ΑρχικήΑνακοινώσειςΈτσι καταστρέφουν η κ. Κεραμέως και η παρέα της τις ζωές και...

Έτσι καταστρέφουν η κ. Κεραμέως και η παρέα της τις ζωές και τη σταδιοδρομία εκατοντάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών – Η ιστορία της εξοργιστικής απόλυσης, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της χρονιάς, μιας συναδέλφου από τον Κωστέα-Γείτονα

- Advertisement -spot_img

Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας αναπληρώτριας εκπαιδευτικού από τον Κωστέα-Γείτονα που απολύθηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήθεν για λόγους «προγραμματισμού», αποδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πώς ο εκτρωματικός νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση καταστρέφει τις ζωές και την επαγγελματική πορεία εκατοντάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, υποβιβάζοντάς τους σε αναλώσιμο προσωπικό μιας χρήσης. Η εκπαιδευτικός ζήτησε να αναρτηθεί επώνυμα (ωστόσο, εμείς διαφυλάξαμε τα προσωπικά της δεδομένα δημοσιεύοντας μόνο τα αρχικά της) η καταγγελία της στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ, για να μπορεί να διαπιστώσει κάθε συνάδελφος και κάθε πολίτης το Μεσαίωνα που έχει επιβληθεί με τις ευλογίες κυβέρνησης, Υπουργού Παιδείας και σχολαρχών στα ιδιωτικά σχολεία.

Έχουμε μιλήσει πολλάκις  για τις επιπτώσεις του νόμου Κεραμέως-σχολαρχών στην ιδιωτική εκπαίδευση και για την ισοπέδωση στα στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που αυτός επιφέρει. Λίγες ημέρες πριν, κάναμε αναφορά στο τσουνάμι εκδικητικών απολύσεων που έλαβαν χώρα σε πάνω από 40 ιδιωτικά σχολεία, ενώ ήδη έχουν αρχίσει καταγγελίες συναδέλφων από επώνυμα σχολεία, οι οποίοι πιέζονται με την απειλή της απόλυσης να παραιτηθούν από μέρος του ωραρίου τους. Είναι όμως διαφορετικό να διαβάζεις την ψυχρή αναφορά σε απολύσεις και διαφορετικό να μαθαίνεις τις ανθρώπινες ιστορίες και το εξοργιστικό παρασκήνιο πίσω από αυτές, διότι διαπιστώνεις τον κυνισμό της εξουσίας. Αντιλαμβάνεσαι ότι μια Υπουργός Παιδείας που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφασίζει  συνετά, με συναινέσεις, για το καλό της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, νομοθετεί για να κάνει τα χατίρια των «κολλητών» της και χορηγών της κυβέρνησης, αυτών που συνέταξαν το νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία.

Είναι γνωστή η προνομιακή σχέση της κ. Κεραμέως με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Άλλωστε, τοποθέτησε στο ΔΣ του ΙΕΠ την νόμιμη εκπρόσωπο του σχολείου που έχει παραπεμφθεί για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα. Στο νόμο της κ. Κεραμέως υπάρχει, μεταξύ άλλων αθλιοτήτων, η πρόβλεψη να μπορεί να αντικαθίσταται οποτεδήποτε θέλει μέσα στη χρονιά ο ιδιοκτήτης ο αναπληρωτής κάποιας ή κάποιου συναδέλφου που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας, εκπαιδευτική άδεια κ.λπ. Πρόκειται για την εφαρμογή επί της ουσίας της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης αντίληψης, των zero contracts, στην εκπαίδευση, όπου ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός υποβιβάζεται στο έσχατο επίπεδο του υπαλλήλου μιας χρήσης που δεν μπορεί να έχει σταθερό εισόδημα και να προγραμματίσει τη ζωή του.

Η επιστολή της συναδέλφου είναι συγκλονιστική στην απλότητά της και αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία μιας σκοτεινής εποχής που ήδη ξεκίνησε για το χώρο της Παιδείας:

Παρασκευή 4/9/2020

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μέχρι τις 4.30 μ.μ. της Παρασκευής 4/9 ήμουν εργαζόμενη στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα. Θα ήθελα να καταγγείλω την ανεξήγητη απομάκρυνσή μου από τα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια.

Τη σχολική χρονιά 2019-2020 εργάστηκα ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο συγκεκριμένο σχολείο. Η ενημέρωση που είχα τον Ιούλιο ήταν ότι για τη σχολική χρονιά 2020-2021 μπορώ να παραμείνω στο σχολείο με σύμβαση μέχρι και τα Χριστούγεννα του 2020 αναπληρώνοντας συνάδελφο. Αποδέχτηκα την πρόταση αυτή και ξεκίνησα κανονικά στο σχολείο την 1/9. Την Τετάρτη 2/9 η συντονίστρια της τάξης με ενημέρωσε ότι λογικά θα αναλάμβανα το τμήμα για όλη τη χρονιά και όχι με σύμβαση μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη διάρκεια των 4 αυτών ημερών συμμετείχα σε όλες τις συναντήσεις και ενημερώσεις που αφορούσαν την τάξη μου και στις απαραίτητες προετοιμασίες. Παρόλα αυτά το μεσημέρι της Παρασκευής 4/9, μετά τη λήξη του ωραρίου μου, ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τη διεύθυνση του σχολείου ότι η συνεργασία μας δε μπορεί να συνεχιστεί, γιατί «δε βγαίνει στον προγραμματισμό».

Θέλω να καταγγείλω το συγκεκριμένο σχολείο για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε, για την ασυνέπειά του και την έλλειψη επαγγελματισμού. Η ζωή και η επαγγελματική πορεία κάθε εργαζόμενου οφείλει να γίνεται σεβαστή και η συνεισφορά και η συνέπεια να εκτιμώνται. Δεν είναι λογικό να γίνεσαι αποδέκτης τόσο διαφορετικών ενημερώσεων σε διάστημα τεσσάρων ημερών και τελικά να χάνεις τη δουλειά σου δίχως μια πιστευτή και λογική εξήγηση ή προειδοποίηση.

Επιθυμώ να δημοσιευτεί η συγκεκριμένη καταγγελία αφενός για να μην περάσουν άλλοι συνάδελφοι αυτό που βιώνω εγώ, αφετέρου γιατί ένα τόσο μεγάλο εκπαιδευτήριο, ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στους εκπαιδευτικούς του. Η ενσυναίσθηση και  ο σεβασμός αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι δεν αρκεί να καλλιεργούνται μόνο στους μαθητές.

Ε.Μ.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img