Το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ ξεκινά σήμερα τη δημοσίευση των βασικών σημείων της έρευνάς του σε συνεργασία με την Metron Analysis για τον οργανωμένο φροντιστηριακό χώρο. Πρόκειται για την πρώτη αναλυτική ερευνητική παρέμβαση που γίνεται στη χώρα και τα ευρήματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο εκπαιδευτικά/ερευνητικά όσο και για τα εργασιακά ζητήματα του χώρου.
Τα προβλήματα και οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων γονέων έχουν οδηγήσει σε έκρηξη των δαπανών για φροντιστήρια. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη φροντιστηριακή υποστήριξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα λεγόμενα Κέντρα Μελέτης, που γνωρίζουν τεράστια αύξηση την τελευταία δεκαετία και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη ούτε καν ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας! Πιο συγκεκριμένα:
- Τα ελληνικά νοικοκυριά το 2023 δαπάνησαν σχεδόν 614 εκατ. € για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης.
- Οι δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 36% την τελευταία διετία, ειδικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Η δαπάνη για φροντιστήρια γενικής παιδείας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε 4 φορές από το 2013 έως το 2023.
- Τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα δαπανούν σημαντικά μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής τους δαπάνης για φροντιστήρια, ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται δυσκολότερη για νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Χαρακτηριστικό του εύρους της ανισότητας είναι πως η δαπάνη για φροντιστήρια (ως ποσοστό της καταναλωτικής τους δαπάνης) των τριών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι 3,5 φορές υψηλότερη της δαπάνης των τριών χαμηλότερων κατηγοριών, ενώ η «ψαλίδα» μεταξύ τους έχει διευρυνθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία
Ποιες είναι οι απόψεις γονέων και μαθητών για τα φροντιστήρια;
- Οι απόψεις το γονέων και των νέων για τον κύριο ρόλο των φροντιστηρίων σχεδόν ταυτίζονται, με έναν στους τρεις να θεωρεί πως ο κύριος ρόλος των φροντιστηρίων γενικής παιδείας στη χώρα μας είναι να καλύπτουν την αδυναμία του σχολείου να βοηθήσει τα παιδιά για τις πανελλήνιες εξετάσεις ή να διδάξει με επάρκεια τα μαθήματα γενικής παιδείας.
- Το 39% των γονέων και το 37% των νέων θεωρούν τα φροντιστήρια ως συμπληρωματικά προς το σχολείο.
- Οι γονείς και οι νέοι συμφωνούν ότι τα φροντιστήρια βοηθούν στην προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με το 74% των γονέων και το 68% των νέων να το υποστηρίζουν.
- Εξαιρετικά ενδιαφέρον (και πηγή προβληματισμού) είναι το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί πως το φροντιστήριο υποκαθιστά το σχολείο (1 στους 5 γονείς και 1 στους 4 νέους)
Τι λένε οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε φροντιστήρια;
Η έρευνα αποκαλύπτει την σκληρή εργασιακή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε φροντιστήρια γενικής παιδείας (Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Μελέτης). Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες χαμηλών αποδοχών και πιεστικών απαιτήσεων, με ωράρια εξαντλητικά που ξεπερνούν μάλιστα τις αμειβόμενες ώρες διδασκαλίας, καθώς η προετοιμασία του μαθήματος παραμένει μη αμειβόμενη εργασία.
Παράλληλα, εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και παραβιάσεις βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η μη καταβολή δώρων και επιδομάτων.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι ελλιπείς έλεγχοι επιτρέπουν τη διατήρηση αυτών των συνθηκών, ενώ η εύκολη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών από νεότερους συναδέλφους με χαμηλότερες αποδοχές εντείνει την επισφάλεια στον κλάδο.
Η έρευνα αναδεικνύει, επίσης, βασικούς άξονες βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
- Καλύτερες αμοιβές και αποζημίωση της εργασίας που πραγματοποιείται εκτός της αίθουσας διδασκαλίας
- Συνεχόμενο ωράριο εργασίας
- Ενίσχυση της κρατικής εποπτείας
- Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
Δείτε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την έρευνα και ΕΔΩ τα γραφήματα της έρευνας