της ουσίας ζητούν το ωρομίσθιο να πέσει από τα 6,70 μικτά, βάσει του ισχύοντος νόμου, στα μισά (γύρω στα 3,50 ευρώ!). Τούτο σημαίνει ότι για εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο ο μηνιαίος μισθός θα φθάνει μετά βίας τα 285 ευρώ! Ένας μισθός μεσαιωνικής εξαθλίωσης και ταυτόχρονα απαξίωσης της επιστημονικής του δουλειάς και της προσφοράς του στους μαθητές. Έτσι εξηγείται και η προσχηματική συμμετοχή των εργοδοτών στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ΣΣΕ και η εξοργιστική τους απάντηση στη δική μας πρόταση για συλλογική σύμβαση για ωρομίσθιο βάσει «του ελάχιστου ποσού που προβλέπει η εκάστοτε ΕΓΣΣΕ».

 

Σημειώνεται ότι ο νόμος Φίλη έβαλε ένα στοπ στον φρενήρη κατήφορο των μισθών των εκπαιδευτικών, μετά την κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το 2012, όταν από τα 13 περίπου ευρώ ωρομίσθιο οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια έχασαν πάνω από το 70% των αποδοχών τους, φτάνοντας σε επίπεδα πείνας. Τα 6,70 ευρώ μικτά δεν κατοχυρώνουν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, ωστόσο αποτελούν ένα κατώτατο όριο για περαιτέρω διεκδικήσεις. Ούτε αυτό όμως αυτό το ωρομίσθιο «ικανοποιεί» τους καπετάνιους της γαλέρας που θέλουν εργαζόμενους «είλωτες»….

 

Είναι γνωστό ότι στο χώρο των φροντιστηρίων οργιάζει η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, με αποτέλεσμα τα κέρδη των ιδιοκτητών να γιγαντώνονται. Η μεγαλύτερη, όμως, «μπίζνα» των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ήταν η επινόηση των περίφημων Κέντρων Μελέτης. Στημένα παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο και πιστοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΠΠΕΠ – μέσω της ανοχής που είχε επιδείξει χαριστικά ο πρώην Υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, αλλά και η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ – λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο μέσα στους χώρους των φροντιστηρίων, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς 2-2,5 ευρώ! Όταν μάλιστα ψηφίστηκε ο Νόμος Φίλη, αποτέλεσαν την «πλάγια οδό» ώστε να μην καταβάλλουν οι εργοδότες τα 6,70 που αυτός προέβλεπε, «βαφτίζοντας» φροντιστηριακά τμήματα ως δήθεν Κέντρα Μελέτης και προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς λιγότερο από τα μισά της νόμιμης αμοιβής τους.

 

Παρά, επομένως, τον πακτωλό εκατομμυρίων, κυρίως «μαύρων», ευρώ που ρέουν στους χώρους των φροντιστηρίων, η ΟΕΦΕ, προκαλώντας για μια ακόμη φορά το κοινωνικό σύνολο, προσφεύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ο Νόμος Φίλη, το κατώτατο, δηλαδή όριο με το οποίο ένας εκπαιδευτικός μπορεί να αμειφθεί στη χώρα μας.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

 

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ (στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων) που ασχολήθηκε με το ζήτημα της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ και την πορεία  των διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ του κλάδου, αποφασίστηκαν τα εξής:

 

Τα πρωτοβάθμια σωματεία ξεκινούν, με την πλήρη στήριξη της ΟΙΕΛΕ, την οργάνωση κινητοποιήσεων σε χώρους δουλειάς, τη διοργάνωση την 5/2/2019, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κ.λπ. Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενεργειών στις οποίες περιλαμβάνεται ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ζήτημα μέσω συνέντευξης τύπου και πανελλαδική απεργία στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Το επόμενο Σάββατο θα διεξαχθεί νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας όπου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και χάραξη πορείας.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img