Αποφασιστική ήταν η απάντηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην παρανομία των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη στη Λάρισα που υποχρέωνε τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν μαθήματα σε παιδιά Β’ και Γ’ Λυκείου εν μέσω θέρους και, φυσικά, χωρίς αμοιβή (μάλιστα ο νόμιμος εκπρόσωπος των σχολείων δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι όλα ήταν …νόμιμα!). Η ΟΙΕΛΕ είχε πληροφορηθεί για το ζήτημα από επιστολή γονέων δημόσιων σχολείων και είχε κοινοποιήσει την καταγγελία στις αρμόδιες αρχές που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα επί της ουσίας κωφεύουν…
Η Αυτοτελής Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας δικαιώνει απολύτως την Ομοσπονδία μας σχετικά με το ότι κάθε πρόσθετη δραστηριότητα, εκτός διδακτικού ωραρίου (αλλά και εκτός διδακτικού έτους, εν προκειμένω!) πρέπει να καθορίζεται με όρους τήρησης της κοινής εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή με τη σύναψη σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), μη συνδεόμενη με το διοριστήριο του εκπαιδευτικού και, φυσικά, αμειβόμενη με επιπλέον αποδοχές!
Συγκεκριμένα η Αυτοτελής Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευση σε σχετικό έγγραφο που κοινοποιείται και στην Ομοσπονδία μας, αναφέρει ότι «Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 682/1977 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 3 του ν. 4713/2020 (ΦΕΚ 147/ τ.Α/29-7-2020) ‘Οι δραστηριότητες και δράσεις αυτές διοργανώνονται από το ιδιωτικό σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου ή και των διδακτικών ημερών, εφόσον εξασφαλίζεται η κατά νόμον απασχόληση και αμοιβή του προσωπικού, τηρουμένων και των διατάξεων περί χρονικών ορίων της εργασίας, σύμφωνα με την οικεία εργατική νομοθεσία».
Η υπόμνηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας προς τη Δ/νση Δ.Ε. Εκπαίδευσης Λάρισας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, προβάλει δε κατά τρόπο απόλυτο τις υποχρεώσεις του εργοδότη, ο οποίος, όταν θέλει να απασχολήσει εκτός διδακτικού ωραρίου ή ημερών τους εκπαιδευτικούς οφείλει να συνάψει μαζί τους ξεχωριστή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (εκτός διοριστηρίου). Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει και η ρητή πρόβλεψη για δυνατότητα απασχόλησης εκπαιδευτικών που δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι βρίσκονται σε «διακοπές εργασίας», επομένως για να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτείται η σύναψη χωριστής σύμβασης εργασίας που θα προβλέπει συγκεκριμένη αμοιβή.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η αρμόδια Δ/νση Δ.Ε. Λάρισας έχει απλώς αρκεστεί στη διαπίστωση της πραγματοποίησης των μαθημάτων και σε σχετικά ερωτήματα προς το ΥΠΑΙΘ, ενώ, όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε, δεν έχει εκκινήσει ως όφειλε, τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Αντιστοίχως, η τοπική υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας που διενήργησε τον σχετικό έλεγχο θεώρησε, απολύτως λανθασμένα, ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν αορίστου χρόνου συμβάσεις, άρα μπορούν να δουλεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, παραβλέποντας (σκόπιμα;) το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι βρίσκονται σε διακοπές εργασίας!
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην υπερωριακή απασχόληση, στην απλήρωτη παροχή των υπηρεσιών μας, δηλ. στην παραβίαση της οικείας νομοθεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον το πρόβλημα πολλαπλασιαστεί και διαιωνιστεί, στο όνομα της πρόσκαιρης κερδοφορίας κάποιων επιτήδειων σχολαρχών, θα προξενήσει ανεπανόρθωτη υποβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ζημία στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς αλλά και, κυρίως, στους ίδιους τους μαθητές.
Αναμένουμε τον πλήρη έλεγχο της υπόθεσης και την επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, όπου αυτό επιβάλλεται, από τη Διεύθυνση Δ.Ε. Λάρισας και την τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ.