Πραγματοποιήθηκε σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό. Η συνάντηση είχε ως στόχο την εξειδίκευση των θέσεων που το ΚΚΕ απέστειλε στην Ομοσπονδία μας για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Χριστόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος Αλέκος Γούλας, η Ταμίας Τζένη Κωστούση και τα μέλη Μανώλης Σαβοριανάκης και Εύα Παπαϊωάννου. Το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας του ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από το μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνο του Τμήματος Κυριάκο Ιωαννίδη.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και στο δύσκολο αγώνα τους να διατηρήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Υποστήριξε ότι το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης θα έπρεπε να είναι τα καίρια προβλήματα του κλάδου. Σήμερα όμως υπάρχει άλλη προτεραιότητα. Η Ομοσπονδία μας, ως μια εκπαιδευτική συλλογικότητα που αντιμετωπίζει το χώρο της Παιδείας ενιαία και που έχει ως προτεραιότητα την προστασία του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητήσει τη συνδρομή και του ΚΚΕ στον κίνδυνο της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης που είναι προ των πυλών. Πρόσθεσε ότι η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για την ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και τα vouchers στα δημόσια σχολεία θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως μας «δίδαξε» το βρετανικό μοντέλο. Μίλησε για την πρωτοβουλία που η ΟΙΕΛΕ έχει αναλάβει, ώστε να ενημερωθούν τα Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας και ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ και των συνδικαλιστικών του δυνάμεων, ώστε κάθε εργαζόμενος, κάθε γονέας, κάθε πολίτης να μάθουν για τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια εκπαίδευση. Ανέφερε πως το υπόμνημα που το ΚΚΕ απέστειλε για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι πλήρες και πως θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για ανατροπή του Νόμου Κεραμέως στην ιδιωτική εκπαίδευση και για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ.
Ο Αντιπρόεδρος Αλέκος Γούλας υπενθύμισε ότι το θέμα των vouchers είναι συνέχεια μιας πολιτικής εμπορευματοποίησης που εφαρμόστηκε από την παρούσα κυβέρνηση με κύρια νομοθετική παρέμβαση την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που έστειλε χιλιάδες παιδιά στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Το μέλος του ΔΣ Μανώλης Σαβοριανάκης τόνισε πως η ΟΙΕΛΕ είχε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις ενάντια σε εργοδοτικές εκδηλώσεις που προμόταραν το κουπόνι και την απορρύθμιση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η Εύα Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι τα ιδιωτικά ΙΕΚ γιγαντώθηκαν με την κατάργηση ειδικοτήτων από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση και μίλησε για την περίπτωση του ΙΕΚ Ακμή (που πρόσφατα πουλήθηκε έναντι τεράστιου αντίτιμου).
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του ΚΚΕ Κυριάκος Ιωαννίδης συμφώνησε ότι η πρωτοβουλία της ΟΙΕΛΕ για το ζήτημα της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των vouchers είναι πολύ κρίσιμη και τόνισε ότι οι δυνάμεις του κόμματος στα συνδικάτα και στα Εργατικά Κέντρα θα στηρίξουν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Η γονεϊκή επιλογή είναι κατάληξη της απόπειρας κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω της αξιολόγησης. Υποστήριξε ότι το ζήτημα των vouchers δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αλλά σε συνδυασμό με μια σειρά πολιτικών που επιχειρούν να βάλουν ταξικούς φραγμούς ανακοπής της πρόσβασης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην ανώτατη εκπαίδευση. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση στο δημόσιο διάλογο και τίθεται από ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κόσμου. Επίσης, σημείωσε, η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων είναι ένα ακόμη βήμα κατηγοριοποίησης των σχολείων και τυποποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επανέλαβε την κεντρική αντίληψη του ΚΚΕ που είναι η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς η Παιδεία θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Όμως, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, θα πρέπει να στηριχτούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ώστε να έχουν καλές εργασιακές σχέσεις, Αυτό για τα ιδιωτικά σχολεία θα επιτευχθεί μέσα από την κατάργηση του νόμου Κεραμέως. Για τους υπόλοιπους χώρους, τόνισε, ότι θα πρέπει να δοθεί σκληρή και ανυποχώρητη μάχη με ενότητα και επεξεργασμένες θέσεις, ώστε να επιδιωχθεί η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των δύο πλευρών για πιο εντατικό διάλογο και συνεργασία, όχι μόνο για το κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.