ΑρχικήΑνακοινώσειςΕκδήλωση της Ελληνογαλλικής Σχολής "Eugène Delacroix" για την παιδική κακοποίηση

Εκδήλωση της Ελληνογαλλικής Σχολής “Eugène Delacroix” για την παιδική κακοποίηση

- Advertisement -spot_img

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αντικείμενο την παιδική κακοποίηση έλαβε χθες χώρα στην Ελληνογαλλική Σχολή “Eugène Delacroix” Αγίας Παρασκευής με συντονισμό του εξαίρετου συναδέλφου Κωστή Παπαϊωάννου, Φιλόλογου του σχολείου και ανθρώπου με σημαντικό ερευνητικό έργο στο Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος η κ. Όλγα Θεμελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας με πολύχρονη ενασχόληση με τα παιδιά θύματα κακοποίησης και ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος, αντεισαγγελέας Εφετών και για χρόνια εισαγγελέας ανηλίκων.

Για την εκδήλωση έγραψε ο Κωστής στη σελίδα του στο Facebook:

“Πώς συζητάμε για την παιδική κακοποίηση με τα παιδιά στο σχολείο; Πώς αναζητούμε έναν άλλο τρόπο να προσεγίζουμε τα δύσκολα, μακριά από τις κραυγές, την υποκρισία, το κίτρινο και το ροζ; Πώς λέμε στα παιδιά να μιλήσουν, να εμπιστευτούν, να στηριχτούν στους ανθρώπους;
Αυτό επιχειρήσαμε χτες στο σχολείο με δυο εκλεκτούς καλεσμένους (μεγάλη μου χαρά που έχω συνεργαστεί μαζί τους για τα θέματα της παιδικής προστασίας).
Η Όλγα Θεμελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας με πολύχρονη ενασχόληση με τα παιδιά θύματα κακοποίησης.
Ο Ηλίας Ζαγοραίος, αντεισαγγελέας Εφετών και για χρόνια εισαγγελέας ανηλίκων. Κρατώ την σκέψη του χτες για το πόσο έξω από το αξιακό και πολιτισμικό μας πλαίσιο ήταν για αιώνες η προστασία των παιδιών που θεωρούνταν αντικείμενα της ενήλικης βούλησης και όχι φορείς δικαιωμάτων.
Μίλησαν με ειλικρίνεια και ζηλευτή αμεσότητα για όλα όσα μας βασανίζουν: την παιδική κακοποίηση, τη σεξουαλική βία, τα παιδιά στα ιδρύματα, τους ανήλικους παραβάτες, τον ρατσισμό κατά των “παραβατικών προφίλ”, την ανάγκη να οπλίσουμε τους νέους και τις νέες με θάρρος να μιλάνε όταν υποστούν κακοποίηση και να παρεμβαίνουν όταν γίνουν μάρτυρες κακοποίησης. Μίλησαν για τα τραύματα που δεν κλείνουν ποτέ, τον ποινικό λαϊκισμό και την πολιτική σπέκουλα με τις αυστηρές ποινές, την πολλαπλή θυματοποίηση, την επαναλαμβανόμενη βία κρατικών οργάνων κατά των νέων, την τηλεοπτική ανθρωποφαγία.
Και πόσο το χάρηκαν όλο αυτό τα εφηβάκια. Και πόσες ερωτήσεις και σκέψεις διατύπωσαν. Ξέρουν να αξιολογούν σωστά τον συνδυασμό ορθού λόγου και ευαισθησίας. Τα κοίταζα επί δυο ώρες να “ρουφάνε” με μάτια και αυτιά ανοιχτά.
Ωραία μέρα χτες, ωραία συζήτηση με τα παιδιά, ακτίνα φωτός στον ζόφο. Αφορμή ήταν η σημερινή παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του ανθρώπου”.

 

Λίγα λόγια για τον Κωστή:

Ο Κωστής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Eugène Delacroix. Διευθύνει την πρωτοβουλία «ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς».
Ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας την περίοδο 1996-2003. Από το 2006 ώς το 2015 εκλεγόταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2015-2016). Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μετείχε στον συντονισμό του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Έχει εργαστεί ως ερευνητής για θέματα εκπαίδευσης, διά βίου μάθησης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια και εκπαιδευτικά εργαλεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά: Από τον φασισμό στον μεταφασισμό, Η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά» (Πόλις). Κυκλοφορούν επίσης το βιβλίο του Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής: Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας (Μεταίχμιο, 2013) και η μπροσούρα με κείμενά του και κόμικς γνωστών δημιουργών Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 2014).

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img