ΑρχικήΑνακοινώσειςΟι εκατοντάδες περιπτώσεις «Καλατράβα» στην ιδιωτική εκπαίδευση που καλύπτονται από την πολιτεία...

Οι εκατοντάδες περιπτώσεις «Καλατράβα» στην ιδιωτική εκπαίδευση που καλύπτονται από την πολιτεία για να προστατευθούν ανεύθυνοι, «φίλιοι» επιχειρηματίες

- Advertisement -spot_img

Θα επανέλθουμε για μια ακόμη φορά – και δεν θα κουραστούμε να επανερχόμαστε, διότι πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας – στο κρίσιμο ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα ζήτημα που, παρά τις συνεχείς μας προσπάθειες, κανείς δεν έχει δώσει την απαιτούμενη σημασία. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι αρχές, με την εξαίρεση του Συνηγόρου του Παιδιού, ασχολήθηκαν με το ζήτημα.

Χθες ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος, επειδή κάποιοι εγκάλεσαν τις κρατικές υπηρεσίες που διέταξαν το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων με το στέγαστρο Καλατράβα που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα για τους θεατές. Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και οι Υπουργοί του κωφεύουν στις καταγγελίες μας εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια για εκατοντάδες περιπτώσεις «Καλατράβα» στο χώρο της  ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αλήθεια, πού κρύβεται η ευαισθησία τους για:

1.Τα χιλιάδες ασύδοτα Κέντρα Μελέτης: κτήρια χωρίς κανένα έλεγχο, μεταφορά μαθητών χωρίς καμιά πιστοποίηση οδηγών και οχημάτων

Από το 2017 η ΟΙΕΛΕ μάταια αναδεικνύει το ζήτημα των χιλιάδων Κέντρων Μελέτης που λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε κάθε γειτονιά της χώρας, εκμεταλλευόμενα τα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης  και τις ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών για να έχουν κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους. Αυτές οι μονάδες είναι οι μοναδικές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενδεχομένως και συνολικά στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες δεν υπάρχει ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και με ποια προσόντα διδάσκουν, αν δηλώνονται στην Εργάνη και πώς αμείβονται. Ακόμη χειρότερα, τα κτήριά τους δεν ελέγχονται από καμιά αρχή, ενώ μεταφέρουν (ακόμη και από δημόσια σχολεία!!) μαθητές με οχήματα που κανείς δεν έχει πιστοποιήσει και «οδηγούς» που κανείς δεν γνωρίζει, αν έχουν επαγγελματικό δίπλωμα και υπό ποιες συνθήκες εργάζονται!

Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων είναι τεράστιος. Κάποια από αυτά τα Κέντρα Μελέτης λειτουργούν σε ημιυπόγεια, σε χώρους χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, σε εντελώς ακατάλληλα κτήρια που δεν έχουν ελεγχθεί για σεισμικότητα, στατική επάρκεια, πυροσβεστική ασφάλεια, εξόδους κινδύνου

Είναι φανερό πως οι εκατοντάδες «επιχειρηματίες» του χώρου πιέζουν για να συνεχίζεται η παράνομη, αδήλωτη εργασία, η στέγαση σε φτηνά, συχνά ακατάλληλα κτήρια χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, η «πώληση» κακής ποιότητας υπηρεσιών από διδάσκοντες χωρίς τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα. Το κέρδος είναι πάνω από το συμφέρον των γονέων, την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων.

2.Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία: οι εξαντλημένες/οι εκπαιδευτικοί και ο κίνδυνος του λάθους

Για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία τα έχουμε ξαναγράψει άπειρες φορές. Η μέση νηπιαγωγός κάνει, εκτός από το διδακτικό της έργο, συνοδεία σχολικού λεωφορείου πρωί-απόγευμα, μαγείρεμα, καθάρισμα τουαλετών και χώρων, γραμματειακή υποστήριξη. Εργάζεται συχνά μέχρι και 10-12 ώρες την ημέρα, φυσικά χωρίς νόμιμη αμοιβή. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ένας παιδαγωγός που ξεκινά την ημέρα του από τις 6 το πρωί και καταλήγει σπίτι του συχνά μετά τις 7 το βράδυ, εξαντλείται. Έχοντας να εποπτεύσει δεκάδες μικρά παιδιά, ο κίνδυνος του λάθους είναι τεράστιος.

Οι αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος των 1200 και πλέον ιδιωτικών νηπιακών μονάδων, ειδικά της γειτονιάς, δεν είναι εύκολος. Όμως, δυστυχώς, έχουμε αντιληφθεί ότι η απόλυτη ασυδοσία στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι τόσο θέμα δυσκολίας εποπτείας. Προκαλείται από την απόπειρα προστασίας των ιδιοκτητών των νηπιαγωγείων από κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε επιχειρηματίες και «δημόσιους λειτουργούς» σχέσεις μικροδιαπλοκής, αλλά και λόγω της άρρητης εντολής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να μην ελέγχεται πλέον τίποτα στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων!

Ας ελπίσουμε η εσκεμμένη εγκατάλειψη των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από την Πολιτεία να μην έχει κάποια στιγμή μοιραία αποτελέσματα…

3.Τα Summer camps: όταν χιλιάδες παιδιά εποπτεύονται από εργαζόμενους-φαντάσματα…

Τα summer camps είναι χώροι φύλαξης για τα παιδιά στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και διοργανώνονται από ιδιωτικά σχολεία, διάφορους φορείς, κυρίως αθλητικούς, ακόμη και από τα απολύτως παράνομα Κέντρα Μελέτης.

