ΑρχικήΑνακοινώσειςΣτις 9 Νοεμβρίου: «Απεργώ για να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για...

Στις 9 Νοεμβρίου: «Απεργώ για να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για το ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι!»

- Advertisement -spot_img

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών ζουν σε συνθήκες απόλυτής επισφάλειας μισθολογικής αλλά και ασφαλιστικής. Η σκληρή αντεργατική νομοθεσία και η ακραία εργοδοτική παραβατικότητα στο χώρο αυτό προκαλούν τεράστια οικονομική βλάβη στους συναδέλφους μας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τους εκπαιδευτικούς στις συγκεκριμένες μονάδες που έχουν ορισμένου χρόνου συμβάσεις οι οποίες λήγουν συνήθως στο τέλος της άνοιξης. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ισχύει ως γενικός κανόνας το εξής (γενικά για τον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων, δείτε εδώ): Για να μπορέσει ένας εκπαιδευτικός ορισμένου χρόνου σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών να μπει στο ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ένσημα το τελευταίο 14μηνο, (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης). Αυτό σημαίνει ουσιαστικά 5 μήνες εργασίας με πλήρη ένσημα. Επειδή όμως πολλοί από τους συναδέλφους δεν έχουν πλήρες ωράριο ή (κυρίως) επειδή πολλές από τις ώρες τους δεν δηλώνονται καθώς κυριαρχεί στο χώρο η μαύρη εργασία, η συμπλήρωση του συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κανένα έσοδο, ζώντας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

Πριν από δύο περίπου χρόνια, σε συνάντηση της ΟΙΕΛΕ με την (μέχρι σήμερα) Γενική Γραμματέα Εργασίας κ. Στρατινάκη, υπήρξε η δέσμευση ότι «θα εισηγηθεί στον Υπουργό Εργασίας την μόνιμη ένταξη των εκπαιδευτικών στους χώρους αυτούς σε ειδική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα τοποθετούνται στην κλίμακα 50-99 ένσημα για να λάβουν το επίδομα. Και αυτή η δέσμευση (όπως και οι δεσμεύσεις της για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παραβίασης της διάρκειας της διδακτικής ώρας) έμεινε στα χαρτιά! 

Απεργούμε, λοιπόν, για να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για ένταξη στο ταμείο ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Απεργούμε για να μπορεί ο εκπαιδευτικός σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και Κέντρα Ξένων Γλωσσών να αποφύγει την εξαθλίωση.

Απεργούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img