ΑρχικήΑνακοινώσεις8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

- Advertisement -spot_img

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του γυναικείου εργατικού κινήματος. Αφορμή στάθηκε η διαμαρτυρία των γυναικών που εργάζονταν στις κλωστϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης για καλύτερες συνθήκες εργασίας, στις 8/3/1857.

Ελάχιστα, ωστόσο, είναι τα σωζόμενα στοιχεία για τη συμμετοχή των Ελληνίδων στις απαρχές του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, όταν πρωτοσυγκροτείται στη Ερμούπολη το 1897.

Η πρώτη αμιγώς γυναικεία απεργία, αφορά τις εργάτριες στο 2ο εργοστάσιο υφαντουργίας των Αδελφών Ρετσίνα, στον Πειραιά, στις 13/4/1892 (Ίρις Αυδή- Καλκάνη, «Εκείνο το πρωί»).

Οι απαρχές, ωστόσο, της διάθεσης των γυναικών για έναν καλύτερο κόσμο, θα πρέπει να αναζητηθούν στην Αριστοφανική Λυσιστράτη, που πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των αντρών. Όχι μόνο γιατί η Λυσιστράτη αναδεικνύει το πού μπορεί να οδηγηθεί μια ανδροκρατούμενη κοινωνία αλλά γιατί το γυναικείο κίνημα, που συνιστά πυλώνα της Δημοκρατίας, δε μπορεί να διαχωριστεί από το ευρύτερο εργατικό κίνημα – που παράγει κοινωνική πρόοδο- ούτε να ιδωθεί αποκομμένο από κάθε κίνημα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτά τα χρόνια οι γυναίκες διεκδίκησαν και κατέκτησαν πολλά.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων οι γυναίκες, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Εν μία νυκτί, εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις πήγαν περίπατο. Οι γυναίκες βιώνουν ξανά έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Η παλαιότερη σεξιστική αντίληψη περί επικουρικότητας/ συμπληρωματικότητας της εργασίας των γυναικών επανέρχεται, καθώς εξακολουθεί να αμφισβητείται ο ρόλος της ως εργαζόμενη έναντι της προτεραιότητας του ρόλου της στην οικογένεια. Έτσι, χιλιάδες γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία-θύματα όχι μόνο των σκληρά εφαρμοζόμενων πολιτικών αλλά και των σεξιστικών/ρατσιστικών αντιλήψεων.

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα οι γυναικοκτονίες κατέδειξαν ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο για να κατακτήσουν οι γυναίκες τη θέση που δικαιούνται, αλλά για να ξεριζωθούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις κάποιων που θεωρούν τις γυναίκες  αντικείμενα.

Ο αγώνας των γυναικών για «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» είναι αγώνας για αλληλεγγύη, πέρα από κάθε είδους ταυτότητα: φυλετική, εθνική, θρησκευτική.

Στον κλάδο μας, όπου οι γυναίκες συνάδελφοι αποτελούν την πλειοψηφία, έχουμε πολλά να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε για να κατοχυρώσουμε την ισότιμη αντιμετώπιση, την ολοκληρωμένη προστασία της μητρότητας και κάθε δικαιώματος, την εξάλειψη κάθε διάκρισης.

Φέτος, έπειτα από πρωτοβουλία της “Κίνησης για Απεργιακή 8 Μάρτη”, η Μέρα της Γυναίκας θα γιορταστεί αγωνιστικά και απεργιακά, με αποφάσεις πολλών Σωματείων και Ομοσπονδιών, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που προκήρυξε στάση εργασίας 1μμ με 3μμ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 2μμ. 

Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται τη μέρα εκείνη.

Ο ΣΙΕΛ, ωστόσο, θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει με έναν ξεχωριστό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σας προσκαλεί στις 18/3/19 στο θέατρο «Κνωσσός», στην παράσταση «Η Εφημερίς των Κυριών – Τ’ όνειρο» της Έλενας Παλαιολόγου, σε σκηνοθεσία Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα έργο που τιμά με ιδιαίτερο τρόπο τη γυναίκα που πρωτοστάτησε στο φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα, την Καλιρρόη Παρέν, αλλά και την λυρική ποιήτρια και φιλόσοφο, τη Σαπφώ. Ο μεταξύ τους θεατρικός «διάλογος» αποτελεί ένα φόρο τιμής στον αγώνα των γυναικών για χειραφέτηση. Μέσα από τους διαλόγους  ξετυλίγονται οι κοινοί αγώνες και οι διεκδικήσεις για ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Ο ΣΙΕΛ εξασφάλισε για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς εισιτήρια στην τιμή των 8 ευρώ.

Παρακαλούμε για κρατήσεις επικοινωνήστε στο τηλέφωνο του ΣΙΕΛ: 2105230819,2105238148(8:30-16:30). Η παραλαβή και η πληρωμή των εισιτηρίων θα γίνει στο ταμείο του Θεάτρου την ημέρα της παράστασης με την επίδειξη της Κάρτας της ΟΙΕΛΕ που σας δόθηκε τις ημέρες των εκλογών. Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.theatroknossos.gr/%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF/

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img