Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την παρουσία εκατοντάδων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών του σχολείου, το δικαστήριο αποδέχθηκε την αίτηση για προσωρινή διαταγή αναστολής της υπουργικής απόφασης άρσης της άδειας λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου. Τούτο σημαίνει ότι το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά μέχρι την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης.
Στη χθεσινή εκδίκαση παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ ο Πρόεδρος Γιώργος Χριστόπουλος και ο Α’ Αντιπρόεδρος Αλέκος Γούλας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γονείς και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον Νίκο Φίλη, πρώην Υπουργό Παιδείας και Βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια με τον Βουλευτή και Τομεάρχη Παιδείας του ΚΚΕ Γιάννη Δελή. Η τελευταία συνάντηση έγινε παρουσία του μέλους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Μανώλη Σαβοριανάκη.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η νομική παρέμβαση των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη
Στη χθεσινή διαδικασία συμμετείχαν, εκτός από την πλευρά του σχολείου, τρεις νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας που υποστήριξαν σθεναρά την απόφαση για το κλείσιμο της σχολικής μονάδας, αναφέροντας μάλιστα (χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων) ότι έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί ειδικά (!) για να αντιμετωπιστεί η μετεγγραφή μαθητών σε δημόσια σχολεία και δύο νομικοί εκπρόσωποι του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίοι δήλωσαν πως αναμένουν δικαστική απόφαση για να εξετάσουν τη μελέτη στατικότητας του κτηρίου και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει κατατεθεί από το σχολείο μετά από τις 22 Αυγούστου.
Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η νομική παρέμβαση υπέρ της υπουργικής απόφασης για κλείσιμο του σχολείου από δύο δικηγόρους των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη. Πέραν του όποιου οφέλους μπορεί να προκύψει για έναν ανταγωνιστή από τη φυγή μαθητών ενός σχολείου που κλείνει, η περίπτωση αυτή εμπεριέχει έναν ισχυρό κίνδυνο για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αν σήμερα ένα σχολείο κλείσει για λόγους γραφειοκρατικούς κι όχι ουσιαστικούς (όπως στην περίπτωση των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου), γεννάται ένα επικίνδυνο νομικό προηγούμενο και μπορεί στο μέλλον ιδιωτικά σχολεία ή άλλοι φορείς να παρεμβαίνουν πολύ εύκολα για το κλείσιμο άλλων σχολείων για μικρές υπερβάσεις προθεσμιών, καθυστερήσεις υποβολής εγγράφων κ.λπ. Και μπορεί την Ομοσπονδία μας ελάχιστα να απασχολούν οι ενδοεπιχειρηματικές κοκορομαχίες, ωστόσο θύματα μιας κατάστασης χάους στην ιδιωτική εκπαίδευση θα είναι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι, όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα.
Η «περίεργη» στάση της Μητρόπολης Λάρισας
Είχαμε από πέρσι αναφερθεί στον «περίεργο» ρόλο εκκλησιαστικών κύκλων προσκείμενων στη Μητρόπολη Λάρισας για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος του σχολείου και μάλιστα υπό καθεστώς άγριων πιέσεων και απειλών κατά των συναδέλφων μας.
Δυστυχώς, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ενισχύουν την οργή και την καχυποψία των πολιτών της Λάρισας. Σε ανακοίνωσή της για την κηδεία της ιδρύτριας του σχολείου η Μητρόπολη Λάρισας κάνει λόγο «για την δημιουργία ενός σχολείου αρχών στην πόλη μας». Επίσης, ενώπιον δεκάδων γονέων του σχολείου, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος μίλησε για «ακαταλληλότητα» του σχολείου.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τις κινήσεις της Μητρόπολης είναι εύλογα για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε πολίτη στη Λάρισα:
- Πέρσι που η εκκλησία (και ο ίδιος ο Μητροπολίτης) έδειχναν έντονο ενδιαφέρον (το θέτουμε κομψά…) για την ιδιοκτησιακή κατάσταση του σχολείου, τότε αυτό ήταν ακατάλληλο;
- Η δημιουργία του νέου, σχολείου «αρχών» που η Μητρόπολη θέλει να δημιουργήσει, ποιους συμμετόχους θα έχει; Τωρινούς επιχειρηματίες της εκπαίδευσης (όπως προαναφέρθηκε ένας εκ των ανταγωνιστών έκανε μέχρι και νομική παρέμβαση για το κλείσιμο των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου); Άλλους επιχειρηματίες που είχαν εμμέσως δείξει και αυτοί έντονο ενδιαφέρον για το σχολείο το προηγούμενο διάστημα; Θα είναι αυτόνομη ενέργεια της Μητρόπολης με γνώση της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος;
Εμείς καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου σε επαγρύπνηση. Οι καιροί είναι εξαιρετικά πονηροί…