ΑρχικήΑνακοινώσειςΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (2009-2011)

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (2009-2011)

- Advertisement -spot_img

mesa_theseisΤο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα τη μη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδεία (ΕΣΥΠ, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, ο τρόπος και ο χρόνος που τη δημοσιοποιεί, αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ πιθανόν προεκλογικού χαρακτήρα. Θεωρεί, επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση  προς την ΟΙΕΛΕ είναι προσχηματική, καθώς  η Ομοσπονδία μας είναι συστηματικά αποκλεισμένη εδώ και μήνες από οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας.
Σήμερα, ο νέος Υπουργός, συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας προκειμένου να διαμορφώσει εντός ενός μηνός (!) τη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση που είναι το Πρόγραμμα Σπουδών του Δημοτικού, που επί 3 χρόνια δεν κατάφεραν να συνθέσουν 3 Υπουργοί Παιδείας, προαναγγέλλοντας την υποβολή του για ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015. Στο εισαγωγικό του σημείωμα προς το ΕΣΥΠ αγνοεί όχι μόνο την ύπαρξη της ΟΙΕΛΕ (αυτό κοντεύουμε να το συνηθίσουμε), αλλά το σημαντικότερο: τις θέσεις που η συγκεκριμένη Ομοσπονδία διατύπωσε όχι για την ιδιωτική, αλλά για το σύνολο της εκπαίδευσης, υλοποιώντας στην πράξη το συνταγματικό και θεσμικό της καθήκον, όπως αυτό απορρέει από το άρθρο 16 του Συντάγματος.(Δείτε εδώ το κείμενο αιτιολόγησης της θέσης της ΟΙΕΛΕ για την αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ).
Η ΟΙΕΛΕ έχει συγκεκριμένες αρχές και διατυπώνει διαχρονικά ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την Παιδεία. Συμμετέχει σε κάθε διάλογο, που διασφαλίζει  το θεσμικό της κύρος,  που σέβεται τη διαφορετική άποψη, που είναι έντιμος και ανοιχτός, που αποβλέπει στη σύνθεση και στην τεκμηρίωση των θέσεων, που πάνω από άλλα πραγματοποιείται σε συνθήκες απόλυτου σεβασμού και λειτουργίας των θεσμών, αποβλέποντας στην προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και δεν αξιοποιούνται για να υπηρετήσουν επικοινωνιακές ή άλλες άσχετες με το κύρος της εκπαίδευσης επιδιώξεις.
Αναδημοσιεύομε σήμερα τις προτάσεις  που καταθέσαμε στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ το 2009 και το 2011. Στα κείμενα που αναδημοσιεύονται περιλαμβάνεται  η  παρέμβαση των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ στην 28η και 29η συνεδρίαση του ΣΠΔΕ το 2011 (Μάιος) για τα Προγράμματα Σπουδών της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, αλλά και οι δομημένες μεθοδολογικές προτάσεις και εργαλεία που αξιοποιήθηκαν προκειμένου η ΟΙΕΛΕ να εμβαθύνει στην αρχική-εισαγωγική της πρόταση, που είχε διατυπώσει δύο χρόνια πριν (2009) στο ΣΠΔΕ, υπό την προεδρία του κ. Μπαμπινιώτη), λαμβάνοντας υπόψη την ολοκληρωμένη πρόταση/δομή σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προγράμματος Σπουδών για το Γενικό Λύκειο (που προέκυψε από έρευνα/μελέτη της ΟΙΕΛΕ βάσει ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί,  και η οποία είχε ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση/συνέντευξη τύπου παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και των συνδικάτων της εκπαίδευσης (Μάρτιος 2011).

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις της ΟΙΕΛΕ στο ΕΣΥΠ.
Κείμενο Α
Κείμενο Β

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img