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνθήκες στους φορείς εκτός εκπαίδευσης. Δυστυχώς, όμως, έχουμε καλή γνώση του τι συμβαίνει στα summer camps που διοργανώνουν μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε ιδιωτικά σχολεία που οργανώνουν camps ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται κυριολεκτικά δια της βίας να εργαστούν, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι, και μάλιστα χωρίς αμοιβή (!) με την απειλή μη πληρωμής τους καλοκαιρινούς μήνες ή της απόλυσης. Η μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν δηλώνονται πουθενά, δεν είναι επιμορφωμένοι να επιτηρούν εξωτερικές δραστηριότητες με ρίσκο (πχ αναρρίχηση, κολύμβηση) και είναι άγνωστο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αν κάτι συμβεί. (Αυτά είναι τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Νόμου Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, όταν επεβλήθησαν ελεύθερες, χωρίς αιτιολόγηση και προδικαστικό έλεγχο απολύσεις, γιγαντώνοντας έτσι την εργοδοτική αυθαιρεσία).

Για τα Κέντρα Μελέτης που οργανώνουν καλοκαιρινή φύλαξη, ούτε λόγος… Η μετατροπή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε summer camps ή ΚΔΑΠ προκαλεί όχι μόνο ανησυχία, αλλά και φόβο. Σε δομές που φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας απαιτείται οι εγκαταστάσεις να έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και το προσωπικό να είναι πιστοποιημένο, εξειδικευμένο και, φυσικά, δηλωμένο στο ΠΣ Εργάνη. Πώς όμως να συμβεί αυτό, όταν τα Κέντρα Μελέτης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, λειτουργούν χωρίς καν νομοθετικό πλαίσιο;;; Σε μια, μάλιστα, από τις καταγγελίες που συλλέξαμε αναφέρεται ότι σε κάποια δομή που λειτουργεί σε τουριστικό προορισμό μεγάλου νησιού της χώρας, οι εργαζόμενοι εκεί είχαν δηλωθεί ως ..εργάτες ορυχείου!

Φυσικά οι επιστολές που αποστείλαμε στα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας τον Ιούνιο του 2022 δεν απαντήθηκαν ποτέ. Έλεγχοι, όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι που έκαναν καταγγελίες τις οποίες προωθήσαμε, δεν έγιναν ποτέ. Φέτος, λάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε δύο Ανεξάρτητες Αρχές: Την Επιθεώρηση Εργασίας και το Συνήγορο του Παιδιού. Ενώ η δεύτερη αρχή άμεσα ενδιαφέρθηκε και εργάζεται μαζί μας για να κατατεθεί μια συνολική πρόταση ρύθμισης του χώρου, η Επιθεώρηση Εργασίας, αν και δεσμεύτηκε να κάνει ελέγχους και να μας ενημερώσει σχετικά, δεν έχει πράξει απολύτως τίποτε (ή τουλάχιστον δεν μας έχει ενημερώσει σχετικά). Οι συνήθεις ύποπτοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ακόμη και θρησκευτικά σχολεία με πολιτικούς και οικονομικούς προστάτες, συνεχίζουν την επικίνδυνη παρανομία.

Και γιατί όχι; Ποιος θα πειράξει τους μεγαλόσχημους «επιχειρηματίες» που θέλουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται άγρια εργαζόμενους, να καταστρατηγούν κάθε όρο υγιεινής και ασφάλειας, να ληστεύουν τα δημόσια ταμεία;

4.Τα «μικρά» Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ. που πλέον εξαιρούνται από τον κτηριακό έλεγχο!

Το τελευταίο «δωράκι» των κυβερνώντων, ενδεχομένως με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών, είναι η «εξαφάνιση» του κτηριακού ελέγχου σε Φροντιστήρια και σε Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα κάτω των 75 μαθητών (της συντριπτικής πλειονότητας, δηλαδή, των μονάδων…). Ενώ θα περίμενε κανείς να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενταχθούν σε αυτούς τα παραβατικά Κέντρα Μελέτης, στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας συρρικνώνονται οι έλεγχοι στις χιλιάδες αυτές δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ενώ μέχρι πρότινος γίνονται σε κάθε δομή εξονυχιστικοί έλεγχοι κτηριακής καταλληλότητας από τον ΕΟΠΠΕΠ, πλέον με άρθρο 71 του Ν. 4849/2021 που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης» θεσμοθετείται πως δεν θα υπάρχουν καθόλου έλεγχοι για τις δομές κάτω των 75 εκπαιδευόμενων και το κράτος θα αρκείται στην …υπεύθυνη δήλωση (!) των επιχειρηματιών πως «όλα είναι εντάξει».  Η διάταξη αυτή τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2022 πέντε (!) Υπουργοί: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Επικρατείας (!). Επειδή οι επιχειρηματίες του χώρου, ιδίως των μικρών μονάδων, είναι πρωταθλητές παρανομίας (αρκεί να αναφέρουμε πως το 40% και πλέον των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ. είναι αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι), διατηρούμε τεράστιες αμφιβολίες, εάν συμμορφωθούν πλήρως με τις κτηριακές απαιτήσεις που προβλέπονται.

Κι εδώ λοιπόν, στο όνομα της γιγάντωσης του οφέλους για μια συντεχνία επιχειρηματιών, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων…

Ποιος θα κάνει, επιτέλους, κάτι για τις εκατοντάδες περιπτώσεις «Καλατράβα» της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Φοβούμαστε, όπως συμβαίνει με κάθε τραγωδία σε αυτή τη χώρα, ότι θα ληφθούν μέτρα κατόπιν «εορτής»…

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img