ΑρχικήΑνακοινώσειςΣάββατο 13 Μαΐου στις 19:00: Το διαδικτυακό σεμινάριο του Στέφανου Τραχανά με...

Σάββατο 13 Μαΐου στις 19:00: Το διαδικτυακό σεμινάριο του Στέφανου Τραχανά με τίτλο «Ανορθολογισμός και Ψευδοεπιστήμη: Ένα όπλο χειραγώγησης και εκμετάλλευσης».

- Advertisement -spot_img

Ο δεύτερος κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων της ΟΙΕΛΕ ανοίγει αύριο Σάββατο, 13/5, στις 19:00 με το σεμινάριο ενός εκ των κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων επιστημόνων, του Δρ Στέφανου Τραχανά με τίτλο «Ανορθολογισμός και Ψευδοεπιστήμη: Ένα όπλο χειραγώγησης και εκμετάλλευσης». 

Ο σύνδεσμος για την εκδήλωση του Σαββάτου. https://us06web.zoom.us/j/89551028430?pwd=ZEh1cXNUZC9xWGJoamhNVjF2NVdLUT09

Αν χρειαστεί meeting ID ή κωδικός, είναι αντίστοιχα 89551028430 και 660398.

Σύντομη περιγραφή

Πως ο ανορθολογισμός και η ψευδοεπιστήμη υπονομεύουν την παράδοση του διαφωτισμού για τον απελευθερωτικό ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία:  Η περίπτωση του αμερικανικού New Age και η κβαντική ψευδοεπιστήμη.

Ποιος είναι ο Δρ Στέφανος Τραχανάς

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Από το 1986 και μετά είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και η διδασκαλία του στο τμήμα Φυσικής προσφέρεται δωρεάν.

Είναι συγγραφέας έντεκα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία καθώς και των βιβλίων Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας και Το αμάρτημα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δημιουργική μάθηση, τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο μορφωμένο κοινό. Το βιβλίο του An Introduction to Quantum Physics κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Wiley.

Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας Ξανθόπουλου – Πνευματικού. Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε το 2015 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων διδασκαλίας του στο τμήμα Φυσικής, το όνομά του δόθηκε σε ένα από τα αμφιθέατρα του τμήματος, ενώ το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του απένειμε τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους του Ιδρύματος.

Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μέχρι το 2013, είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του στράφηκε στα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα και τους νέους δρόμους που αυτά ανοίγουν για την εξίσωση των ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι’ αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Υπό έκδοση για το 2023 είναι δύο βιβλία του, για το ευρύτερο κοινό, με τίτλους Η κβαντική επανάσταση: Άνθρωποι και Ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο και Ο Κύκλος: Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img