ΑρχικήΑνακοινώσειςΣυνάντηση ΟΙΕΛΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να γίνουν και πάλι λειτουργοί, τεράστιος ο...

Συνάντηση ΟΙΕΛΕ-ΣΥΡΙΖΑ: Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να γίνουν και πάλι λειτουργοί, τεράστιος ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης της Παιδείας με την ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και τα vouchers

- Advertisement -spot_img

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης της ΟΙΕΛΕ σε όλα τα κόμματα για να συζητηθούν οι προεκλογικές τους θέσεις για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο επικεφαλής του Τομέα Παιδείας και πρώην Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Η ΟΙΕΛΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γ. Χριστόπουλο, τον Β’ Αντιπρόεδρο Χρ. Σαρρή, το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρο του ΣΙΕΛΒΕ Δ. Σελέκο και το μέλος του ΔΣ Γ. Γιώτη. Στη συνάντηση προσήλθε ο ιστορικός Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ με παρουσία δεκαετιών στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς Γιώργος Φυσάκις.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας καλωσόρισε το Νίκο Φίλη, υπενθυμίζοντας την προσφορά του κόμματός του και του ίδιου ως Υπουργού στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όταν σε δυσμενέστατες συνθήκες και με την απειλή της τρόικα να επικρέμεται, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το Ν. 4415/2016. Έναν νόμο ο οποίος έδωσε ανάσα στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό που δεν είχε πλέον εργασιακά δικαιώματα μετά τη λαίλαπα Αρβανιτόπουλου.

Τόνισε ότι η σημερινή συγκυρία είναι ακόμη χειρότερη από την περίοδο 2013-16, καθώς με το νόμο Κεραμέως, όχι μόνο απορρυθμίστηκαν πλήρως οι εργασιακές μας σχέσεις, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις έχει καταργηθεί επί της ουσίας η λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, επομένως η λειτουργία του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου ως σχολείου. Υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη η καθιέρωση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των vouchers που υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί μέθοδο πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Τέλος, επεσήμανε τις δραματικές συνθήκες διδασκόντων στην ιδιωτική εκπαίδευση που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντελώς εκτός εποπτείας της πολιτείας, όπως των εκπαιδευτικών στα Κέντρα Μελέτης και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ο Νίκος Φίλης εξήρε το έργο της ΟΙΕΛΕ, λέγοντας ότι είναι Ομοσπονδία που δεν αγωνίζεται για τα συντεχνιακά αιτήματα ενός κλάδου, αλλά αφουγκράζεται την κοινωνία και έχει ευρύτερα αιτήματα. Ανέφερε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, τόσο αυτό που εφαρμόστηκε όσο και αυτό που έχει προεκλογικά ανακοινωθεί, είναι ένα πρόγραμμα ανισοτήτων και διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Μίλησε για το θεσμό της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των vouchers τονίζοντας ότι έχει σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού μεταξύ των δημόσιων σχολείων, με λίγα καλά δημόσια που θα χρηματοδοτούνται και πολλά που θα εξαθλιώνονται σκόπιμα. Τελικός στόχος, η υποκατάσταση των εξαθλιωμένων δημόσιων σχολείων από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, πρόσθεσε, συνεργάζεται στενά με τους επιχειρηματίες σε αυτή την κατεύθυνση, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πριμοδότησε με χιλιάδες σπουδαστές τα ιδιωτικά ΙΕΚ και με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους ιδιοκτήτες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, θα αποκαταστήσει τον θεσμικό ρόλο του Υπουργείου Παιδείας που δεν είναι ρόλος διαιτητή ανάμεσα στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά ρόλος ενίσχυσης της δημόσια Παιδείας προς όφελος των πολλών. Τόνισε ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να είναι ο καθοδηγητής της Παιδείας και η ιδιωτική πρέπει να προσφέρει στην αναβάθμιση και στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας τα δικά της όπλα. Τα δύο αυτά συστήματα δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά. Όμως, για να λειτουργήσει ομαλά το εκπαιδευτικό σύστημα και να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και ισοτιμίας, θα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Επίσης, μίλησε για την αναγκαιότητα αποκατάστασης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων που θα βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Γιώργος Φυσάκις, αναφέροντας ότι η διαχρονική επιτυχία της ΟΙΕΛΕ έγκειται στο ότι πάντοτε ασκούσε ακηδεμόνευτο, ακομμάτιστο συνδικαλισμό, χωρίς εξαρτήσεις. Παρατήρησε ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι οι χειρότερες από την περίοδο της Χούντας κι έπειτα.

Στηλίτευσε το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας ως υπηρέτη εργοδοτικών συμφερόντων και τόνισε την ανάγκη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να συστρατευθούν στην ΟΙΕΛΕ και στα σωματεία τους για να κερδίσουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό, σε κάθε εργαζόμενο «καταπιεσμένο, περιθωριοποιημένο, φτυσμένο, δαρμένο» να μην ψηφίσει το ίδιο κόμμα με το δυνάστη του, αλλά να αποκτήσει πολιτική σκέψη και συνείδηση σε οποιαδήποτε ιδεολογική πλευρά κι αν ανήκει.

Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμος διάλογος και αναπτύχθηκαν επιχειρήματα για διάφορα σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως το σύστημα διορισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων, η εποπτεία του κράτους στην εκπαίδευση κ.λπ.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img