Επανακατέθεσε την ερώτησή του στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας για την απολυμένη μητέρα από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Γιάννης Δελής. Πρόκειται για την προκλητική απόλυση συναδέλφου μία μόλις ημέρα μετά τη λήξη της προστασίας της μητρότητας
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Η εκπαιδευτικός Έλσα Γεωργούση, που υπηρετούσε επί έξι χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου στο ιδιωτικό σχολείο “Κωστέας – Γείτονας”, απολύθηκε απροειδοποίητα την 1η Αυγούστου, με αναιτιώδη καταγγελία της σύμβασής της, αμέσως μόλις έληξε η περίοδος προστασίας που προβλέπει ο νόμος, ήτοι μετά την παρέλευση δεκαοκτώ μηνών από τη γέννηση της κόρης της.
Η αναιτιώδης καταγγελία της σύμβασης είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτη, καθώς η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτή προβλέπεται στο ν. 4713/2020. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η καταγγελία σύμβασης καθίσταται ακόμη πιο απεχθής, καθώς ήλθε ως ποινή για τη μητρότητα. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός νομίμως απείχε από τα καθήκοντά της πριν την εγκυμοσύνη, λόγω επαπειλούμενης αποβολής, και μετά από αυτήν με την άδεια λοχείας και την άδεια ανατροφής τέκνου. Σημειώνουμε ότι κατά τα προηγούμενα έτη είχε δώσει πραγματική μάχη για να τεκνοποιήσει με τεχνητή γονιμοποίηση, χωρίς να απέχει από τα διδακτικά της καθήκοντα, ενώ είχε ήδη ιστορικό αποβολής.
Κατ΄ ουσίαν, η εργοδοσία στέλνει το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες εκπαιδευτικούς ότι αν τεκνοποιήσουν και κάνουν χρήση των νομίμων αδειών, τις περιμένει η απόλυση.
Πέρα από τον προφανή ανήθικο χαρακτήρα της συγκεκριμένης απόλυσης, ο χρόνος που αυτή ανακοινώθηκε στην εκπαιδευτικό δημιουργεί πρόσθετα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε μια νέα μητέρα, καθώς εν μέσω θέρους είναι απίθανο να αναζητήσει με επιτυχία εργασία σε άλλο σχολείο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να ακυρωθεί η απόλυση της εκπαιδευτικού Έλσα Γεωργούση και να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της;
– Να καταργηθεί η διάταξη του ν. 4713/2020, με την οποία απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων της υποχρέωσης να αιτιολογούν τις καταγγελίες σύμβασης ενώπιον επιτροπής που τις ήλεγχε προδικαστικά, όπως ίσχυε μέχρι το 2020, καθώς η εν λόγω διάταξη, όπως αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι, δίνει έδαφος για την εκδήλωση της εργοδοτικής ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία».