ΑρχικήΑνακοινώσειςΠανελλαδικές Εξετάσεις 2023: Παιδιά μας, καλή επιτυχία!

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023: Παιδιά μας, καλή επιτυχία!

- Advertisement -spot_img

Αύριο ξεκινά για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας η δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ευχόμαστε σε όλες και όλους κάθε επιτυχία, υπενθυμίζοντας ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή τους, όχι όμως ο μοναδικός για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλαδικών, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενός ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και στους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης. Το Λύκειο έχει απωλέσει πλήρως τον παιδαγωγικό του ρόλο έχοντας καταστεί ένας αποστειρωμένος μηχανισμός παραγωγής υποψήφιων. Αποτέλεσμα του παρωχημένου αυτού τρόπου πρόσβασης, να μην αξιοποιούνται τα ταλέντα και οι δεξιότητες των παιδιών. Βάσει των στοιχείων του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, 8 στα 10 παιδιά δεν περνούν στη σχολή που θέλουν και 9 στα 10 δεν φοιτούν στο τμήμα που θέλουν! Το εντυπωσιακό αυτό στατιστικό στοιχείο προδίδει ότι το σύστημα «γεννά» αδιάφορους φοιτητές που στη συνέχεια ενδέχεται να γίνουν αποτυχημένοι επαγγελματίες. Φυσικά, το νέο σύστημα πρόσβασης θα πρέπει να είναι αδιάβλητο και δίκαιο για να το αγκαλιάσει η κοινωνία.

Δεν μπορούμε, βέβαια, να μην σταθούμε σε ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι. Στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θεσμοθετήθηκε από την κ. Κεραμέως, όχι για να ανέβει η ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών και να αναταχθεί ορθολογικά ο ακαδημαϊκός χάρτης, αλλά για να οδηγηθούν χιλιάδες παιδιά στις αρπάγες των ιδιοκτητών ΙΕΚ και Κολλεγίων… Απαιτείται αγώνας από τη νέα γενιά, από κάθε πολίτη, ώστε να μην επιτρέψουμε την ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση του αγαθού της Παιδείας, ώστε η εκπαίδευση να συνεχίσει να είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας και όπλο για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img